По-добре цяла Македония, отколкото половин държавен труп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10659048 www.24chasa.bg

Защо нашата страна трябва да постъпи като майката от Соломоновата притча

Прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Когато България е спазвала тоя принцип във външната си политика, никога не е грешала. Когато е влизала в тънки сметки, тайни договорки, “национални интереси”, винаги е имала епични провали.

Правителството на Филип Димитров първо признава новата македонска държава, а президентът Желю Желев лично убеждава президентите на Русия Борис Елцин и на Турция Сюлейман Демирел да признаят безусловно новата държава. Правителството на България договаря с югославския премиер Милан Панич да не нападат новата държава.

И бившата югославска република Македония бе единствената, която се отдели безкръвно от Белград.

Това действие е може би против т.нар. национален интерес на България. С признаването на скопската държава ние признахме, че там живеят някакви други хора, а не чисти българи.

Но това решение бе римейк на Соломоновата притча за двете майки. Две майки блудници се явяват на съд пред Соломон, сина Давидов, като и двете претендират, че са майки на едно дете. И двете жени били блудници (подобно на скопската държава, отдала се на Тито), а бащата бил неизвестен. Цар Соломон предложил да разделят на две чрез разсичане детето и двете жени да получат по половин труп.

“Тогава оная жена, чието беше живото дете, говори на царя (защото сърцето ѝ я заболя за сина ѝ), казвайки:

О, Господарю мой! Дай ѝ живото дете, и недей го убива.

А другата рече: Нито мое да е, нито твое; разделете го. Тогава царят в отговор рече: Дайте на тая живото дете, и недейте го убива: тя е майка му.”

Та на 15 януари 1992 година България постъпва като истинската майка и не позволява съсичането на скопската държава, без да влиза в тънки сметки и желание за отмъщение. Сега, 30 години по-късно, през 2022 г. мъдростта налага да махнем ветото за Скопие, а не да се мъчим да накажем скопяните, че не ни обичат и са се посърбили. Защото приемането на Македония в ЕС не е, щото някаква си конгресуомънка от Кънектикът ни натискала, а защото така е правилно и редно.

Понякога на народите се налага да се явяват пред съда на историята и да вземат правилните решения, независимо какви са конюнктурните настроения.

По-добре здрава, цяла и просперираща Северна Македония, която не ни обича и не признава Гоце Делчев за българин, отколкото половин държавен труп, признаващ, че Самуил е български цар.

  • Ценното в трите урока на папата

    Ценното в трите урока на папата

    Духовните водачи имат и привилегията, и призванието да познават отблизо какво вълнува хората днес и сега и какъв е техният дневен ред. Затова нека се опитаме да намерим ценното в трите урока, които папа Франциск е споделил с премиера Кирил Петков по време на аудиенцията във Ватикана. Има няколко ключови думи от този разговор: корупция, инфлация
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо