Вежди Рашидов: Съветниците на служебния министър на културата са от протестите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10683218 www.24chasa.bg
Вежди Рашидов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Прокуратурата трябва да се самосезира за този случай на корупция, казва бившият министър на културата

- Г-н Рашидов, новият културен министър Атанас Атанасов отговори на питане на депутата Тома Биков в парламента и се оказа, че служебният министър на културата Велислав Минеков е раздал над 75 хиляди лева за 6 месеца по граждански договори на съветници. Това обичайна практика ли е в министерството?

- Виждаме, че още от първите му дни като министър едно младо момче осъзнава какво е наследило и първите въпроси, които идват към него, могат да го стресират, защото не започват с лицеприятни питания. И то от г-н Тома Биков – също млад, но изключително подготвен, аргументиран и обигран политик. От такъв човек въпросите ще бъдат отговорни и основателни. Бих помолил г-н Биков да не стресира това младо момче, което има хубаво излъчване, а с това, което да го пита да му помогне да работи за културата. А колкото до корумпирания служебен министър на културата, аз от хигиенни съображения няма да споменавам неговото име. Всичките му съветници са доведени от протестите – хора, които незнайно какво общо имат с културата. На мен ми става много смешно понякога и се забавлявам добре отстрани и се питам – тези незнайни съветници, прегърнали се с още един незнаен и правещ се на творец, в какво биха могли да съветват една Лили Иванова, един Васил Михайлов, един Владо Пенев, един Христо Стоянов, един Васил Найденов, едни братя Чучкови например… С какво едно нищо може да съветва едно нещо? В двата ми мандата като министър моите съветници са ясни и видими – това беше в първия ми мандат Борис Панкин, когато правехме реформата в сценичните изкуства, след това изключително опитният експерт г-н Георги Саракинов, който с охота се отзова за поправките в закона за авторското право, за което и днес му благодаря. През втория мандат един от най-полезните ми хора за археологията и паметниците на културата бе проф. Николай Овчаров. Както и великия Стефан Димитров, който ми беше много полезен в областта на музикалното и изпълнителско творчество. Хонорарите им бяха „нескромната“ сума от около хиляда лева. И всички работеха сърцато – известни, талантливи и знаещи хора. За разлика от тази шайка на служебния културен министър, която е направила добра схема в тежко време на ковид пандемия, когато творците изнемогват, те да получават такива огромни суми за незнайно какви съвети. Хубаво е прокуратурата да се самосезира за тази кражба и корупция, а президентът да призове облагодетелстваните от служебния министър на културата да върнат парите, заграбени от данъкоплатците.

- Става въпрос за четирима души , според отговора на Атанасов в сайта на парламента, където е качен отговорът му, но няма имена и суми, за да не се издават лични данни. Вие знаете ли кои са те и каква е квалификацията им? Обществото би трябвало да е информирано за какво се харчат данъците му. Тома Биков споменава имената на Васил Василев и Евелина Кирилова, нещо повече за тях?

- Тома Биков е интелигентен човек, но аз смятам, че след такъв основателен и тревожен въпрос всички трябва да сме загрижени за това, което се е случвало при служебния министър на културата. А за имената – то „мандраджията, който раздава сиренето“, трябва да отговаря в прокуратурата. Обществото не бива да дреме, а да търси отговори за всичко, което излиза. Смятам, че всички окрадени пари трябва да върнат обратно в касата на министерството, защото не тунеядците трябва да се хранят, а трябва да се помага на талантливите творци.

- А имате ли представа за какво са плащали предшествениците Ви? Стефан Данаилов например?

- Стефан Данаилов е голям български актьор. Естествено, след като поех поста направихме проверка, за да знаем какво наследяваме. Оказа се, че Стефан Данаилов е бил добър министър, с ремонтирани театри и църкви, с внимателно и разумно боравене с малкото средства на министерството. Когато стъпваш на чисто и на сигурно, то крачките са по-спокойни и водят до резултат. А миналата година попаднахме на един менте управляващ служебен министър, оглушил ушите на хората с неистови крясъци, че ще се бори с корупцията. Нека обществото не спи, когато едни наглеци като него присвояват парите му и грабят данъкоплатеца.

  • Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Идеята на ГЕРБ 24 май да бъде обявен за национален празник си заслужава мисленето. Очевидно е, че след агресията в Украйна всякакви чествания, свързани с участието на руски военнослужещи, ще бъдат засенчвани от случилото се в Буча. И следователно никога повече 3 март няма да бъде приеман безрезервно от цялото българско общество
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо