Служебен кабинет и вицепрезидент били излишни за Плевнелиев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10692175 www.24chasa.bg
Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев присъстваха на дискусия със студенти на СУ на тема ролята на словото на държавния глава. СНИМКА: Велислав Николов

В последния момент се сетили да поканят Първанов на клетвата на Радев

Служебното правителство и вицепрезидентът са излишни фигури в конституцията. Този коментар направи в четвъртък пред студенти бившият президент Росен Плевнелиев. Той и предшественикът му на поста Георги Първанов говориха пред студенти политолози от Софийския университет.

“В нито една развита демокрация няма такова нещо като вицепрезидент и няма нужда да има. Освен това той стои странно в конституцията”, обясни Плевнелиев.

Премиерът Кирил Петков възможно по-скоро да се разграничи от президента Румен Радев, с което да покаже, че не е под “влияние на силния на деня”, призова още той.

“Конституцията е обърната с главата надолу. Изключително ненормална ситуация. Дясната ръка на президента Радев е министър на отбраната, лявата му ръка е негов министър на вътрешните работи, министърът му на външните работи не знаеше къде е сградата на външното министерство. Министърът на финансите е служебен негов министър”, каза Плевнелиев.

Той призова премиера да даде и ясен срок, че страната ни ще влезе в еврозоната до 2 години.

“Ако изпуснем срока 1 януари 2024 г., няма да влезем никога в еврозоната”, допълни той. По думите му приобщаването ни към зоната ще спомогне за борбата с корупцията и финансовите злоупотреби, защото така над българските институции пряко ще са европейските.

“Държавният глава не е споменал вече 6-а година думичката “еврозона”, разкритикува Радев бившият президент.

И Първанов, и Плевнелиев не присъстваха на клетвата на Румен Радев в парламента ден по-рано. Първанов получил поканата часове преди събитието и вече имал друг ангажимент, но пожела на Радев да спази словото си пред депутатите. Плевнелиев пък имал покана 3 дни по-рано, но решил да не участва, защото още в първия мандат видял, че Радев не спазва законите и конституцията, в които се кълне.

“За мен това е малко като да предадеш децата си. Не исках да присъствам на събитие, облечено в усещането за лъжа”, коментира Плевнелиев.

Вместо да коментира президента, Георги Първанов бе активен в обсъждането със студентите на темата за Северна Македония.

“Ако това е стъпка към връщането на доверието, няма нищо лошо в това. Тепърва предстои да върнем доверието помежду си, тепърва предстои да решаваме проблемите. Трябява да се формулира ново понятие за общата история, което да се запише в анекс в договора за добросъседство и то да звучи така: “Общата история означава, че от Средновековието през Възраждането до първите десетилетия на XX век населението от двете страни на сегашната граница има единно българско национално самосъзнание. Днес те имат различно самосъзнание и ние признаваме тази различност”, предложи Първанов. Той обаче останал смутен от “скептичното отношение към премиера Петков” на президента Пендаровски, които прозвучали “недомакински”.

Нужни са реформи в Скопие, които да покажат, че там се уважават европейските ценности, посочи Росен Плевнелиев, но приветства визитата на Петков.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо