Не оставяйте улиците дори на едно село на тъмно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10666751 www.24chasa.bg

Само идеята, че в ХХI век може да има населени места, в които улиците са тъмни през нощта, е повече от стряскаща. Но се оказва, че в България това е реалност.

Притиснати от космическите сметки за ток, кметове на малки населени места са принудени да гасят лампите, зада пестят. И с право са силно притеснени, че това може да доведе до увеличение на престъпността. Защото в по-отдалечените села полиция не минава често-често, остава сега и улиците там да са потънали в мрак. Да не говорим за рисковете хората там да се потрошат, хлътвайки в някоя дупка, която не могат да видят в тъмницата.

Ето защо е нужно час по-скоро държавата да предприеме мерки и да няма улица в нито едно село без осветление. Явно компенсациите по програмата за небитови потребители не вършат ефективна работа за общините. И ако е необходимо, нека те да се върнат за известно време на регулирания пазар, където токът е значително по-евтин от този на борсата в момента. Независимо от това, че ЕС иска пълна либерализация на пазара.

При сегашната пандемия и ситуацията с високите цени на ток и газ тя спокойно може да почака.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо