Щаб на "24 часа": Имаме ли добри ходове за Северна Македония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10666803 www.24chasa.bg
Паметникът на Александър Македонски в Скопие. СНИМКА: РОЙТЕРС

Министър-председателят Кирил Петков днес е на посещение в Северна Македония, където ще се срещне с новоизбрания премиер на югозападната ни съседка - Димитър Ковачевски.

Самият Кирил Петков заяви, че отива на посещение в Скопие с надеждата за нов старт на диалога за членството на Северна Македония в ЕС. “24 часа” попита известни и интересни хора с отношение към темата: Какви са работещите решения за отношенията ни със Северна Македония. Ето отговорите на историка акад. Георги Марков, шефа на канцеларията на президента Желев Ивайлов Трифонов, икономиста Красен Станчев и социолога Кънчо Стойчев.

Акад. Георги Марков, историк: Има добри пожелания, но откъде конституционно мнозинство в парламента в Скопие?

Това, което премиерът Кирил Петков нарича надграждане, трябва да има основа. А основата е в историята и там няма как да се разберем с фалшификаторите от Скопие. Още повече че техният нов министър-председател Димитър Ковачевски каза, че “изобщо няма да преговаряме за нашата македонска идентичност и произхода на езика”.

Няма как да избутаме историческата комисия някъде в ъгъла, за да заработят другите комисии - по инфраструктура, търговия, бизнес, образование и т.н. Или както техният министър-председател казва: “Да оставим историята на историците”.

Да, но в Скопие историците служат на политиците

- те са галените им лица

И каквото им кажат, това и правят. Тяхната измислена политическа нация търси история, а история няма. Така че Кирил Петков е ентусиазиран, но според мен той не познава отвътре македонския въпрос - нито историята му, нито близкото му настояще. Той няма работа в Скопие, защото Северна Македония кандидатства и зависи от нашето вето. Така че Ковачевски трябва да дойде в София и да му се поставят условия, а не обратното.

Новото правителство трябваше да каже, че ще искаме да имаме възможност да разширим различните области на преговорите, но историята да си остане в основата. Лъжата и фалшификацията ще останат в Скопие, те не са мръднали. Аз имах надежда, че след като се разпадна Титова Югославия преди 30 години, титовизмът ще изгуби почва. Но не - титовизмът е там. За съжаление, след като ги признахме преди 30 години, те не мръднаха във фалшификациите.

След като искат да членуват в ЕС, трябва да се държат по европейски, а те се държат нагло. Например, като влезете в манастира “Св. Наум”, който е близо до Охридското езеро, вляво

виждате св.

княз Борис I

с избодени очи

Всичко друго е реставрирано, само неговите очи са избодени, а ни казват, че това било за здраве.

Да не забравяме и ОМО “Илинден”. През 90-те години така се бяха развихрили в Благоевградска област и развяваха знамена около паметника на Гоце Делчев. Тяхната наглост е безгранична. И ако Северна Македония влезе в ЕС, веднага ще искат признаването на македонско национално малцинство в България.

А относно включването на населението с българско самосъзнание в тяхната конституция, както иска Кирил Петков - това е едно добро пожелание. Защото мисля, че за включването в конституцията се изисква 3/4 квалифицирано мнозинство. А ВМРО-ДПМНЕ иска първо да признаем македонците в България. А пък самият им президент е приел преди няколко дни представители на ОМО “Илинден”. Представете си, ако влязат в ЕС. Не бива да се отстъпва и Кирил Петков трябва от “Харвард” да се премести на Балканите - да изучи местните условия и историята.

Ивайло Трифонов, директор на канцеларията на президента Желев (1992-1997): Без бързане - можем да удържим на натиска на великодържавни интереси

И България, и Република Северна Македония имат нови премиери - Кирил Петков и Димитър Ковачевски. Двамата ще поставят акцент върху икономиката. И според мен това е правилно. Трябва да има едни нормални икономически взаимоотношения, да се развърти бизнесът, както се казва. Но аз съм въздържан, тъй като отношението към българския бизнес в Македония е много негативно.

Явно преговорите ще започнат с икономическите теми и проблеми и няма да се акцентира върху споровете по историческите въпроси. На този етап

тези спорове

са безсмислени

В Скопие си знаят своите измишльотини и глупости, наследени още от Титово време от страна на сърбите и на Москва. Няма да се изживеят скоро тези неща.

Не съм оптимист за скорошни нормални отношения межде двете страни на междудържавно равнище. Ние в България не сме лошо настроени към македонците като хора. Но сме против държавниците в Скопие, които изповядват тази сталинистка измишльотина мекедонизмът.

Гърците ги накараха да чакат 30 години. И нашите управляващи трябва да възприемат една по-изчаквателна позиция. Няма защо да се бърза. Натиск върху България има и ще има. Ето и някаква конгресменка в САЩ - Клаудия Тени, иска санкции срещу България, защото сме спирали Македония за ЕС.

В САЩ, разбира се, изхождат от своите си интереси. Те натискат Македония да бъде както в ЕС, така и в НАТО, за да се гарантира противопоставянето на всякакви опити на Москва за влияние в този район.

Московците

влияят

върху сърбите

и чрез тях се бъркат и в работите на Македония.

Повтарям - ние няма закъде да бързаме! Никой не може да ни застави да вдигнем ръка за Македония. Да чакат, да чакат, да чакат!

Мисля, че ще се противопоставим успешно на този натиск. Какво ще ни направят? Ще ни изключат от Европейския съюз и НАТО ли? Глупости! Освен това - какво се бъркат американците в европейските въпроси?! И САЩ, и Русия си гонят своите великодържавни интереси. И ние не трябва да следваме сляпо нито едните, нито другите.

Красен Станчев, икономист: За доходите у нас С. Македония е по-важна от Русия

В общи линии е по-добре да се гледа напред и смятам, че премиерът Кирил Петков много добре разбира, че чисто икономически Северна Македония е по-важна за нас от Русия.

Ако погледнете икономиката на България като приходи и разходи, Русия е по-скоро разход, а югозападната ни съседка - по-скоро приход. За последните 12 години доходът в България, който се формира от търговията, интеграцията и износа със Северна Македония, е доста по-висок, отколкото от този с Русия. И това в общи линии винаги е било така, но в последните 10 години е особено видно. За доходите у нас Македония е толкова по-важна от Русия, и толкова важна, колкото Чехия и Унгария.

Ако бях на мястото на Кирил Петков, аз бих направил нещо подобно на това, което той се опитва да направи. Не бих издържал неособено толерантния натиск от президента и всички останали т.нар. патриоти.

Когато сте част от една сложна система на вземане на решения, каквато е ЕС, трябва да се отчита как всичко това се чете от международната общност. Доколкото в международната общност, в частност ЕС, никой не разбира досегашната позиция на България, то жестът на Кирил Петков е правилен. А обществото не само в България повтаря това, което му казват политиците и водачите на общественото мнение. Едно време всички смятаха, че Македония не съществува. Аз участвах в процеса на признаването ѝ заедно с другите страни от бивша Югославия,

имаше период на около

12 години на осъзнаване,

че Македония съществува

и в продължение на половин век е самостоятелна страна.

След това имаше същия проблем с езика, а сега дойде и историята. Аз съм един от тези, които от 2017 г. казват, че тези неща не са много разумни, меко казано.

Има връщане към позициите от началото на 90-те години поради участието на политиците, които се опитват да четат грешно онова, което хората мислят за Македония. И се опитват по някакъв начин да го капитализират. Това се отнася за ВМРО, БСП и редица други партии, включително и президента Румен Радев.

Страните от бивша Югославия, Албания и Молдова членуват в ЦЕФТА - Централноевропейско споразумение за свободна търговия. Там потенциалът за развитие на търговията е голям. И има много интересна практика, която и българските компании, които работят в С. Македония, използват. Страните от бивша Югославия, понякога и Албания се включват,

имат споделен процес на

държавни и обществени

поръчки

Тоест когато едно правителство, независимо дали на Северна Македония, Сърбия, Черна гора или някое друго, поръчва нещо, бизнесът във всичките страни се съревновава помежду си. Така пазарът е по-голям, съответно цените и качеството са по-добри.

Кънчо Стойчев, социолог: И София, и Скопие да запазят достойнство. Затова: по-малко говорене до общата позиция

Работещото решение е едно и е за масата - не масата с ракията, а масата за преговори.

И двете страни трябва да намерят начин да запазят достойнство. Затова трябва да млъкнат, да спрат да правят публични заявления и да заговорят пак чак когато са с обща, единна, българомакедонска позиция.

А докато си говорят - няма да е кратко - трябва да възстановим братството си: не политиците, а ние - всеки българин и всеки македонец. Защото сме едно семейство и само заедно ще сме силни.

Европа не е там, Европа е тук, във всеки български и всеки македонски дом. Тоест ние трябва да се разберем, а не като първолаци да търсим учителката. Нека отворим икономиката и културата си един към друг, нека печелим и се радваме заедно - останалото ще се подреди.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо