26 г. туткане - твърде дълго дори и за магистрала като “Струма”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10640285 www.24chasa.bg

Тъй като последните 30 години за българите преминаха под знака на светлите обещания, ще е добре да припомним една такава светла дата - магистрала “Струма” трябваше да е готова за лятото на 2004 г. Тогава се провеждаше олимпиадата в Атина и България трябваше да има магистрала до заветното и единствено КПП към съседна Гърция. Поне така разправяше един строителен министър.

Много вода изтече оттогава, люти спорове откъде ще минават важни бръмбари, таралежи, лисици и друг горски свят ту спираха проектите, ту им даваха зелена светлина. И така - десетилетия наред. Първо ще правим един голям тунел при Кресна, после - хайде няколко по-малки. И обратно - пак към големия тунел, после пък ще тръгнем да заобикаляме дефилето при Кресна, което здраво се опря на българския строителен гений.

В тунела все още светлина няма, но засега светлото бъдеще за финала на магистрала “Струма” се отлага за 2030 г. И то при оптимистично стечение на обстоятелствата. И ако това не е туткане, какво друго е?

26 години са прекалено дълъг срок, дори и за строеж на магистрала като “Струма”. Цената на това туткане обаче са много изгубени човешки животи.

  • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо