Законът за безвъзмездния труд – от глупав по-глупав

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10531534 www.24chasa.bg
Иван Тодоров

Той трябваше да санкционира най-богатите и най-бедните нарушители. Но като не е предвидена санкция, си остава пожелание

На 23 декември трябва да влезе в сила новото наказание “безвъзмезден труд в полза на обществото”, предвидено в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) още преди 1 година. Хубаво са видели нашите законодатели, че в цивилизованите държави има такова наказание. Но явно в парламента не е имало дори що-годе образовани юристи, за да разберат, че ако откажеш да положиш безвъзмезден труд,

не настъпват

никакви

последици

за нарушителя

Поради тази причина разпоредбите за извънредния труд можете да ги хвърлите в кошчето. Пожеланията в един закон са с много по-малка стойност от коледните пожелания между познати.

За съжаление, ако наказаният с безвъзмезден труд не положи въпросния труд, на практика никой не може да го накара да направи това и след определено време наказанието се погасява. В законопроекта се предвиждаше при осуетяване на полагането на извънреден труд да последва задържане в поделенията на МВР. Но този текст не бе приет. А когато при нарушаването на една разпоредба не е предвидена санкция, тя от задължително правило става просто едно пожелание.

Друг е въпросът, че във внесения проект за промени в ЗАНН

се предвиждаше

до 25 дни

задържане

в поделенията на МВР, което е прекомерно за административно наказание. Такъв срок не се предвижда даже и в указа за дребното хулиганство. А и МВР не може да осигури допълнителни помещения за задържане, което засега, а и за близките десетина години прави невъзможно задържането като наказание при административни нарушения.

Никое правителство не си е слагало за приоритет да направи поне частично човешки условията в местата за задържане. По-дългото задържане на подобни места в голяма част от случаите води до необратими увреждания на физическото и психическото здраве и

превръща

местата за

задържане

в места

за изтезание

А иначе в цивилизованите държави полагането на безвъзмезден труд в полза на обществото е широко прилагано и ефективно наказание. Наказанието е незаменимо административно наказание за много бедни и много богати.

Ако даден човек е безработен или има толкова ниски доходи, че не може да заплати предвидената глоба и при това няма достатъчно имущество, то е безсмислено да му се налага наказание, което няма да може да бъде изпълнено. Няма как да се вземат “на босия цървулите”. В тези случаи липсваше въздействащо алтернативно на глобата наказание. Съществуващото в момента наказание “обществено порицание” се изразява в публично порицание на нарушителя пред трудовия колектив, където работи, или пред организацията, в която членува. В съвременната пазарна икономика много често това наказание практически не се прилага или ефектът му е никакъв.

Ако даден нарушител има доход примерно над 5-6 хил. лв. месечно – било официален доход, било реален доход, глобата от примерно 250 лв. не може да произведе сериозно въздействие. Нарушителят, дори да си я плати, спокойно може да продължи да си извършва нарушенията.

Една от най-глупавите уредби в закона е начинът на събиране на наложените глоби. В резултат на липсата на ефективно електронно уведомяване и на липсата на ефективни стимули и действено събиране на глобите голяма част от тях не се събират и се погасяват по давност. При гражданите електронното връчване е пожелателно и поради това все едно го няма, когато за гражданите биха настъпили неблагоприятни последици, които те не желаят да понесат.

В частност -

не са много

гражданите,

които доброволно

ще искат

да бъдат

уведомени,

ако нямат намерение да платят глобата.

Ето защо безвъзмездният труд е добра алтернатива или допълнение на глобата. Европейският съд за правата на човека в Страсбург е постановил, че принудителният труд като наказание е допустим, когато е наложен от съд и когато не се осъществява в частни фирми.

Безвъзмездният труд се налага само когато нарушението е извършено повторно или е системно. Повторно е нарушението, което е извършено, след като нарушителят е наказван за същото нарушение.

Системно е нарушението, когато нарушителят е наказван за едно и също нарушение два или повече пъти.

Безвъзмездният труд се налага от районния съд в открито съдебно заседание. Обжалването е пред съответния административен съд, където жалбата се гледа от 3-ма съдии в закрито съдебно заседание, т.е. и без присъствието на нарушителя.

По повод промени в АПК Конституционният съд беше решил, че закритите касационни заседания противоречали на конституцията. Моето мнение е, че това беше по-скоро решение по целесъобразност. Но така или иначе има такова решение. Ако никой не атакува разпоредбата за закритите заседания пред Конституционния съд, разпоредбата ще си действа безпроблемно.

И така – изправени сме пред поредните безсмислени промени в закона, където се отправя едно пожелание за безвъзмезден труд. Като прибавим и липсата на ефективна законодателна уредба за събирането на глобите, оказва се, че човек може да се чувства свободен да си нарушава колкото иска закона, стига това да не е престъпление. А една държава не бива да си позволява това. Липсата на юридическа компетентност в парламента се е проявявала стотици пъти. Включително и с гласуването на мораториум върху цените на еленергията и ВиК услугите с обратна сила от началото на тази година. Добре че Министерският съвет се намеси, че иначе щяхме да отидем на режим на тока. А нещата са много прости. Депутатите са политици. Най-добрите специалисти си работят и не стават депутати. Ами да се допитват до специалистите, като приемат актове на Народното събрание.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо