Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10441008 www.24chasa.bg

Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност апокалиптичните картини от болниците, от призрачните градове. Светът довчера бавно и неумолимо се затваряше, познатият живот сякаш изчезваше.

Днес светът има надежда, защото може да се изправи срещу коронавируса с ваксини. Лекарите знаят повече за инфекцията, но невинаги могат да спасяват живот. Затова и толкова много се разчита на ваксините - данните от различни държави доказват, че имунизираните хора се справят по-леко, не стават толкова лесна мишена на COVID.

Но невинаги здравият разум е налице, плъзнаха какви ли не конспирации в опит да се подрони ваксинирането и мнозина им повярваха. Други немалко пък си мислят, че тази работа с пандемията скоро, съвсем скоро ще отмине и затова няма никакъв смисъл да се ваксинират. Трети пък направо си купуват фалшив сертификат и си мислят, че с пари могат да си купят свобода, купони в барове и дискотеки, въобще щастлив живот без досадните ограничения.

Видя се обаче, че и това не е така. Да припомним само драматичния случай с един млад мъж, който загуби живота си от инфекцията. И който е признал на лекуващия лекар в ИСУЛ, че е имал фалшив сертификат.

И докато все пак светът се надяваше, че болестта отстъпва пред ваксините и натрупаното познание за нея, вирусът е на път отново да ни приклещи здраво, защото се задава нов опасен щам от Южна Африка. И пак трябва да сме нащрек, отново ще трябва да се налагат по-строги мерки, ще се наложи отново необходимост от бустерни дози, от масово ваксиниране.

Впрочем едно е ясно - без ваксини няма да стнае. И който си мисли, че някак ще мине метър пред вируса, трябва ясно да си даде сметка, че се лъже. Затова ваксинирайте се, друг смислен вариант няма!

  • Страната на мокрите печати

    Страната на мокрите печати

    Мерките срещу COVID не е нужно да бъдат много строги и повсеместни, а да бъдат внимателно обмислени. Нищо повече. Сега, във времето на варианта омикрон, който наистина се разпространява по-бързо, е очевидно, че трябва да се намалят струпванията на хора от т. нар. рискови групи - възрастни, хронично болни, инвалиди
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо