Коментар на седмицата №2: Защо американците ни натискат за Северна Македония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10708391 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените анализи, коментари и мнения за изминалата седмица.Този №2 е четен от над 145 000 души

Разположена в средата на Балканския полуостров, Северна Македония е на 9228 км път по въздух от САЩ. Въпреки че географски страната принадлежи към Европа, геополитически тя се намира в рамките на евро-атлантическото пространство, което кара Вашингтон да има сериозен интерес към нейното бъдеще. Страхът от руско и китайско влияние винаги е карал американците да подкрепят евроинтеграцията на Западните Балкани.

Именно и затова сега администрацията на Джо Байдън започна да оказва все по-голям натиск върху България, призовавайки я да се откаже от ветото си върху присъединяването на Северна Македония в ЕС. Това сочат и скорошните изявление на американски официални лица.

Започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в ЕС е от геостратегически интерес на САЩ. Това обяви миналата година помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Карън Донфрид.

Последна по темата се изказа и представителката на Конгреса от Кънектикът Клаудия Тени, която дори заговори за санкции срещу София. Малко преди нея за Скопие се застъпи и представителят на Държавния департамент за Западните Балкани Габриел Ескобар.

“Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да бъде решен от Европа. Ние обаче силно подкрепяме кандидатурата на Северна Македония за ЕС, смятаме, че страната свърши огромна работа, тя вече е европейска държава, културно и исторически е европейска държава. Затова искаме процесът на присъединяване да започне възможно най-скоро”, каза Ескобар. Той допълни, че Вашингтон остава на позицията, че Северна Македония и Албания не трябва да бъдат разделяни в процеса на присъединяване към ЕС.

Натискът върху България е осезаем, което е странно, тъй като от гледна точка на дипломацията Вашингтон не може да се бърка в присъединяването на страните в ЕС. РСМ вече официално е член на НАТО, което не трябва да тревожи властите зад океана за влиянието Русия над македонците.

И все пак мнозина анализатори определят съседите ни като за слабо звено в НАТО и лесен избор за противник. А в самата Северна Македония Русия финансира фабрики за тролове, които, наред с други неща, бяха използвани за насочване на президентската кампания на САЩ през 2016 г. с дезинформация и може би са донесли победата на Доналд Тръмп. Факт, който може би сега притеснява Вашингтон предвид идващите в края на годината междинни избори в страната.

Москва също се опита да повлияе на референдума в РСМ за членство в НАТО през септември 2018 г., използва своето посолство и консулства там като бази за операции за събиране на разузнавателна информация и разпространява пропаганда, описваща в детайли предполагаеми западни заговори за разбиване на страната.

Стратегия, която мнозина смятат, че Москва използва и в София, за да спре преговорите. Преди време руското посолство в Скопие обяви, че грамотността в Русия идва от “македонската земя”. Владимир Путин пък поздравяваваше “братския македонски народ” с 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий.

С тези ходове Кремъл умело печели националистите и разпалва българите да засилят опозицията си срещу започване на преговори за присъединяване към ЕС.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо