Тодор Попов: Изпратиха 30 човека от 3 институции да проверят 90% публична информация

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10352445 www.24chasa.bg

Ще сезирам ЕК какво се случва в България - служебни хора
връщат мракобесни времена от десетки години назад, казва кметът на Пазарджик

- Г-н Попов, казвате, че срещу вас е изпълнена политическа поръчка с отнемането на шофьорската ви книжка и внезапната проверка на ДАНС, НАП и МВР в община Пазарджик? Ако е така - от кого и защо?

- За мен обяснението е много просто и ясно. Всеки непредубеден човек може да си направи изводите. Аз приемам тук представителите на различни политически партии, които участват в тази предизборна кампания - поредна за тази година, както за президент, така и за парламент.

И какво се случва. Приемам аз г-н Бойко Борисов, приемам Анастас Герджиков, приемам в петък г-н Мустафа Карадайъ с кандидати за народни представители, в това число с местния водач на листата, водачите на листата на ГЕРБ. И

в петък ми

правят селската

полицейска

схема,
която касае шофьорската ми книжка.

В понеделник очаквах на този хубав празник - Деня на будителите, да дойде и друга кандидат-президентска двойка, но уви, вместо тях ми се изпращат полицаи и данъчни. И за какво? Да съберат информация, 90% от която е публична и която може да се вземе от всякакви сайтове - на Агенцията за държавна финансова инспекция и на общината. И да

искат договора

за дарение на

Делян Пеевски,

с който той

дава 700 хил. лв.

на общината
през март 2020 г. - по време на пандемия. Волята на дарителя беше 350 хил. лв. да бъдат инвестирани в парк в село Црънча и 350 хил. лв. за волейболния отбор на града ни.

Още през есента на миналата година сме изградили парка и сме превели парите на волейболния отбор. Ето затова дойдоха тук 30 души, представители на 3 институции - ДАНС, НАП, ГДНП, за да вземат 10 документа, 9 от които публични, и да си тръгнат.

- Това ли правиха цял ден и каква беше целта?

- Висяха тук, пиха кафета. Аз нямам нищо против момчетата, те си вършеха работата. Но да харчиш държавни средства? Да изпращаш 20 автомобила с хора, за да вземат 5 документа, които може да ги пуснеш по мейла. Това е, меко казано, безумие. Целта беше да се направи цирк. Да го отразят медиите.

Целта беше сплашване - на мен, на колегите кметове и т.н.

- Затова ли решихте да говорите?

- Аз няма да мълча повече по тези въпроси, защото те не касаят само мен. Те посягат на местната власт, на която представители сме ние. Какви са тия хора, дето ни посягат?

Това са хора, зад

които не стои вот
Това са едни служебни министри, едни служебни хора. Нали казват, че другите били бивши. Тези са служебни хора.

След 20 дни тях няма да ги има. И те си позволяват да посягат на нас, представителите на местната власт, които сме пряко избрани от хората.
Да, нека да има проверки, не съм против това. Но това ли е начинът да се правят - с демонстративност, показност, отвратително отношение.

- Искате да кажете, че целта на проверката в Пазарджик е да се сплаши като цяло местната власт?

- Аз не съм нито първият, нито последният. Те правиха същите тези циркове в още поне 20 български общини. Само че колегите там по ред причини не искаха да излизат и да говорят публично. Това е схемата на тези хора.

Да връщат някакви мракобесни времена от десетки години назад във времето. Да те е страх с кого общуваш, с кого говориш.
Това срещу мен е
чиста форма
на политическа
репресия
И защо? Защото съм приел кандидати за депутати, приел съм кандидати за президенти и съм казал пряко в очите, че в България на икономическия климат пречи кръгът “Капитал”.

- След случилото се през последните дни представители на различни политически сили ви искат оставката като кмет на Пазарджик.

- На мен ми искат оставката някакви измислени герои. Какви са тези хора, били ли са в този град? Знаят ли те как се развива Пазарджик? Ще ми искат оставката хора, които в живота си какво са управлявали? Какво са показали? На някого 5 лв. дали ли са, помогнали ли са, защитили ли са кауза? Всички тези, които ми искат оставката, ги познавам отпреди 20 г. Какво общо имат те с Пазарджик, какво знаят те за проблемите на общината. Аз 20 г. печеля доверието на хората.

Нямам загубен вот. Пазарджик от запуснат, безперспективен град го направихме един от най-добрите градове за живеене в България.

Искат ми

оставката хора,

които плюят

България
в Европа и искат да ни управляват.

- Това значи ли, че атаките срещу вас са заради предстоящите избори?

- Разбира се, че са заради изборите, но не само. На мой гръб тези хора си правят пиар. Нали помните - преди 4-5 г. беше същото. Мислят, че ще ми затворят устата. Че аз съм един от най-успешните градоначалници в страната.

Бил съм всичко в местната власт и самоуправление. Бил съм един мандат общински съветник, един мандат председател на общински съвет, четвърти мандат съм кмет, един мандат председател на всички кметове в България (председател на сдружението на българските общини - б.а.). Това е вот. Това е нещо, което те никога няма да имат, и

което имаме

аз и всички мои

колеги в

местната власт
- доверието на хората. Аз, ако изкарам 7-8 % на избори, ще ме е срам да ходя из града. А те, изкарали 7-8%, ще ми искат оставката.

- Ще предприемете ли някакви действия срещу всичко това?

- Акциите е ясно за какво се правят. Както казах - за сплашване на местната власт. Но с мен не са познали. Това ще го говоря всеки ден. Ще сезирам Европейската комисия за това, което се случва в България, как мачкат и мракобесничат сегашните служебни управници под благовидната форма, че проверяват за корупция.

Каква корупция? За какво ще ме разследват - че Пазарджик е с безработица под 3%, че общината се развива суперуспешно. Че сме направили всичко - че сме топ в спорт, в култура. За това, че Пазарджик е на трето място по средна работна заплата в областните градове. За това, че сме привлекли инвеститори, които за последните 3-4 г. откриха над 5000 работни места.

Да попитат тези инвеститори, искал ли им е някой нещо и защо са в Пазарджик.

Проверявали са ме години наред. Но не по този начин.

- Взимането на шофьорската ви книжка смятате ли за част от тази кампания за сплашване?

- А вие какво мислите? Спира ме някаква софийска бригада, която няма въобще право да извършва проверки на територията на община Пазарджик. Карат ме да давам проби. Очаквах отдавна да го направат. И като духна, да покаже алкохол и наркотици. И да ми сложат прангите и да ме заключат. После отивай да доказваш, че нямаш сестра. И всичко, за да ме компрометират.

Това, което се случва, е безобразие. И което е по-важно - цели отклоняване на вниманието.

Държавата е на

свободно падане.

Нещата стават

ужасяващи
във всеки сектор. Добре, че са местните власти, добре, че сме кметовете да държим държавата на повърхността все още. Ако продължава така, ще катастрофираме ужасно.

- Какъв е изходът?

- Изходът е след 14 ноември - на изборите кой каквото спечелил, спечелил, и да се поеме отговорността за съставяне на кабинет. Да започнат да се правят устойчиви политики и да се спасява държавата, защото тя в момента е тежко болна.

CV

Тодор Попов е кмет на Пазарджик от 2007 г. и управлява четвърти пореден мандат. На всички избори се е явявал като независим.
Преди да стане кмет, от 2003 г. беше председател на общинския съвет.

Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Бил е съдия и адвокат в Пазарджик.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо