Иван Стоянов: Искаме 120 000 лв., за да бутнем незаконни къщи в “Столипиново"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10682973 www.24chasa.bg
Иван Стоянов, кмет на район "Източен" в Пловдив СНИМКА: 24 часа

С вързани ръце сме, бюджет ще има чак през май, казва кметът на пловдивския район “Източен”

Иван Стоянов е първи мандат кмет на район “Източен” в Пловдив. Преди това беше директор на общинското предприятие “Чистота”. Завършил е биология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Разговаряме с него какво е планирал да прави тази година в района, където се намира най-големият етнически квартал.

- Г-н Стоянов, вече преваля януари. Кажете на жителите на район “Източен” какви придобивки да очакват тази година от вас?

- Всичко зависи от средствата, които ще ни бъдат отпуснати. На този етап общините са зависими от приемането на държавния бюджет. Към момента и държавата, и ние работим с 1/12 от разходната част на м.г. А по всичко личи, че републиканският бюджет ще се приеме по-късно. Ако бъде гласуван през март, едва след това община Пловдив трябва да внесе своя. Той трябва да стои един месец на сайта за обществено обсъждане и едва тогава да бъде одобрен. После отива за 14 дни при областния управител и ако няма забележки, в най-добрия случай това ще стане през май.

- Какво означава за вас влизането в сила на бюджета в средата на годината?

- Много голямо забавяне на планираните дейности.

Едва след май

може да

започнем да

обявяваме

обществени

поръчки

Процедурата отнема около 3 месеца в най-добрия случай, ако няма обжалване. И така стигаме до септември. Това означава, че едва тогава можем да започнем да работим. Говоря, ако няма обжалвания. Иначе отиваме в края на годината. Е, как се правят улични ремонти в късната есен и зимата? Температурите падат, почват валежи от дъжд и сняг и не може да се работи.

- Тоест месеци напред сте с вързани ръце?

- Поне моето виждане е такова.

- И нищо ли няма да правите през това време?

- Е, не. Конкретно в район “Източен” ще извършваме текущи ремонти. Имаме сключен договор за улици и тротоари без осигурено финансиране. И затова разчитаме на бюджета, за да се осъществяват тези дейности поне по районите. Нашият договор беше за 2 млн. лева без осигурено финансиране в рамките на 2 години. Можем да възлагаме по него.

- Какви обекти сте набелязали?

- За ул. “Славянска” сме предвидили премахване на паважната настилка и направа на тротоари, подмяна на осветлението, а също и озеленяване и подмяна на ВиК мрежата отдолу. Това ще обхване участъка от бул. “Източен” до ул. “Лев Толстой”, а средствата са 1,5 млн. лева. Вторият обект е ул. “Арх. Камен Петков” в отсечката от “Богомил” до бул. “Княгиня Мария Луиза” - тротоари, асфалтиране, ВиК мрежа, както и велоалея. Това е за около 2,6 млн. лева и трябва да се прави обществена поръчка. Но не зная дали тази година би станало с това забавяне на бюджета.

Другото са междублоковите пространства на ул. “Преспа”, “Дюлево”, “Златорог”, “Жеравна”, “Лотос”, “Ракита”. Всички са в кв. “Изгрев”. На ул. “Богомил” трябва да направим детска площадка. Около 1,5 млн. лв. ни е проектобюджетът за междублокови пространства и детски съоръжения.

Заложили сме

ремонт и

осветление

на подлези,

видеонаблюдение

За незаконно строителство са нужни средства, тъй като в “Столипиново” сме издали десетки заповеди за събаряне. Но нямаме с какво да ги бутнем. А точно във всяка от незаконните постройки се подава по един кюнец и бълва пушек. По този начин замърсяват въздуха.

- Защо не ги премахнете, за да не тровят въздуха?

- Няма как да стане. Общо за събаряне ни трябват около 870 000 лева. Искаме поне 120 000, за да бутнем най-крещящите, които са построени на места, където не позволяват да влиза линейка и пожарна.

- Нямате ли усещане, че в “Столипиново”, каквото и да направите, пълните каца без дъно?

- Не е точно така. Дал съм доклад още от март 2020 г. до кмета на общината. През септември направихме среща с шефа на Шесто РУ, с началника на пожарната Георги Мангараков, с инспектората, “Градини и паркове”, “Чистота”, общинска охрана и полиция. Набелязахме мерки за видеонаблюдение, за увеличаване на съдовете за смет и увеличаване на служителите, които да следят за нерегламентирани отпадъци. Надявам се в бюджета да осигурят средства.

Когато има превенция и контрол, ефектът е налице. През юли имахме 121 пожара в “Източен”, от които 80 бяха в “Столипиново”. След като се разбра за тази среща, пожарите намаляха двойно в целия район.

- Не виждате ли, че колкото пъти изчистите незаконните сметища в този квартал, те пак никнат като гъби след дъжд?

- Затова е нужно

видеонаблюдение

Преди два дни при мен беше депутатът Стефан Шилев, който е член на комисията по околна среда в парламента.

Говорихме за законодателни промени, които да санкционират тези, които влияят върху човешкото здраве с изгаряне на отпадъци. Тези нарушители трябва да носят и наказателна отговорност - тоест да бъдат осъждани, а не само да се разминават с актове, които може и да не платят.

- На фона на драматичната демографска картина в страната как изглежда раждаемостта в район “Източен”?

- През 2021 г. бебетата ни са повече с 212 спрямо предходната година. През 2020 г. имаме 736 бебета, а 2021 - 948. Починали са 876 души, което е положителен прираст. Ще правя тепърва анализи. Може би покрай пандемията хората си бяха повече вкъщи. Имали са време да си обърнат внимание един на друг. Цифрите това говорят - район “Източен” се увеличава.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо