Починалият Кирил Гоцев през 2002 г.: Дадох им свобода в телевизията. Друг е въпросът, че хората не са свикнали да я ползват

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10320498 www.24chasa.bg
Кирил Гоцев СНИМКА: Архив

"Всяка неделя" спира, ако не държи рейтинга си

Държавата направи всичко, за да не сме конкуренти на Би Ти Ви

Интервюто на починалия бивш генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, което публикуваме отново, е пред "24 часа" и е от 2002 г.

Тогава той все още е генерален директор на обществената телевизия. Поводът за разговора с него е усилената мълва, че ще бъде сменен и че затова се пише нов медиен закон.

Гоцев се опитваше да ръководи телевизията прозрачно и открито, заради това и всяка седмица даваше пресконференция, на която отговаряше на всякакви въпроси. Това личи и в интервюто - за него няма теми, по които да избягва да говори.

Той е 21-ият генерален директор на БНТ. Инженер е по електроника и работи за държавната телевизия от 1985 г. От 1993 до 1995 г. е неин изпълнителен директор. След това влиза в частния бизнес до 2001 г. Междувременно преподава в Нов български университет. Продуцент и режисьор е на 24 документални филма и тв програми.

Хобито му е фотографията. Заради него е вписан в 22-то издание на Международния биографичен институт в Кеймбридж. Женен е, има дъщеря и син.

- Г-н Гоцев, защо искат да ви махат от поста, нали отскоро го заемате?

- Вярно е, че в публичното пространство върви такава клюка. Когато попиташ обаче хората, от които това зависи, те казват, че няма такова нещо.

В Закона за радио и телевизия, чл. 30, ал 2 пише при какви случаи може да бъде сменен генералният директор. По 4 точки - за да ме махнат, трябва да отговарям на някоя от тях. Вече знам наизуст почти целия закон.

Другият вариант да ме свалят е с промяна на закона.

- Каква ще бъде промяната?

- Примерно сега остана да напишат кандидатът да не се казва Кирил или да не е работил в телевизията.

Може да ме сменят като разделят телевизията - сателитния канал и Канал 1. Тогава две телевизии ще бъдат под една шапка. Това е шизофренична идея - разделение на личността на две, пък тя е една.

Оня ден питах Огнян Герджиков, който беше в телевизията за "Всяка неделя" и той не знае за промяна в закона.

- А какво казва Пламен Панайотов, за когото се твърди, че го пише?

- Той

не ще да се види с генералния директор

на телевизията. Колко пъти му е звънила секретарката ми, но той отказва. Вече спрях да правя опити. Значи с всички мога да се видя - с премиер, с президент, но с него не мога.

И аз чувам, че Панайотов пишел закон. Владимир Дончев също пишел. Каза ми, че не е вярно. Дори Емил Кошлуков е изненадан, че се пише. Органът - СЕМ, не знае нищо.

- Познавате ли Царя?

- Да. Били сме заедно на срещи насаме за запознаване. През 1996 г., когато се върна за първи път в България, го снимах на посрещането. Занимавам се и с фотография. Тогава бях по-различен на външен вид, бях с дълга коса.

- Той ли ви подкрепи за поста?

- Не, не съм го питал, защото е некоректно. По закон аз съм избран от СЕМ, където са 9 самостоятелни личности. Ако един ги подчини, значи не са личности.

- Вярно ли е, че искат да ви махат заради Кеворкян?

- Профанизира се ситуацията, защото се прави от профани. Не мога да разбера как си представят човек като мен на 44 години да се върже с някого, дори и звезда като Кеворкян. Аз съм се изградил сам, бил съм публична личност и преди този пост.

Генерален директор не е професия. Аз съм много мек, толерантен, кооперативен. Колкото по ме натискат обаче, толкова по-твърд ставам. Както казах на премиера и много се смяхме - "Сухо дупе риба не яде". Тази поговорка я знам от дядо ми.

- Вие за каква промяна в закона за радио и телевизия бихте лобирали?

- За целия. Той е нечестен спрямо националните медии. Една медия не става национална само защото покрива територията на цялата страна.

Има няколко неща в закона, с които се сблъсквам в работата си. Законът реално започва да влияе. Още в първата точка е записано, че той важи за всяка радио-телевизионна дейност в страната. Да си чула СЕМ да се занимава с някой друг освен с БНТ.

СЕМ на практика ме избра през декември - една част от хората там. Ако някой от тях подпомага да се промени законът, за да ме свалят, той не разбира, че едновременно с това ще махнат и СЕМ. Част от тях, като излязат оттам, ще умрат от глад.

- Какво променяте в БНТ? Отвън не личи нещо да се случва.

- Предишното ръководство направи така, че една телевизия в коридорите на НДК е с по-висок рейтинг от БНТ, която съществува от 48 години. Аз не мога за 3 месеца да променя нещо, което е вършено 3 години.

Вече приехме новата структура на БНТ. Това е структура, която не е правена за конкретен човек. Тепърва ще я пълним с хора. Всяка управленска длъжност е с договор за 1 година. Ако началникът не успее да се справи, няма да е тук. Новата структура доста натоварва управленските кадри, защото им се струпва много работа.

Моята идея е

да направя 4 канала -

Канал 1, сателитния, уеб-страница и телетекст. Сателитният канал да стане отделна програма, с друг вид новини. Те ще са предимно за България, тъй като са предназначени за българите в чужбина. Много от тях не са се връщали с години в страната си и не знаят какво се случва, как тя изглежда. Ние ще им покажем.

По интернет-страницата ще излъчваме на живо всяко значимо събитие у нас, например посещението на папата.

- Как ще работи новата структура?

- Телевизията е завод за тв програма. Като във всеки завод и тук разделяме трите стълба на производството - поръчка, реализация и контрол. Досега контролът беше във всяко звено. Сега създаваме отдел "Логистика и контрол". Черпили сме опит от обществените телевизии Би Би Си, Це Де Еф, А Ер Де.

До края на годината вероятно ще имаме реално действаща структура. На практика правим драстична промяна - разделяме поръчката от производството. Хората обаче няма да го усетят. Те ще продължат да си работят както досега.

Ще въведем и

минимален рейтингов праг и за вътрешните продукции

"Всяка неделя" например е първото предаване с клауза в договора да спре, ако падне под рейтинговия си праг.

- Какъв е рейтинговият праг?

- Той предстои да се изчислява от маркетинговия отдел.

- Досега спирано ли е предаване заради нисък рейтинг?

- Сега ще го правим. С "Каналето" не е добро положението, но ще го мислим.

- Защо крихте договора на "Всяка неделя"?

- СЕМ няма право да ми го иска. Освен това от януари до сега съм подписал 3075 договора. Защо искат само един? Не е нормално. Има законов ред в държавата, ако някой се съмнява, нека прати ревизия. Между другото "Всяка неделя" е едно от най-евтините предавания на БНТ. Други са доста по-скъпи.

- Кои?

- Например "Един ден на", "Каналето", "НЛО". Те са почти 2 пъти по-скъпи от "Всяка неделя".

Доволен съм, защото БНТ стои вече добре на рекламния пазар. За първи път откакто съществува Би Ти Ви праймтаймът ни е запълнен с реклами. 60 на сто от цялото ни рекламно време също е пълно.

- Не ви ли се иска да се промени законът и в частта за рекламата?

- Искам да имаме 40 минути на денонощие, а не като сега 15. И 20 минути да са ни в праймтайма. Пишем предложения до медийната комисия за промяна в закона. Според европейски експерти смесеното финансиране е добро и разпространено на много места - бюджет, реклама и такси.

- Защо и такси?

- Размерът, който е отбелязан в закона, е минимален. Ще се събира лесно с данък сгради. В Полша примерно имат 50 на сто събираемост. Албанците, които са по-бедни от нас, ги събират 40 на сто.

- Защо БНТ харчи толкова много пари? Близо 80 млн. лв., докато Би Ти Ви се справя с 35 млн. лв.

- Никъде в света не се сравняват телевизии. Всеки месец БНТ има бюджет от 3 млн. лв. От тях 1 млн. плащаме на БТК, 1 млн. отива за заплати и 1 млн. за текуща издръжка. И парите свършват.

- Нали получавате и от реклама?

- А програмата с какво я правим? Поради старата техника имаме и огромни разходи за сервиз, за резервни части. Сега купуваме глави за 1-инчови магнетофони. Само за това нещо даваме 100 000 лв.

Държавата направи всичко възможно, за да не сме конкуренти на Би Ти Ви. По закона за обществените поръчки правим търг за всяка по-голяма покупка. Но у нас няма търг, който да не се обжалва. Обжалването веднага спира каквото сме предприели. Затова си мисля, че БНТ е най-прозрачната тв в страната. Кой примерно знае как се оборудва Би Ти Ви?

- И хората в БНТ са много, не само парите.

- Старата техника изисква много хора. Не мога още да кажа много ли са или малко. Ще има още промени в телевизията и в програмата и тогава ще стане ясно. По времето на Лиляна Попова 2000 души са работили на щат и още толкова са били извънщатни служители. Необяснимо е защо едно място е трябвало да се дублира. Това ще се опитам да го премахна.

- Уж телевизията все се оборудва, а техниката все стара се оказва?

- 6 години ме нямаше в телевизията. Като се върнах, се оказа, че най-натоварени са мощностите, които аз съм направил - студио 3 и 4 и трикамерният ПТС. Това, разбира се, много ме ласкае, но всеки изпуснат ден за обновяване на техниката наистина е загубен. Техниката ни е на 18 години.

- Имате ли намерение да я обновите?

- Да, ще търся пари от европейски и световни фондове за финансиране. За цялостно обновяване на техниката ще ни трябват около 35 млн. долара. Вече съм се уговорил с директора на технологията на гръцката обществена телевизия заедно да пишем предложение до европейски фондове. Те нали гърците са близки с тях.

Другата ми идея е да се разходя из Европа и

да измоля без пари старата им техника,

която е на 4-5 години. Ще я дадем на регионалните ни центрове.

- Новата власт обажда ли ви се по телефона какво да показва БНТ?

- Ако можеха да ми диктуват, сега нямаше да пишат нов закон.

- Кой ви предложи за генерален директор?

- В СЕМ ме предложи Веселин Стойков.

- Ще работите ли по-уверено, след като минат делата срещу вас и евентуално ги спечелите?

- Тия дела са глупости. Никъде няма обвинение срещу мен, че не съм си на мястото. Изваждат се доводи, които не са свързани с това мога или не мога. Не искам да изземвам все пак функциите на съда. Председателката на медийната комисия (Милена Милотинова - б.р.) си е позволила да каже, че съм избран незаконно. Аз никога не мога да си позволя да говоря така.

- С какво сте очаровал подчинените си? Разказват с възторг как се редите на опашка за кафе.

- Това е моят метод на управление, който е противопоказен в целия свят. България обаче не е нормална държава, затова и методите ми са ненормални. Аз им дадох свобода в телевизията. Друг е въпросът, че хората у нас не са свикнали да я ползват.

.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо