Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10483016 www.24chasa.bg

Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии.

Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т. нар. деривати през 2008. Крайно време е умните глави да обърнат уравнението и вместо да принуждават да се плаща за въглеродни емисии, да се насърчава залесяването. Защото 1000 дървета за една година отделят 260 хил. тона кислород и поглъщат 24 тона въглероден двуокис и това е по-реалистичният план за спасяване на планетата, а не борсовите спекулации с глоби.

Все едно на борсата да се търгува с фишове за неправилно паркиране и тези листчета да имат всекидневни котировки, а размерът им да зависи от търсенето и предлагането. Ултра перверзия. Световните планове за декарбонизация са си световни планове. Чистият въздух у нас зависи най-много от дърветата. Те намаляват праховите частици и парниковите газове и насищат въздуха с кислород. Вместо да се търси как да се наказват хората, които потребяват цапащи автомобили и евтин ток, да се насърчи залесяването.

  • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо