Коя управленска тема колко струва по важност за живота ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10429817 www.24chasa.bg

10 точки за преодоляване на пандемията, 7 за пенсионна политика, 5 за електронно управление

Докато върви стиковането на политиките между 4 партии за създаване на коалиция, нека се опитаме да оценим най-важните и спешни задачи пред бъдещото правителство по точки. С колеги и приятели направихме едно приблизително оценяване.

Не може да има добро управление, ако няма съразмерност между всички части на обществото. В България в един момент установяваме, че учителите се разбягват и едва тогава им се вдигат заплатите. Минават няколко години и

с ужас се установява колко много пенсионери живеят под прага на бедността. И дай на юруш се вдигат пенсиите. След няколко години изведнъж се констатира, че медицинските сестри рязко са намалели, завършилите образованието си сестри се изнасят масово в Западна Европа. Образованието дълги години беше запуснато и учителите получаваха мизерни заплати, беше недопустимо. Но истината е, че просто не трябваше да се стига до това. И нямаше да се стигне, ако всички сфери се развиваха съразмерно. Красиво звучи например да се каже как приоритет ще се даде на образованието и здравеопазването. Ако това стане за сметка на средствата за полицията, престъпността ще избуи.

Ето защо съразмерността на бъдещото управление бих оценил с 10 точки.

Но има и извънредни ситуации, на които следва бързо да се реагира.

Обществото ни няма как да функционира оптимално, ако не се справи с епидемията. А България трайно продължава да е държавата в ЕС с най-ниска степен на ваксинация и най-висок процент починали спрямо заразените. Последното показва и изключително тежкото състояние на здравеопазването. Какви ли не уж реформи не се правиха в здравеопазването, а както се вижда, резултатите са катастрофални. То

няма да се подобри с повърхностни промени

от рода на въвеждане на диагностично свързани групи или подобрения в пътеките. При тежки несъвършенства са необходими кардинални мерки. Необходимо е държавната здравна каса да се премахне и да се въведат три доказани и силни частни здравни каси под сериозен и прозрачен контрол от страна на държавата. Достатъчно е да се види опитът на водещи държави като Нидерландия и Израел.

Още отсега е добре да се изиска след 2 месеца например да се предвидят повече стимули за ваксинираните при използване на зелен сертификат, които да се насочат към стимулиране на ваксинациите, а и за бустерни дози на всички, навършили 50 г. – разбира се, след оптимален период от време след втората ваксина.

Оценката от 10 точки е за спешните мерки за преодоляване на епидемията.

А 8 точки - за кардиналните промени в здравеопазването, които следва да се предприемат след преодоляване на епидемията.

Необходими са промени в правораздавателната система и срещу корупцията. Обучението на юристите е несъразмерно с важните задачи, с които трябва да се справя един юрист. Необходими са единни критерии с качествено по-високи изисквания и при входа, и при изхода. Без компетентни юристи няма как да има добро правораздаване. Некомпетентният юрист често е по-вреден от корумпирания.

Много жалко е, че държавните изпити по право за всеки университет са различни. Много жалко е, че се държат отделни изпити за съдии, прокурори, следователи и адвокати. Вече се забелязва

как се създават потомствени юристи

при отделните професии

Има няколко не особено сложни мерки, които могат да доведат до ограничаване на корупцията. Например - да се премахне криминализирането на провокацията към подкуп. Естествено, използването на агенти под прикритие в този случай следва да става с разрешение на съда. По разбираеми причини няма да се въведе масово използването на полиграф (детектор на лъжата) за служителите в решаващи административни органи, но поне може при възлови служители в редица специализирани държавни служби и учреждения.

Много неща могат да се направят за подобряване на работата на правораздавателните органи – напр. много по-добър синхрон при конкурсите за повишаване на магистратите и изоставяне на практиката за масово командироване на магистрати. Добре е съдиите и прокурорите да се повишават съобразно един по-точен и обективен критерий, какъвто е процентът на потвърдените съдебни решения на даден съдия.

Естествено е да се обмислят и структурни промени.

Промени в сферата на правораздаването и борбата с корупцията - 8,5 т.

Мерките за по-бързо икономическо развитие са ключови. България с много бавни темпове догонва развитите държави.

Чудесна е инициативата България да стане финансов хъб. Остава подобни идеи да се реализират. За да привлечем инвеститори, са необходими много мерки. На първо - место предвидимост и атрактивност. А това става с мерки във всяка една сфера на държавно управление – и образование, и вътрешна сигурност, и правораздаване.

7,5 точки за мерките за по-бързо икономическо развитие.

Все повече пенсионните вноски заприличват на данък. Наивност е да се мисли, че всеки ще плаща пенсионно осигуряване, при положение че политиците, водени от краткосрочните си интереси, все повече уеднаквяват пенсиите. Въпросът с пенсионното осигуряване следва да се реши като трайна оптимална система за България, а не да се прави предизборно. А България все повече се превръща в държава на пенсионерите и те стават все по-осезателно електорално тяло, което е съществено за политиците.

Трайна система за актуализиране на пенсиите - 7 точки.

Няма как една власт да действа бързо и ефективно без електронното управление. За него се изхарчиха доста над 100 млн. Но всъщност допреди няколко месеца само Търговският регистър и данъчната администрация бяха на световно равнище. Отдавна се поставиха срокове за създаването на електронно правосъдие. Но едва сега се появиха първите възможности в някои от съдилищата. А все още сме далеч от ефективно прилагане на електронните съобщения, което сериозно бави цялото правораздаване, а и цялото административно управление.

Изграждане на ефективна система за електронно управление - 5 точки.

В сферата на енергетиката има само една спешна мярка – да се реши къде да се изгради ядрена мощност – на територията на АЕЦ “Козлодуй” или да се изгради АЕЦ “Белене”. Това е въпрос на сметки и наличие на кадри. Според водещите специалисти ядрените мощности зависят от сравняване с цените на тока, идващ от батерии, съхраняващи добитото от възобновяеми източници електричество, с цената на тока от новоизградените мощности.
Само на тази мярка в енергетиката - 5 точки.

В областта на транспорта е съществено доизграждането на магистралите. Няма как да се гони развитие на Северна България без изграждане на “Хемус” и на магистрала до Видин. В тази сфера е много важно да се вземат мерки за много по-голяма прозрачност и контрол при обществените поръчки. В последните години Сърбия изгражда значително повече от нас километри магистрали всяка година. Спешно е най-после да се вземат мерки срещу километричните опашки от камиони по границите ни.
За тези мерки в областта на транспорта - 5 точки.

Вътрешният ред и сигурността, образованието, земеделието, външните отношения и всички други сфери на управление са непрекъснато важни. Но там по-скоро е важен подборът на кадрите, стабилното им развитие и заплащане. Много е важно да няма изоставане спрямо развитието на тези сфери на дейност, където се изискват относително по-бързи мерки.

  • Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв. Мотивът на служебното правителство е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо