30 000 чиновници по-малко? Мисия невъзможна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10631805 www.24chasa.bg

Всяка власт, тръгнала към управлението на страната, идва с гръмко обещание за свиване на държавния апарат. И нито една от тях досега не е спечелила тази битка. Което тутакси ни навежда на заключението, че няма никакъв смисъл нито да се дават такива обещания, нито да се правят такива опити.

Фактът, че последните две служебни правителства, назначени от президента Радев, са уволнили 3826 души от администрацията, а са назначили 3916 служители - тоест 90 повече от изгонените, е сам по себе си показателен.

Амбицията на новото правителство започна с идеята за мащабна реформа на администрацията, която да се свие с 30 000 души. Трудна задача, дори и да бъдат изгонени всички пенсионери от всички ведомства.

По-скоро акцентът трябва да се насочи към друго: да се сложи край на нагласените конкурси за “нашия човек” в министерствата и да се разшири обхватът на електронното правителство. Само така може да се оптимизира работата на държавната администрация. Иначе няма никакъв смисъл от “битката с чиновника” - мисията е невъзможна.

  • Виктор Стоянов гребе. Снимка:Инстаграм

    Строги към ергените и момите, но това ли е най-важният проблем?

    Денят си личи по сутринта, а духът на един регулаторен орган - от първите заседания след важни промени в състава му. В този смисъл след заседанието на Съвета за електронни медии човек може да остане с впечатлението, че най-важният проблем в електронната медийна среда в България е лошият пример, който дава риалитито “Ергенът”
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо