Кое е по-честно: бонус за добрата работа или подкуп за несвършената (разликите в казусите с НАП, културното министерство и Правителствена болница)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10743362 www.24chasa.bg

Ругайте чиновниците с нула постижения. И помислете за тези, които са успели да съберат с 3,2 млрд. лева повече в хазната от 2020 г.

Трендът тия дни е да ахкаме за раздадени бонуси на държавни служители в разни институции. Хората са гневни, и с право, защото във времето на галопиращи цени е повече от дразнещо да четеш подобни новини. Какво стои зад тях обаче, някак няма време да се обясни или съзнателно това не се прави.

За последно силни вълнения предизвикаха оповестените за служителите на НАП. За 2021 г. те са били към 32 млн. лв. Сумата предизвика буря, включително сравнения, че била колкото тази, с която били ощетени пенсионерите през януари.

Математиката, която е извън патоса и “общественото възмущение”, показва, че данъчните

са получили

средно по

има-няма 500

лева

допълнително

на месец

Срещу това близо 8-те хиляди служители в НАП обаче са събрали за 2021 г. над 28 млрд. лева - със 700 млн. повече от заложеното в годишния план и с 3,2 млрд. отгоре спрямо постъпленията от 2020 г.

(Какви са приходите, дошли от НАП, виж графиката)

Надали някой е против приходите в хазната да се увеличават. Нали от тях се плащат пенсии, социални помощи и ред други обезщетения. Повече пари - при това в милиарди, в бюджета означават и реформи, които да форсират икономиката. А от това всички ставаме с времето по-богати.

А ако цената за това са едни 500 лв. бонус за данъчните, заслужава си. Държавата трябва да им плаща достатъчно, за да не бъдат изкушавани с подкупи. Защото няма проблем някой бизнесмен да извади въпросните 500 лв. и да ги предложи под масата, за да отърве акт за няколко десетки хиляди лева например. Това е пътят, които някои данъчни избират, но ако станат болшинство, ще се сбогуваме с добрите приходи в бюджета.

Казусът с НАП е

драстично

различен от

историята със

съветниците

на служебния културен министър Велислав Минеков, които не са свършили видима работа, но очевидно са били “трудоустроени” за няколко месеца. Сега изкуството ще ги запомни с тези няколко хиляди лева и с един ремонтиран държавен апартамент...

Различно е и с бонусите в Правителствена болница, която “тежи” на държавата с милиони дългове и някак публично не е красиво да товариш допълнително бюджета с извънредни възнаграждения.

Популизмът

някак изтрива

истината,

че бонусите не само в НАП са от години и дори са записани в закона за държавния служител, който има право на допълнително възнаграждение за “точно и в срок изпълнение на поставените задачи”.

Просто е - митниците работят повече, получават повече, катаджиите глобяват повече и вземат повече, но не от "даващите" на пътя...

И възмущението трябва да е за тази администрация, която не работи, бави преписки и просто чака поредната смяна на министъра.

  • Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Идеята на ГЕРБ 24 май да бъде обявен за национален празник си заслужава мисленето. Очевидно е, че след агресията в Украйна всякакви чествания, свързани с участието на руски военнослужещи, ще бъдат засенчвани от случилото се в Буча. И следователно никога повече 3 март няма да бъде приеман безрезервно от цялото българско общество
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо