Санирането - пести на хората пари за отопление, но умно да се прилага

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10624350 www.24chasa.bg

Въпреки опитите за съмнения и критики към санирането истината е, че от него има единствено ползи. Затова е добре, че сегашното правителство не следва логиката, че щом го е правило предишното, значи е нещо лошо и трябва да се изчегърта.

Плюсовете от санирането далеч не са само в това, че сградите стават по-красиви и се скриват грозните панелни обвивки.

Истинският ефект е в това, че се спестява от използваната енергия и това води до намаляване на сметките за хората. А в настоящата ситуация, когато цените на газ и ток препускат стремглаво, всяка икономия е добре дошла.

Индустрията, свързана със санирането, също не е ограничена само до стиропора. Тя включва и ред други мерки, защото върви заедно с конструктивното укрепване на сградите, където има такава нужда. Случило се е за 10% от постройките, защото само за толкова от тях се е наложило.

Има и положителни ефекти върху публичните финанси - например от спестените разходи за енергийни помощи, за здравни грижи - от подобреното качество на въздуха.

По редица програми преките и косвените ефекти от санирането се изчисляват на до 40 млрд. евро до 2030 г. - почти колкото половината БВП на България.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо