НАТО и еврото - двата репера, от които не трябва да отстъпваме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10616127 www.24chasa.bg

Ако България е постигнала нещо безспорно за последните 30 г. - това е членството ни в ЕС и НАТО. Това са и двата репера, от които ние не трябва да отстъпваме под напора на събитията вътре в страната и на международното поле.

И най-малкото разколебаване на позициите, и най-лекото отклонение, дошло с изявления на хора с властови позиции по един или друг повод (например Крим, Украйна, НАТО), дават храна на руските проксита у нас да се радват предварително и да размахват победоносно знамена.

Впрочем Москва все повече втвърдява тона си към НАТО. Дали е само демонстрация на мускули заради срещата в Женева, или наистина някой в Кремъл мисли, че НАТО може да се върне към границите си от 1997 г., предстои да видим. Дори зам. външният министър на Русия си позволи да обяви “НАТО да си събира партакешите и да се отправя зад границите от 1997 г.”. (България е член на пакта от 2004 г.)

Ясно е какви са мераците на Москва - държави като България и Румъния да се върнат в зоната на Русия. Затова трябва да пазим онова, което сме постигнали и да не отстъпваме от него. По реакциите за НАТО и за въвеждането на еврото в България ще ги познаете - дали искат да сме модерна държава, или отново ще рапортуваме пред Кремъл.

  • Кръжоците учат на солидарност, а децата имат нужда от това

    Кръжоците учат на солидарност, а децата имат нужда от това

    Двегодишните зигзаги между онлайн и присъствено обучение без съмнение се отразиха негативно върху социализацията и мотивацията на учениците. Затова е похвален опитът на държавата да наложи националната програма “Заедно в изкуствата и спорта”. Тя ще позволи още от есента поне по два кръжока за изкуства и два спортни отбора във всяко българско
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо