Красен Кралев: Ако новите управляващи осигурят повече от нашите 500 млн. лв. за спортна инфраструктура - ще ги поздравя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10632228 www.24chasa.bg
Красен Кралев

Свършихме огромна работа, но не ни стигна времето да реновираме всички обекти, казва бившият спортен министър

- Г-н Кралев, вашият наследник Радостин Василев смята, че огромните проблеми в спорта са недофинансирането и рухналата инфраструктура. Съгласен ли сте?

- Парите в подкрепа на спорта никога не са достатъчни. Заради това направихме всичко възможно да се увеличи бюджетът на министерството и това се случи благодарение на разбирането на Бойко Борисов. Всяка година увеличавахме средствата, които държавата инвестираше в спорта. Дано сегашното правителство осигури още по-голям бюджет. С удоволствие бих подкрепил двоен или троен бюджет за спорта.

Най-недофинансирани

обаче са не

федерациите,

а клубовете

Заради това първо увеличихме парите им с 30% през 2020 г., след това двойно за 2021-а. Беше залегнало още едно двойно увеличение за 2022 г. Защото спортът не се прави в Спортната палата, а на терен, където са треньорите, които търсят талантите и се грижат за тях. Тревожи ме фактът, че сега се говори само за разпределението на средствата за федерациите, а никой не говори за финансирането на клубовете.

- Сега обаче се обединяват двете програми - за олимпийска подготовка и тази за високи постижения.

- Трябва да се види как ще действа. Категорично обаче съм против някои олимпийски федерации да вземат средства, само защото са олимпийски, но не са изпращали атлет на игрите от десетилетия. Някои дори и никога.

И са направени

единствено за

да получават

държавни

средства

Заради това свихме тяхната бройка. Съгласен съм, че 50 хил. лева не е голяма сума, но от друга страна, 60 по 50 хил. са 3 млн. лв. За какво? Какво ще развие кърлингът например с държавното финансиране. Нищо. В същото време, да речем, бойните спортове, където има огромен интерес и от млади спортисти, и от публика, ще останат с по-малко пари. За сметка на нищото.

И само да припомня -

футболът няма

право да

кандидатства

за финансиране нито по общите условия, нито по специални. Докато не се реши въпросът с дълга, който БФС има към министерството. Това е законът.

- А за инфраструктурата?

- Тук не съм съгласен. Ако някой смята, че над 500 милиона лева в спортна инфраструктура за трите мандата са малко, нека съумее да осигури повече средства за нея - ще го поздравя. И не трябва да се забравя, че преди това нямаше забит и един пирон в спортен обект. Единствено Васил Иванов - Лучано бе направил един спешен ремонт на националния стадион, за да не играем мачовете си в Букурещ или Скопие.
Започнахме оттам, откъдето сметнахме, че е най-необходимо.

Леката атлетика

нямаше къде да

тренира през

зимата

Сега има няколко зали, които да използва. Колко зали по щанги и борба бяха обновени? Питайте Антоанета Костадинова в какви условия тренираше, преди да оправим залата в Търговище, и стигна до среброто. За художествената гимнастика няма въобще да говоря. Всичко, което са пожелали, са го получили. И моите думи могат да се проверят. Мога да говоря с часове. Инвестира се в зали по волейбол, тенис комплекси. Колко футболни стадиони бяха направени, за да има някакви нормални условия за провеждане на първенството. Всички ги знаят. Да, инфраструктурата бе рухнала, преди да започнем да работим. Сега направихме една огромна крачка напред.

И не са построени само големи зали като “Арена Армеец”, “Колодрума” в Пловдив, ОЗК “Арена Русе”, “Арена Шумен” и т.н. Инвестирахме в реконструкцията на десетки зали и съоръжения за подготовка на нашите атлети. От 2015 г. до септември 2020 г. е отпуснато финансиране на 64 обекта на обща стойност 23,8 милиона лева. Възстановени са 6 спортни бази и обекти, 11 стадиона, 4 тренировъчни стадиона за футбол и 13 игрища за минифутбол. Бяха създадени 13 лекоатлетически писти - 7 закрити и 6 открити, както и два центъра за хвърляния в Балчик и София. Ремонтирани са 6 зали по бокс, 5 за борба, 5 за вдигане на тежести. Реконструирани са 4 центъра за тенис. Изградени са 3 зали по волейбол. Министерството е инвестирало в писта за биатлон в Самоков, многофункционална площадка в Дулово. Изграден е център по ветроходство във Варна.

Отпуснати бяха 57 милиона лева за “Арена Бургас”, 13 милиона за обекти на “Национална спортна база” и 16,6 милиона за “Академика 2011”.
Значителни средства бяха дадени за ремонт на националния стадион, конна база “Хан Аспарух”, НСК “Диана”, НСБ “Спортпалас”, НСБ “Спартак Созопол”, ВСК “Белмекен”, зала “София”, СК “Сердика”, национална база по кану-каяк - язовир “Кърджали”, “Арена Армеец”, НСЗ “Раковски”, тенис кортове “Борисова градина”, Национална гребна база “Средец-Панчарево”, Зимен дворец на спорта, “Асикс Арена” и спортен комплекс “Академик 4-и километър”.

С постановление на Министерския съвет са отпуснати 25 млн. лева за физкултурни салони в училища, където не разполагат с такива.
Отпуснати бяха 37 млн. лв. за възстановяването на стадионите “Христо Ботев” и “Локомотив”.

- Но все пак остана казусът “Българска армия”.

- Да, но все пак успяхме да стигнем до някакъв финал и при него. Защо всички забравят, че

единствено

нашето

правителство

имаше силата

да преобразува

собствеността

на обектите,

за да може да има публично-частно партньорство? Преди това колко десетилетия минаха, без никой да си мръдне пръста? Нещата са на последния етап и, както няколко пъти подчертах, всичко е в ръцете на клуба. Оказа се, че още от 2019 г. има издадена виза за проектиране на ново съоръжение от главния архитект на столицата Здравко Здравков. Ако клубът внесе парите за инвестицията, всичко ще е наред. Но явно всички забравят дългия път, по който трябваше да минем.

Същото се отнася и до “Левски”. По наше време стартира процедурата за нормално придобиване на базата. Стадионът бе включен в списъка за концесии. Защото всички знаем, че и там има проблем със собствеността.

- Но дупката на “Червено знаме” остана.

- За съжаление. Но просто не стигна време, за да решим и този проблем. Видно е от програмата, която публикувахме преди изборите, че това щеше да е приоритет на следващия ни мандат. Може би щеше да стане и по-бързо, ако не бе дошла кризата с коронавируса. Пандемията обърка света. Но и тогава с доста усилия успяхме да съхраним спорта, след което дойдоха и успехите в Токио.

Мога да дам и един пример. Всички говорят за кризата с базата на клубовете на ЦСКА. А защо никой не говори за баскетболната зала? И там има договор, има инвестиции. И няма проблеми. Дори зная, че в момента залата изглежда невероятно. И остава още малко, за да функционира напълно. Ситуацията е идентична с всички останали. Същото държавно дружество, същите договори и без проблеми. Значи има нещо, което не се казва на обществото.

- Какво бихте пожелали на Радостин Василев?

- Да работи усърдно. Това е нужно на българския спорт. Не да се занимава с глупости. 7 месеца бяха загубени безвъзвратно заради лицето Андрей Кузманов, назначено по неясни критерии от президента Румен Радев. Дълъг период, в който не бе забит и един пирон. Но пък кашоните в министерството бяха обстоятелствено преровени. Заради примитивна завист и злоба. През това време Кузманов е работил единствено за собствена изгода, след като се оказа, че дори е участвал в избори в международната федерация, когато е бил на поста. Което е в разрез с всеки един закон в България. Интересно е как КПКОНПИ дори не забеляза публикациите за това. Доста удобно.

Спряна бе програмата за училищните салони, като се чакаше само конкурс за контрол и нищо повече - един подпис.

Българският спорт изисква доста работа. Понякога денонощно. Това е единствената рецепта за успех. Да, всеки ден има проблеми. Всичките са спешни. И работното време не стига.

  • Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Сега, през зимата на 2022 г., светът логично се пита няма ли да има най-после край пандемията? Нали още в началото на 2020 г., когато ужасът на коронавируса ни скова, имаше плаха надежда, че всяка пандемия трае две години и после отпуска хватката си. И ето че днес все повече утвърдени експерти смятат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо