Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10448951 www.24chasa.bg

Докато продължават преговорите за редовно правителство, на дневен ред идва важният въпрос да стават ли партийните лидери министри, или да останат в парламента.

Темата е особено актуална, тъй като в новата коалиция (ако подпишат споразумение) лидерите ще са повече от пръстите на едната ръка. За водачите на “Продължаваме промяната” работата е ясна - и Кирил Петков, и Асен Василев избраха ролите си в изпълнителната власт още преди да си направят партията. Те обаче имат и двама колеги лидери - от партиите, с които участваха на изборите.

Като прибавим двамата лидери на ДБ - Христо Иванов и Атанас Атанасов, да допълним и Корнелия Нинова - ето че отборът е нараснал значително. Само за Слави Трифонов се знае, че няма мераци нито за премиер, нито за министър.

И все пак къде ще падне центърът на тежестта за новата власт? По конституция България е парламентарна република, но реално властта е в Министерския съвет. Ако обаче всички или повечето партийни лидери от бъдещата правителствена коалиция влязат в изпълнителната власт, ще излезе, че на парламента се отрежда второстепенна роля, защото там ще остане “Б” отборът на властта.

А за 30 години демокрация се видя, че не е работеща онази формула, в която двете страни - правителство и парламент, не са равностойни играчи. Затова, преди да започнат да разпределят коя партия колко министри ще има и в кои ресори, преговарящите ще трябва да решат по-важната задача - ще стават ли лидерите министри.

Ще влязат ли в правителството хора като Корнелия Нинова, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Настимир Ананиев, Константин Бачийски, Слави Трифонов (или по-скоро неговият заместник Тошко Йорданов)? Ако са заедно в един екип, конфликтите в коалицията със сигурност ще са много по-малки, защото ще сядат заедно около масата на Министерския съвет.

В същото време пред Христо Иванов, Атанас Атанасов, Корнелия Нинова има сложни партийни казуси (с оставки) заради слабите резултати на изборите. Къде ще е по-добре да си пазят гърба - в парламента или в правителството? И ако останат в парламента, дали няма да са прекалено силни играчи срещу отбора на правителството, или пък ще станат солидна депутатска опора за неговите решения? Ще научим отговорите след т.нар. лидерски преговори тази седмица.

Материал по темата четете тук.

  • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо