Правиш смели ходове и не се боиш от отговорност – по това личи лидерът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10433806 www.24chasa.bg

Лидерството изисква силно чувство за отговорност пред общия интерес и добра комуникация. Точно това е демонстрирал проф. Анастас Герджиков, като е обяснил пред общото събрание на Софийския университет мотивите си да влезе в президентската надпревара и е предложил да подаде оставка като ректор, ако кандидатурата му е повлияла негативно на вуза. (Виж ТУК)

Университетската общност е отхвърлила предложението и правилно - професорът влезе и излезе от тази битка с достойнство и авторитет.

В нашето време на размити ценности е добре да виждаме жестове като този - на хора, които не се смятат за непогрешими, имат воля за смели ходове и не се боят да ги подлагат на преценката на общността. Всъщност ходове на интелигентност и почтеност не бива да ни учудват, когато идват от човек, който се е задълбочавал в Аристотеловата "Политика" като неин преводач.

  • Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв. Мотивът на служебното правителство е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо