Коментар на седмицата №1: Голямото прецакване на пенсиите е национален консенсус

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10658384 www.24chasa.bg
Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощенски клон. СНИМКА: 24 часа

Публикуваме отново най-четените анализи, коментари и мнения за изминалата седмица.

Този №1 е четен от 171 408 души.

С трупането на бонус върху бонус кабинетът продължава политиката на тройната коалиция и Бойко Борисов - край на справедливостта за пенсиите и официалното им закриване

Голямо прецакване на пенсионната система и въобще на перспективата пенсиите да се разглеждат като доход за възрастните хора - това е очевидният национален консенсус на българските политици. Към него се присъединиха и новите управляващи от “Продължаваме промяната”.

Сегашният сценарий, при който те с изненада откриха, че не могат да спазят обещанията си никой пенсионер да не получава по-малко, отколкото през декември, всъщност е заложен от много време. Просто гледаме пореден епизод от голямото прецакване.

С обещанията си да доплаща на порязаните от увеличението правителството на Кирил Петков продължава политиката, започнала още от тройната коалиция -

пенсионерите са стока, която трябва да бъде закупена на възможно най-ниска цена

А ако не я плаща купувачът, още по-добре.

Българската пенсионна система е от типа, измислен от германския канцлер Ото фон Бисмарк още в края на ХIХ век. Естествено, заради измененията в демографията на Европа тя е доста променяна в годините, но никъде не е нарушаван основният и? принцип - работещият плаща осигуровки, за да осигури пенсиите на възрастните, а срещу това получава обещание, когато дойде на тяхното място, да взема пенсия в размер, зависещ от направените от него вноски. Гениално просто, стига да се спазва основният принцип и обещаната пенсия да бъде дадена. А размерът и? може да бъде сметнат и от третокласник. Формулата е кристално ясна - работиш повече, плащаш по-високи осигуровки и получаваш по-висока пенсия.

През 2000 г., след фалитите през 90-те години, в България реално заработи (макар и с добавката за частни пенсии за по-младите) нещо като идеален вариант на пенсионната система. И всичко вървеше що-годе нормално, докато през 2008 г. в края си тогавашното правителство с премиер Сергей Станишев и социален министър Емилия Масларова не реши да се намеси предизборно в системата. Последва преизчисление на пенсиите на база осигурителния доход от 2007 г. Основната цел, прокламирана тогава от Масларова, е да се изравнят старите с новите пенсии.

Но това бе

първото посягане на ясната и проста формула,

че когато плащаш вноски по-дълго и върху повече пари, ще получиш по-голяма пенсия.

Както в сегашния сценарий, и тогава правителството обещаваше 11% средно увеличение на пенсиите, накрая се оказа, че хиляди не получиха и лев. И ефектът от сделката за купуване на пенсионерски гласове бе възкачването на власт на Бойко Борисов.

Последваха три години, в които правителството отказваше да увеличава пенсиите въобще с оправданието, че е принудено в разгара на финансова криза да плаща неразумното увеличение на тройната коалиция. През 2013 г. дойде кабинетът “Орешарски”, който започна уж някакви планове за реформа, но така и не му остана време. За сметка на това вдигна минималната пенсия с повече, отколкото останалите.

Единственият в дългата редица министри, който опита да внесе някакъв ред в системата и да я върне към първоначалния и? замисъл, бе Ивайло Калфин. Повече от година като вицепремиер и социален министър във втория кабинет “Борисов”

Калфин преговаря по реформа на системата

Привлече на своя страна наистина качествени експерти като бившия шеф на НОИ Бисер Петков, бившия зам.-министър Николай Николов, доскорошния служебен вицепремиер Гълъб Донев. Все хора, които му бяха нужни в битката с Борисов и Владислав Горанов, че реформата не бива задължително да прецаква хората.

През 2015 г. Калфин прокара цялостна и разумна реформа - постепенно увеличаване на изискуемите възраст и стаж за пенсия, докато и за мъже, и за жени се изравнят на 65 г. с 40 години стаж; връщане към първоначалната формула, като се даде по-голяма тежест на стажа; плавно повишение на максималния осигурителен доход, докато по естествен път падне таванът на пенсиите; връзване на нарастването на минималната пенсия с увеличението на всички останали, за да се възстанови нормалното съотношение от 1:10 спрямо максималната.

През май 2016 г. обаче Калфин напусна правителството и започна

втора фаза на голямото прецакване

Веднага след като видяха гърба му, Борисов и Горанов задраскаха реформата. И оставиха от целия пакет единствено увеличаването на изискуемите възраст и стаж за придобиване право на пенсия. А механизмът за увеличение на тежестта на стажа и оттам увеличение на вече отпуснатите пенсии бе прилаган по избор, като в периода 2017-2019 г. бе предложена замяната му с фиксиран процент, ако излиза по-изгодно за конкретния пенсионер.

Паралелно под натиска на коалиционните партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов бе извършена

една от най-големите глупости

в пенсионната система

- безконтролно увеличаване на минималната пенсия от 180 на 300 лв. в 4-годишното управление на третия кабинет на Борисов. И то без никаква връзка с нарастването на останалите пенсии. А като връх на политиката “купи си пенсионерски глас” през есента на 2020 г. в отговор на антиправителствените протести вкараха бонуса от 50 лв. за всеки пенсионер.

В социалната сфера трудно се дават нови придобивки, защото след това не могат да бъдат взети. Президентът Румен Радев и неговият първи служебен кабинет за 2021 г., в който премиер бе Стефан Янев, а финансов министър Асен Василев (същият, който е и в момента), обаче дори не опитаха да ограничат купуването на пенсионерите, а вместо това решиха да надцакват Борисов в неговата игра. И колкото и да е нелогично за временно правителство без мнозинство в парламента, опитаха да прокарат промени в пенсионната система.

Първоначалният замисъл на Гълъб Донев и Асен Василев бе приличен - увеличават се пенсиите с вдигане тежестта на година стаж от 1,2 на 1,35, като по този начин 50-те Бойкови лева реално влизаха в пенсиите. В парламента обаче предложенията на служебния кабинет се срещнаха с партиите, които вече бяха в предизборна кампания за ноемврийския вот. Последва предложение от ГЕРБ за 100 лв. бонус вместо 50-те, ДПС надцака със 120 лв., а

БСП и Мая Манолова не можаха да кажат не

А предложението на Гълъб Донев бе модифицирано, като минималната пенсия стана 370 лв., а увеличението през стажа бе орязано за 700 хил. категорийни работници.

Големият проблем обаче се оказа Асен Василев, който вече бе политик, а не експертен министър на финансите. И тръгна да продава идеята, че с десни мерки ще постигне леви политики, а няма по-лява политика от вдигането на пенсиите.

През цялата кампания и вече след като станаха ясни резултатите от вота на 14 ноември, “Продължаваме промяната” се кълняха, че през януари няма да оставят пенсионер, който да получи по-малко, отколкото през декември.

Подходът на новото правителство обаче се оказа тотално сбъркан. Оставиха Националния осигурителен институт да рекламира увеличението като 64 лв. Това обаче е средното число и още в началния курс по математика се учи, че когато имаш увеличение от 70 лв. на минималната пенсия, за да постигнеш 64 лв. средно, очевидно има пенсии с почти 0 увеличение.

А след като “24 часа” предупреди политиците,

че реално заради забравеното продължаване на бонусите пенсионерите ще вземат с над 30 лв. по-малко през януари, управляващите решиха да компенсират с продължаването на бонуса, вече в размер на 60 лв. Накрая, разбирайки най-сетне, че прецакването е наистина голямо, Асен Василев и социалният министър от БСП Георги Гьоков изобретиха още един бонус/компенсация, който ще е индивидуален и ще се плаща от февруари до юни.

С натрупването на бонуси върху бонуси и следването на популистки политики в увеличаване на минималната пенсия сегашното правителство е просто продължител на политиката на голямото прецакване на пенсионната система. На минимална пенсия са вече над 1,03 млн. пенсионери от общо 2,2 млн. И мечтата на комунизма всички да са еднакво бедни изглежда все по-близо. За съжаление, се отдалечава тази за връщането на справедливостта в пенсионната система. А тя изисква всеки да получава според заслугите си - стаж и внесени осигуровки.

Асен Василев обещава цялостна реформа през юли. Но пенсионна реформа не се прави от коалиционни управления, защото политическата и? цена винаги е много висока, с БСП за партньор пък няма кой да я плати. Така че много по-вероятно е просто пенсионната система да бъде закрита. Официално.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо