Полицията има работа с престъпниците, няма място в медиите, нито в университети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10473492 www.24chasa.bg

Три дни преди балотажа за президентските избори полицаи влязоха в Софийския университет с намерение да търсят документи за нарушения. И с една малка подробност - ректорът на “Св. Климент Охридски” бе кандидат за президент. Тази акция притесни онази част от българите, които не обичат, когато иначе деполитизираното МВР играе прекалено силово. Независимо дали министърът там се казва Румен Петков, Цветан Цветанов, или Бойко Рашков.

В понеделник в редакцията на “Труд” влязоха полицаи, за да принудят журналистите от частната медия да напуснат помещения под наем. Наемодателят - Министерството на културата, има административни претенции за неплатени сметки от медията.

Идеята административен спор да се решава с полиция, която заедно със служители на областната управа да запечатва редакцията, не е добра. Ако издателят Блъсков дължи пари и има претенции, че не е така, нека действително съдът да реши това.

Но когато се препятства работата на журналистите, това вече засяга свободата на словото. Независимо дали ни харесва, или не журналистическият тон на “Труд”.

Затова подобни действия са лош атестат за административната власт. Има по-цивилизовани начини да се реши подобен спор. А що се отнася до полицаите - тяхната работа е при бандитите, те нямат място нито в университети, нито в медиите.

  • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо