Цените на тока - ниски и за хората с джакузи. А за двама на средна пенсия помощ няма. Защо?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10510518 www.24chasa.bg

- Вместо да натискате цените, дайте

целеви компенсации за повече бедни

- Ако съдим по енергийния популизъм,

преходът явно не е свършил

Народното събрание изненада всички, включително новото правителство, с мораториум върху цените на ток, парно и вода.

Това стана ден, след като на теория независимият регулатор стартира процедура по промяна в цените на електроенергията и топлоенергията и публикува анализ с предложения.

Нека други да коментират политическия аспект на този своеобразен междуинституционален екшън. Икономическият поглед върху ситуацията налага да кажем следното.

Първо и най-фундаментално – изглежда, като общество не се научихме за повече от три десетилетия, че

цените са

най-важният

сигнален и

координационен

механизъм

в човешките и стопанските отношения. Те показват предпочитанията и оскъдността, те казват какво се търси и какво – не, казват за кое не стигат ресурсите и кое е в изобилие.

По-високите цени на енергията, при това в Европа и глобално, трябва да ни подскажат, че има проблем – в потреблението, в производството, в добива на ресурси, в държавните регулации, в данъчното регулиране. Това е “голямата картина” – а на ниво домакинство по-скъпата енергия е стимул за икономия, спестяване, повишаване на ефективността.

Ако държавата напълно защити битовите потребители от тези пазарни сигнали, каква ще е мотивацията за покупка на енергийноефективни уреди,

да изолират

жилището си,

да не отопляват помещения, които не използват, и т.н.?

Извън този аргумент, дори с предлаганите увеличения – около 11% за тока например, домакинствата така или иначе получават доста силна защита.

И вместо да спорим по формулите и методиката на КЕВР, достатъчно е сравнението с потребителите на газ – за

газифицираните

жилища няма

регулаторен щит

и домакинствата, които се отопляват с газ, ще плащат около 3 пъти по-високи сметки от миналата година.

От всичко това следва една препоръка – нека оставим пазара да определя цените, а където все още няма добре функциониращи пазарни отношения и конкуренция, поне да има предвидими и икономически обосновани решения на независимия регулатор.

И вместо политиците да повтарят едни и същи клишета за цената на тока и парното от 90-те като най-голям приоритет на грижата за жизнения стандарт на населението, нека да съберат воля и да въведат адекватен механизъм за подпомагане на домакинствата с ниски доходи.

Каква социална политика е да държиш изкуствено цените на тока и парното ниски за всички? Какъв е моралният аргумент

да субсидираме и

да облекчаваме

тези, които

топлят 300

квадрата на ток и

ползват

джакузита и

басейни?

Защо трябва наред с пенсионера и работещата самотна майка с две деца да подкрепяме и хора с месечни доходи от десетки хиляди? В момента целевата помощ за отопление е 523 лева – не е малко за сезон, вероятно може още да се повиши, като се предвидят 3 или 4 стъпки според дохода.

Но проблемът е в обхвата – получават я изключително тесен кръг домакинства.

Критериите са такива, че двама работещи на минимална заплата с дете или двама пенсионери със средна пенсия нямат право на подкрепа – а е съвсем очевидно, че за тези домакинства разходите за енергия са сериозна тежест. Това са всъщност

най-бедните 5% от населението

По груба оценка, а и отчитайки статистиката за енергийната бедност на Евростат, вероятно обхватът на новата програма би трябвало да е 5-6 пъти по-голям.

Ако имаме такъв работещ механизъм, това ще гарантира, че много широк кръг лица и семейства ще получат компенсация, което да помогне те да останат зимата на топло, без да ограничават рязко другите си нужди. Такава компенсация може да е и по-гъвкава – в години с високи цени да е по-висока, при спад на цените да е по-ниска или дори да няма, може да е на няколко стъпки според дохода.

Но важното е, че тя ще отива при нуждаещите се и че ще е ограничена – т.е. покрива ти част от разходите, ако топлиш нормално скромно жилище и дотам; ако искаш да топлиш триетажна къща, оранжерия и три гаража – плащаш си по високата цена.

Накрая трябва да припомним, че дългосрочното решение е бърз икономически растеж и увеличение на доходите. В България темата за енергийните цени (а и на храните) е болезнена, защото много хора живеят с ниски доходи – и затова за тях

тези стоки тежат изключително

много на общия бюджет

Ако в България енергията за жилището е 11-12% от разходите на средното домакинство, в Германия е около 7%, а в други страни е дори по-малко.

  • Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Сега, през зимата на 2022 г., светът логично се пита няма ли да има най-после край пандемията? Нали още в началото на 2020 г., когато ужасът на коронавируса ни скова, имаше плаха надежда, че всяка пандемия трае две години и после отпуска хватката си. И ето че днес все повече утвърдени експерти смятат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо