Коя управленска тема колко струва по важност за живота ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10429817 www.24chasa.bg

10 точки за преодоляване на пандемията, 7 за пенсионна политика, 5 за електронно управление

Докато върви стиковането на политиките между 4 партии за създаване на коалиция, нека се опитаме да оценим най-важните и спешни задачи пред бъдещото правителство по точки. С колеги и приятели направихме едно приблизително оценяване.

Не може да има добро управление, ако няма съразмерност между всички части на обществото. В България в един момент установяваме, че учителите се разбягват и едва тогава им се вдигат заплатите. Минават няколко години и

с ужас се установява колко много пенсионери живеят под прага на бедността. И дай на юруш се вдигат пенсиите. След няколко години изведнъж се констатира, че медицинските сестри рязко са намалели, завършилите образованието си сестри се изнасят масово в Западна Европа. Образованието дълги години беше запуснато и учителите получаваха мизерни заплати, беше недопустимо. Но истината е, че просто не трябваше да се стига до това. И нямаше да се стигне, ако всички сфери се развиваха съразмерно. Красиво звучи например да се каже как приоритет ще се даде на образованието и здравеопазването. Ако това стане за сметка на средствата за полицията, престъпността ще избуи.

Ето защо съразмерността на бъдещото управление бих оценил с 10 точки.

Но има и извънредни ситуации, на които следва бързо да се реагира.

Обществото ни няма как да функционира оптимално, ако не се справи с епидемията. А България трайно продължава да е държавата в ЕС с най-ниска степен на ваксинация и най-висок процент починали спрямо заразените. Последното показва и изключително тежкото състояние на здравеопазването. Какви ли не уж реформи не се правиха в здравеопазването, а както се вижда, резултатите са катастрофални. То

няма да се подобри с повърхностни промени

от рода на въвеждане на диагностично свързани групи или подобрения в пътеките. При тежки несъвършенства са необходими кардинални мерки. Необходимо е държавната здравна каса да се премахне и да се въведат три доказани и силни частни здравни каси под сериозен и прозрачен контрол от страна на държавата. Достатъчно е да се види опитът на водещи държави като Нидерландия и Израел.

Още отсега е добре да се изиска след 2 месеца например да се предвидят повече стимули за ваксинираните при използване на зелен сертификат, които да се насочат към стимулиране на ваксинациите, а и за бустерни дози на всички, навършили 50 г. – разбира се, след оптимален период от време след втората ваксина.

Оценката от 10 точки е за спешните мерки за преодоляване на епидемията.

А 8 точки - за кардиналните промени в здравеопазването, които следва да се предприемат след преодоляване на епидемията.

Необходими са промени в правораздавателната система и срещу корупцията. Обучението на юристите е несъразмерно с важните задачи, с които трябва да се справя един юрист. Необходими са единни критерии с качествено по-високи изисквания и при входа, и при изхода. Без компетентни юристи няма как да има добро правораздаване. Некомпетентният юрист често е по-вреден от корумпирания.

Много жалко е, че държавните изпити по право за всеки университет са различни. Много жалко е, че се държат отделни изпити за съдии, прокурори, следователи и адвокати. Вече се забелязва

как се създават потомствени юристи

при отделните професии

Има няколко не особено сложни мерки, които могат да доведат до ограничаване на корупцията. Например - да се премахне криминализирането на провокацията към подкуп. Естествено, използването на агенти под прикритие в този случай следва да става с разрешение на съда. По разбираеми причини няма да се въведе масово използването на полиграф (детектор на лъжата) за служителите в решаващи административни органи, но поне може при възлови служители в редица специализирани държавни служби и учреждения.

Много неща могат да се направят за подобряване на работата на правораздавателните органи – напр. много по-добър синхрон при конкурсите за повишаване на магистратите и изоставяне на практиката за масово командироване на магистрати. Добре е съдиите и прокурорите да се повишават съобразно един по-точен и обективен критерий, какъвто е процентът на потвърдените съдебни решения на даден съдия.

Естествено е да се обмислят и структурни промени.

Промени в сферата на правораздаването и борбата с корупцията - 8,5 т.

Мерките за по-бързо икономическо развитие са ключови. България с много бавни темпове догонва развитите държави.

Чудесна е инициативата България да стане финансов хъб. Остава подобни идеи да се реализират. За да привлечем инвеститори, са необходими много мерки. На първо - место предвидимост и атрактивност. А това става с мерки във всяка една сфера на държавно управление – и образование, и вътрешна сигурност, и правораздаване.

7,5 точки за мерките за по-бързо икономическо развитие.

Все повече пенсионните вноски заприличват на данък. Наивност е да се мисли, че всеки ще плаща пенсионно осигуряване, при положение че политиците, водени от краткосрочните си интереси, все повече уеднаквяват пенсиите. Въпросът с пенсионното осигуряване следва да се реши като трайна оптимална система за България, а не да се прави предизборно. А България все повече се превръща в държава на пенсионерите и те стават все по-осезателно електорално тяло, което е съществено за политиците.

Трайна система за актуализиране на пенсиите - 7 точки.

Няма как една власт да действа бързо и ефективно без електронното управление. За него се изхарчиха доста над 100 млн. Но всъщност допреди няколко месеца само Търговският регистър и данъчната администрация бяха на световно равнище. Отдавна се поставиха срокове за създаването на електронно правосъдие. Но едва сега се появиха първите възможности в някои от съдилищата. А все още сме далеч от ефективно прилагане на електронните съобщения, което сериозно бави цялото правораздаване, а и цялото административно управление.

Изграждане на ефективна система за електронно управление - 5 точки.

В сферата на енергетиката има само една спешна мярка – да се реши къде да се изгради ядрена мощност – на територията на АЕЦ “Козлодуй” или да се изгради АЕЦ “Белене”. Това е въпрос на сметки и наличие на кадри. Според водещите специалисти ядрените мощности зависят от сравняване с цените на тока, идващ от батерии, съхраняващи добитото от възобновяеми източници електричество, с цената на тока от новоизградените мощности.
Само на тази мярка в енергетиката - 5 точки.

В областта на транспорта е съществено доизграждането на магистралите. Няма как да се гони развитие на Северна България без изграждане на “Хемус” и на магистрала до Видин. В тази сфера е много важно да се вземат мерки за много по-голяма прозрачност и контрол при обществените поръчки. В последните години Сърбия изгражда значително повече от нас километри магистрали всяка година. Спешно е най-после да се вземат мерки срещу километричните опашки от камиони по границите ни.
За тези мерки в областта на транспорта - 5 точки.

Вътрешният ред и сигурността, образованието, земеделието, външните отношения и всички други сфери на управление са непрекъснато важни. Но там по-скоро е важен подборът на кадрите, стабилното им развитие и заплащане. Много е важно да няма изоставане спрямо развитието на тези сфери на дейност, където се изискват относително по-бързи мерки.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо