Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10717790 www.24chasa.bg

Сега, през зимата на 2022 г., светът логично се пита няма ли да има най-после край пандемията? Нали още в началото на 2020 г., когато ужасът на коронавируса ни скова, имаше плаха надежда, че всяка пандемия трае две години и после отпуска хватката си.

И ето че днес все повече утвърдени експерти смятат, че след като премине четвъртата вълна - тази на омикрона, може да се говори за светлина в тунела и край на най-тежките поражения от вируса.

Разбира се, медиците правят много уговорки, но все пак очакват през лятото да може да се говори за край на пандемията. Дори регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви: “Правдоподобно е да се предполага, че в Европа пандемията върви към своя край. Когато отшуми сегашната вълна, предизвикана от омикрон, в продължение на месеци ще има глобален имунитет, придобит или благодарение на ваксините, или в резултат от преболедуване”.

А после учените очакват вирусът да има ендемични прояви. С уговорката още веднъж - ако не се появят нови по-опасни варианти на вируса.

Е, дотук се срещнахме и с алфата, и с омикрона на COVID. Дано пък най-после да идва и краят на пандемията, а омикронът да се превърне в омегата на тази ужасна пандемия. (По библейското разбиране за алфата и омегата - първата и последната буква в гръцката азбука, което е символ на началото и края.) Дано да не е много предварителна тази радост, но може би краят на пандемията наистина се вижда.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо