Димитър Ганев: Свикнал на конфронтация, на Радев няма да му е лесно с приятелско правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10675738 www.24chasa.bg
Политологът Димитър Ганев от "Тренд"

У нас, ако президентът не се дистанцира от управлението, рискува да загуби гласа си

- Президентът Румен Радев встъпва във втория си мандат. Каква обаче е равносметката за първия?

- Равносметката за първия мандат е повече от лесна. Тя минава изцяло под знаменателя на конфронтацията с третия кабинет на Борисов, с ГЕРБ и персонално с Бойко Борисов. Радев предпочете ролята на крило в политическата система, на полюс, вместо тази на балансьор, която се подразбира по конституция. Президентът не изневери на тази си политическа линия и черпеше обществената си подкрепа именно от нея, защото умората от десетилетното управление на ГЕРБ вече беше налична. Алтернативата на Борисов в лицето на Нинова не беше убедителна и това позволи на Радев да изпъкне на този фон.

- Ако сравнявате с президентските мандати на предшествениците му, какво постигна Радев?

- Само един предшественик на Радев повтори мандата си, така че това само по себе си е сериозен успех. Втора близка аналогия с Първанов също може да бъде направена - така както той се счита за архитекта на тройната коалиция, в която тогавашният президент имаше добри позиции, така и сега Радев очевидно може да се вижда като фактор в сглобяването на новото правителство. Най-малкото присъствието на Бойко Рашков и Стефан Янев в кабинета на Кирил Петков говори за влиянието на президента в този кабинет.

- Вие в предишни интервюта за “24 часа” казвахте, че ще видим един различен Радев във втория мандат. Каква е разликата с първите му пет години?

- Неминуемо ще видим един различен Радев. Връщам се към началото на нашия разговор. Радев имаше много последователно поведение на конфронтация с изпълнителната власт.

Политическа линия, на която не изневери близо 5 години. Това поведение беше по-лесно - критикуваш властта, която в България по презумпция не е харесвана. Сега срещу себе си има меко казано приятелски кабинет. Това е много различна ситуация, защото Радев трябва да формира нов дневен ред, и то позитивен, поне в началото. Смятам, че това е сериозно предизвикателство пред него, най-малкото защото няма никакъв опит в него.

- Вдигнатият юмрук на президента Радев в първия мандат стана символ на желанието за промяна у част от обществото ни. Дали ще го вдигне пак при новата власт, ако групи от обществото пак недоволстват? Или ще го видим като умиротворител и обединител на нацията?

- Конфликтът президент - изпълнителна власт е конституционно заложен. Само погледнете малко назад в историята. Ще дам дори примери на забележете - бивши съпартийци - Желю Желев и “боянските ливади”, на които влиза в открит конфликт с правителството на Филип Димитров; Петър Стоянов с изречението “Иване, кажи си!” към премиера Иван Костов, което взривява отношенията им. Търканията между Първанов и Станишев бяха не по-малко тежки, но просто не излязоха с такава интензивност в публичното пространство. Дори Плевнелиев и Борисов бяха в тихо напрежение в доста моменти. Всички тези конфликти имат своята политическа логика. Най-силният политически инструмент на президента е неговият глас. А неговият глас може да е силен, когато президентът се ползва с обществена подкрепа. Правителството от своя страна носи отговорност за всеки скандал и социално недоволство. Ако президентът не се дистанцира от управлението, което и да е то, той рискува да изгуби своята обществена подкрепа и така да се лиши от тежестта на своето говорене. Това е пътят към всеки конфликт между президент и правителство.

- Това означава ли в скоро време да очакваме конфликт между Радев и Петков?

- Това сочи политическата логика, но не мисля, че трябва да очакваме отношение на Радев към Петков, каквото имаше президентът към Борисов. Както изброихме и примерите за конфликти преди малко, виждате, че практически почти винаги говорим за някаква форма на конфронтация, но тя е с различен интензитет и публичност. Да го кажем така - въобще не е задължително да наблюдаваме такива междуинституционални отношения, каквито имаше в последните 5 години. Но бъдете сигурни, че напрежение вече има. Просто ние не го виждаме. То отново е продиктувано от политическата логика - при всяко назначение на правителството те не сменят кадри на ГЕРБ, а такива, назначени от служебния кабинет. Няма как при определени казуси това да не създава напрежение.

- Кои ще са основните проблеми пред президента до 2026 г.?

- В международен план казусът Северна Македония неминуемо ще бъде най-голямото предизвикателство през следващите няколко години. Колкото до вътрешния - Радев дали иска, или не иска, не знам, но със сигурност в очите на общественото мнение носи отговорност за настоящото правителство.

  • Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Идеята на ГЕРБ 24 май да бъде обявен за национален празник си заслужава мисленето. Очевидно е, че след агресията в Украйна всякакви чествания, свързани с участието на руски военнослужещи, ще бъдат засенчвани от случилото се в Буча. И следователно никога повече 3 март няма да бъде приеман безрезервно от цялото българско общество
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо