168 часа: Кирил Петков преди 15 г.: Опасно е бордът да се срине

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10691686 www.24chasa.bg
Премиерът Кирил Петков

Пише курсовата си работа в Харвард в екип с още петима души, рекламират го като етнически българин, работил и учил в страната

Според Кирил Петков най-голямата опасност пред страната ни е валутният борд да се срине. Това пише в курсовата му работа от Харвард през май 2007 г. на тема "Българският клъстер за облекло. Микроикономика на конкурентоспособността" и е в сътрудничество с още петима души - проф. Майкъл Портър, проф. Крисчън Кетълс, Патрис Клаус, Мая Хорий и Джеймс Саймънс.

Проблемът, изтъкнат в документа, е, че банки от еврозоната, които очакват валутният борд да премине плавно към приемане на еврото при текущите валутни курсове,

масово са отпуснали кредити на

българите в евро

"Това осигурява реален достъп до отрицателни лихви, тъй като българската инфлация е 7,3%, а лихвените проценти в евро са 3,75%", пише в курсовата работа от 2007 г. Прави се изводът, че тези евтини кредити са изиграли своята положителна роля, като са помогнали за покупателната способност и инвестициите. Но при срив на борда кредитите в евро за левови активи ще доведат до икономически проблеми. Подобни опасения са изказвали и други икономисти, но засега няма изгледи да се случи до приемането на общата валута в ЕС през 2024 г.

Перспективата за включването ни в еврозоната и кризата заради пандемията накара много наши сънародници да се върнат у нас. Завършвайки Харвард, Кирил Петков се е подготвял за подобна стъпка и е потърсил данни дали има и други като него, тъй като към онзи момент страната ни тъкмо е влязла в Европейския съюз. В курсовата му работа пише, че все повече млади и българи на средна възраст избират отново да живеят и работят в родината си, след като са минали през обучение в чужбина. Той се позовава и на данни, изнесени от тогавашния министър на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Може би някои от тях са се насочили към индустрията за облекло, върху която е фокусирана курсовата работа на Кирил Петков. Той се спира и на статистиката, че около 1,1 милиона българи са заминали в чужбина в годините след 1990-а.

Дава за пример

известната дизайнерка Милена Добрева,

която е завършила българско училище, но развива бизнес в Лондон и Ню Йорк. Голям брой професионалисти живеят зад граница, но са се върнали, за да започнат бизнес тук, добавя Кирил Петков и скоро след това се прибира в България.

Пристигналите от чужбина българи са отворили над 65 фирми за висококачествено производство и дизайн на облекла, сватбени костюми, пише още в курсовата си работа премиерът. Той се спира и на заплащането в сектора, че у нас получават половината от португалците например, но са по-добре платени от китайците и индийците. Но по-важното е, че предлагат висококачествени продукти за кратко време. 

Какви са предизвикателствата пред сънародниците ни зад граница, според Кирил Петков и екипа му, четете тук

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо