"Тренд": Повишаването на цените – основно предизвикателство пред новата власт (Графики)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10726318 www.24chasa.bg
"Тренд": Повишаването на цените – основно предизвикателство пред новата власт (Графики)

Половината от българите смятат, че поскъпването на стоките е с над 20%, сочи проучването на "Тренд"

Пандемията от COVID-19 и корупцията вълнуват 15% от запитаните, съдебната реформа - едва 4%

Повишаването на цените се явява основно предизвикателство пред новата власт. Това показват данните от проучване, проведено между 12 и 19 януари 2022 г. по поръчка на “24 часа”.

Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Сходни са стойностите на положителна и отрицателна оценка за кабинета на Петков. Запазва се електоралната структура от последните избори на 14 ноември 2021 г.

Традиционно

изборите

презареждат

основните институции

с определена

доза доверие

Това се регистрира и в първото национално представително проучване на “Тренд” за тази година.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движеха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-ото народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май. Симпатизантите на “Продължаваме промяната” почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” са по-колебливи – около

две трети от тях

дават положителна

оценка, около една

пета - отрицателна

През втората половина на 2021 г. президентът Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта рефлектираше и върху оценките за работата на президента. Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива отпреди назначаването на служебния кабинет.

През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

“Тренд” задава и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента. Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта), с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11%.

По-надолу доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чието решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-о място с 4%.

“Тренд” тества и оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват. Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10%, е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори очаквано

електоралната картина

е структурно идентична

с изборния резултат

“Продължаваме промяната” е първа политическа сила с 26,4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22,3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11,5% и 10,9%. Правим уточнението, че проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС. Пета политическа сила остава “Има такъв народ” с 8,1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават “Демократична България” с 6,8%. Регистрираме лек ръст при “Възраждане” в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5,9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават “Изправи се БГ! Ние идваме” с 1,9% и ВМРО с 1,1%.

  • Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Идеята на ГЕРБ 24 май да бъде обявен за национален празник си заслужава мисленето. Очевидно е, че след агресията в Украйна всякакви чествания, свързани с участието на руски военнослужещи, ще бъдат засенчвани от случилото се в Буча. И следователно никога повече 3 март няма да бъде приеман безрезервно от цялото българско общество
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо