Излезлият от ареста шеф на МЦ в Раковски д-р Иван Попов: Сигурно е донос

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10456261 www.24chasa.bg
Директорът на медицинския център в Раковски д-р Иван Попов. Снимка: Личен архив

- Две момичета от регистратурата въвеждат данните в националния регистър, а една сестра боцка - това е екипът, казва той

Д-р Иван Попов е директор на медицински център „Света Елисавета” в Раковски и бе един от задържаните медици за издаване на фалшиви сертификати, които бяха освободени. Работи в Раковски от 22 години и винаги е бил на ръководни позиции. По специалност е кардиолог. Д-р Попов отговори на въпросите на "24 часа".

- Бяхте задържан за 24 часа по разследването за фалшиви сертификати, разпитан само като свидетел и освободен без обвинение. Какво е вашето обяснение за това, д-р Попов?

- Честно казано, дойде ми като гръм от ясно небе и нямам никакво обяснение. Мислех през тези два дни и не мога да предположа нищо друго, освен че става дума за злонамереност. Може би за някакъв донос, защото при нас фалшиви сертификати не са се издавали, не се издават и няма да се издават.

- От прокуратурата обаче твърдят, че неистинските сертификати от вашия център са 200. Възможно ли е това да се е случило без ваше знание?

- Това пък е пълен абсурд. Откакто се заговори за фалшиви сертификати преди няколко месеца, има заповед и на собствениците на центъра, и мои лични указания като ръководител и сме предвидили вътрешни наказания и за най-малкото нарушение. Сигурен съм, че никой от моите служители не се е изкушил и не би направил нещо такова. Работя с тези хора от 20 години, с някои от тях – и от повече, имам им пълно доверие. А и тази бройка от 200 души е напълно необяснима. Явно е грешка или недоразумение. Води се разследване и се надявам много бързо да са се установи истината. Иначе аз съм спокоен, макар да не ми се е случвало досега да ме разпитват в Икономическа полиция. Но ме притеснява, че всичко това уронва престижа на медицинския център, а това за мен е най-важното, защото за нас основното е медицинското обслужване на хората, а не ваксините. Имунизациите ни дойдоха като допълнително натоварване, аз поначало не исках да ставаме ваксинационен център, но от РЗИ – Пловдив, ме извикаха и настояха да се заемем и с това. Така се тръгна.

- Центърът има филиали в съседните Белозем и Брезово. Възможно ли е там да са издавани фалшиви сертификати, все пак става дума за други населени места и контролът е по-труден?

- Ваксини се правят само при нас в Раковски и в Белозем. Но няма как да стане и в това село, казаното от мен за Раковски важи и за филиала.

- Кой въвежда данните в националния ваксинационен регистър?

- Две момичета, които работят на регистратурата. А една сестра боцка пациентите, това е екипът. После данните се въвеждат с моя електронен подпис, защото трябва да е на лекар.

- Имате ли доверие на тези хора?

- Напълно, 100%.

  • Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Сега, през зимата на 2022 г., светът логично се пита няма ли да има най-после край пандемията? Нали още в началото на 2020 г., когато ужасът на коронавируса ни скова, имаше плаха надежда, че всяка пандемия трае две години и после отпуска хватката си. И ето че днес все повече утвърдени експерти смятат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо