В един ден: Радев встъпва във втория мандат, конгресът на БСП решава за оставката на Нинова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10675514 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев на клетвата му в парламента през 2017 г.

От 1997 г. насам новият обитател на “Дондуков” 2 влиза в кабинета си на 22 януари

С особена политическа тежест е натоварен 22-ият ден от 2022 година - тази събота президентът Румен Радев встъпва във втория си мандат, а конгресът на БСП трябва да реши за оставката на лидерката Корнелия Нинова.

Датата 22 януари е традиционна за официалното встъпване в длъжност на новия президент още от 1997 г., когато поста зае Петър Стоянов.

Той е вторият демократично избран държавен глава след Желю Желев. Оттогава това е датата, на която всеки следващ обитател на “Дондуков” 2 влиза в президентския кабинет.

Така в събота 21 артилерийски салюта

ще отбележат началото на втория мандат на президента, който е и върховен главнокомандващ, като преди това той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. А след като положи венец и отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин, ще се отправи към “Дондуков” 2. На парадния вход там ще бъде посрещнат от шпалир от гвардейци.

И докато на “Дондуков” 2 обстановката ще е тържествена и приповдигната, в НДК, където се събира елитът на БСП, се очаква тонът да е по-сериозен. Над 900 делегати, повече от 200 гости и също толкова журналисти ще се съберат в зала 1 за заседанието на 50-ия конгрес. Мерките за безопасност ще са строги и влизането ще е само със зелен сертификат или отрицателен тест за COVID-19. За целта в сградата ще бъде обособена и лаборатория.

Основната тема на висшия партиен форум ще е не само участието на БСП във властта, но и оставката на лидерката Корнелия Нинова. Че я подава, тя обяви след третата поред загуба на социалистите на извънредните парламентарни избори миналата година. През ноември столетницата остана четвърта политическа сила, но влезе в управлението като част от четворната коалиция и в момента е балансьор и партньор със стабилни позиции, а лидерката - вицепремиер.

С констатирането на оставката на Нинова конгресът трябва да насрочи

дата за пряк вътрешен избор на лидер

Самата тя вече даде знак, че ще се кандидатира отново. Част от обвиненията на вътрешната опозиция към председателката са свързани с отношенията ѝ с президента, което прави преплитането на двете събития в събота още по-знаково.

Преди това днес Румен Радев и вицето Илияна Йотова ще положат клетва в Народното събрание, като първо от трибуната ще бъде прочетено решението, с което ЦИК ги обявява за избрани.

На церемонията ще присъства цялото правителство, поканени са и бивши президенти и парламентарни шефове, членовете на КС, дипломати, водачите на вероизповеданията у нас. Гостите ще бъдат посрещнати на парадния вход от гвардейска рота.

След клетвата президентът Радев ще направи обръщение към народа и депутатите. После с Йотова ще отидат в катедралния храм “Св. Ал. Невски”, където патриарх Неофит ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност и ще ги благослови за успешен мандат.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо