Още една убита жена, и то точно в деня срещу насилието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10437486 www.24chasa.bg

25 ноември е международен ден за борба срещу насилието над жените. България остави две следи в този ден. Една млада жена на 21 г. бе убита от приятеля си в София. Няколко часа по-късно имаше организиран протест под надслов “Една е прекалено много. Нито една повече!”.

Дано и утре не се събудим от поредната вест за жестоко убийство на младо момиче или жена, от следващата новина за насилена и обезобразена жена или младо момиче.

Вярно, полагат се някакви усилия да спре тази драматична тенденция с тежки престъпления срещу жени, както и срещу домашното насилие въобще. Но те очевидно са повече от формални, щом резултатите са точно обратните. А в същото време 220 000 българи смятат за допустимо мъж да вдигне ръка и да удари жена. Оттам до убийството в ситуация на афект, при липса на ценности и познания да се разграничава доброто от злото, крачките са твърде малко. Там, където има пътека за домашно насилие, някой ден тя може да стане сцена на тежко престъпление.

Като общество и като държава сме длъжни да направим всичко възможно да спре насилието над жените, да сложим край на черния списък с брутално посегателство над тях. А у нас дори закон за домашното насилие няма приет - отлежава от година и половина. И не беше точка първа за нито една партия в 45-ия и в 46-ия парламент. Дали в 47-ия депутатите ще го гласуват сред първите закони?

  • Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв. Мотивът на служебното правителство е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо