Доц. Ангел Кунчев: Лятото ще свикнем взаимно с вируса и ще приключим с пандемията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10750469 www.24chasa.bg

В Европа и без санкции човек се затваря вкъщи, ако е положителен, тук първата мисъл е как да се заобиколят правилата

Още акценти от интервюто с главният държавен здравен инспектор:

 ЕС променя критериите за рисковите зони и ние падаме в най-долната категория. Това ще има последици за икономиката и туризма

Имаме голям процент скрита заболяемост. За да получим реална бройка, трябва да умножим дневните случаи по 3 - 3,5

Стигнем ли 60% ваксинирани, пръв ще кажа: Край на всякакви ограничения. Като извадим децата, сега сме на 35%

Исках да вкараме неверници в интензивното отделение - да видят как болни се борят за глътка въздух. А те ми казват: Сложили сте актьори... Диалогът е безсмислен, въпросът е тези хора да не диктуват решенията на обществото

В историята няма вирус, който да поддържа пандемия повече от 2,5 г. COVID си изпълни срока и е логично да свиква с организма ни, ако иска да е жив

- Доц. Кунчев, всеки ден поставяме нови рекорди по брой заболели. Докога кривата ще расте така?

- При това тя е толкова стръмна, че не изглежда като крива, а като линия, директно вървяща нагоре. Преди около месец колегите от Великобритания ни казваха, че заболяемостта е ужасно висока. Приемахме го само като факт, сега го виждаме на практика в почти цяла Европа, включително и при нас. Само че ние сме 2-3 седмици назад и на тази база можем да правим приблизителни прогнози.

Ще повторим картината от Западна Европа в малко по-тежък вариант поради по-ниския процент ваксинации. В момента средната заболяемост за страната е малко над 1000 на 100 хил. население, в най-засегнатите области като София е към 3000 на 100 хиляди. Напълно наясно сме, че при нас е по-голям процентът на скритата заболяемост. Горе-долу случаите, които дневно регистрираме, може да увеличим по 3-3,5 и тогава ще имаме реалната бройка.

Някои си правят изследване само вкъщи, т.е. нямат регистриран положителен резултат и не са подложени на изолация, а контактните им - на карантина. Има и хора, които го карат леко, предполагат, че са заразени, но не си правят изследвания.

Проблемът е, че вирусът се предава по-лесно, много по-заразен е и засяга много повече хора. Това означава, че макар и инфекцията да протича по-леко, броят на хората, които имат нужда от сериозно лечение, отново е висок, защото прекалено много са болни в момента.

Но важното е не дали човек ще се зарази, а как ще го прекара. Ако нещата вървят натам омикрон да е по-лек вариант, а след него да идват още по-леки, просто ще спрем да обръщаме внимание на заболяването. Няма да има нужда нито от особени мерки, нито от кой знае каква ваксинация. Ако ще го караме 2-3 дни с леко кихане и няма да е нужно да спираме да работим, тогава коронавирусът ще стане един от многото респираторни вируси за всеки зимен сезон. Това е оптимистичният вариант.

- Какъв е песимистичният обаче?

- Да се появи нов щам с абсолютно нови характеристики, при който не само че ваксините няма да работят, дори и частично - както при омикрон, ами и тестовете няма да отчитат заразяването. С две думи - да започнем от нулата.

- Тоест да се изобретяват нови ваксини, нови тестове?

- Всичко. Но това е малко вероятно. Поне в досегашната история на човечеството няма пример за вирус, бактерия, гъба или каквото и да е, което да има потенциала да поддържа пандемия повече от две, две и половина години. А коронавирусът си изпълни срока. Логичното е да свиква с нашия организъм, ако иска да е жив и да се разпространява.

Ако е много упорит, ние ще се борим жестоко - и с ваксини, и с мерки, така че да не му дадем възможност да се разпространява.

- Казвате, че скритата заболяемост е 3 пъти повече от официалната. Как може да я уловим?

- Много трудно. Едното е с по-масови изследвания. Стигнахме предел от 40-45 хил. изследвания дневно, което отговаря на капацитета ни като лаборатории и възможности. С усилия можем да вдигнем максимум до 50 - 55 хил.

Въпрос е и на гражданска позиция. И без да имат задължителен характер, на Запад правилата се спазват доста повече. Да не говорим за азиатските страни.

В Европа и без да получи заповед от държавен орган или санкции, когато излезе положителен, човек се затваря вкъщи и спазва мерките. Няма нужда някой да го мотивира - ясно е, че щом е част от демократично общество, ще спазва мерките. У нас първата мисъл на някои е как да заобиколят правилата. Трябва да осъзнаем, че правилата са в интерес на здравето ни. С любовта и здравето насила не става.

- 4 от 5-те региона на епидемичната ни карта се очаква да влязат в етап 3 според новия план. Ще се въведат ли национални мерки?

- Да, ако станат над 50 - 60% областите, които са в този етап, е логично. Ако самите областни щабове вече са предприели мерки, нищо няма да се промени.

Така или иначе мерките са на лице и би трябвало да се спазват. А когато е засегната по-голяма част от страната, мерките се разпореждат на ниво Министерство на здравеопазването, както е заложено в националния план.

- Има предложения в този план да се включат и кабинетите на личните лекари, тъй като оттам започва натискът.

- Следим не само заетостта на интензивните легла, а и на неинтензивните и реалната заболяемост по области. Когато се обсъждат мерките на областно ниво, се коментират и натовареността на личните лекари, на спешната помощ, какъв процент от повикванията на Спешна помощ водят до хоспитализация, отсъствията от училище, от детските градини и ясли, както и търсенето на лекарства в аптеките. Това ни дава реалната картина. Не за всичко може да се правят математически модели, но имаме достатъчно опит от грипните епидемии, при които следим горе-долу същите показатели.

- Защо тогава се получава объркване - лекарите да мислят, че кабинетите не се включват?

- Всеки си вади заключения на база собствена практика. Ако днес пред вратата на един лекар са събрани 20 души, може за него да е претоварване. Затова, когато говорим за статистика, представяме средни числа, обратното е твърде субективно.

- Наблюденията са, че голямата възрастова група заразени са учениците. Трябва ли всички да преминат към онлайн обучение?

- Ако заболяемостта в съответна група е много голяма и отсъствията са повече, независимо какво ние считаме, учебният процес се проваля и без нашите мерки. Въпросът е, че е редно да вземем по-рано мерки, за да избегнем заразяване. Стъпаловидното поведение, което въведохме - първо ротационният принцип на учене, след това преминаване към онлайн на определени класове и накрая - ако се стигне до това ниво, онлайн за цялата учебна система, е правилно.

Действително омикрон свали възрастта на засегнатите и от седмица-две водеща вече е ученическата група. Учениците имат много контакти и когато има едно болно дете в клас, лесно се заразяват и други. Ваканцията ще даде своето отражение и ще имаме намаляване на случаите в тази възрастова група.

Трябва хората да са наясно, че при въздушно-капкова инфекция, особено при лесно предаващ се вирус, какъвто е вариантът омикрон, мерките могат да постигнат най-много две неща - да избутат заболяемостта на по-късен етап, за да имаме време да реагираме, и да смачкат върха на вълната, за да не е толкова висок. Никакви мерки не могат да спрат въздушно-капкова инфекция. Но с комбиниращия ефект на различните мерки може значително да се намали остротата, което е изключително важно в този момент.

- Ресторантьорският бранш отказва да спазва мерките, какво трябва да се направи?

- Казаха ми, че намерили адвокати, които обяснили следното: в заповедта пишело да не се работи след 22 ч и те не работели, но следващия ден бил нова дата, т.е. след полунощ заповедта не важала и те отваряли отново, защото така не влизали в противоречие с нея. От СРЗИ вече измениха заповедта - да е до 6 ч сутринта.

Знам колко пострадаха тези хора, колко персонал изгубиха, колко трудно им беше, когато нямаше почти никакви компенсаторни мерки. Само че е безсмислено да ме убеждават, че няма значение часът, а и персоналът бил ваксиниран. Има огромно значение и е изчислено с колко се повишава рискът, ако просто си седнал със семейството си или ако си на концерт спрямо това да си в дискотека и да прегръщаш всички. От РЗИ ще следят за спазване на мерките и ще налагат санкции.

- Има твърдения, че всъщност Националният план помага на икономиката, не толкова на здравната система.

- До голяма степен е така. Казах го преди време, когато вече имаше данни за характеристиките на омикрон - че тази вълна няма да удари толкова жестоко здравната система и да се повтори картината с линейката, която обикаля болници, за да намери място. Така и става - има огромна заболяемост, но има и свободни места за неинтензивно и интензивно лечение.

Ще удари икономиката, защото на който и да е производствен процес, ако му отнемеш 20-30% от работещите, той става почти невъзможен за изпълнение. Обадиха ми се от община в Хасковско, където кметът разпоредил затваряне на детските градини. В първия момент реагирахме остро, че не е предвидена мярка и ще затрудни хората, но видяхме цифрите. Няма кой да се грижи за децата - половината от тях отсъстват, но и 60-70% от персонала го няма.

- Все още ли процентът на ваксинирани у нас е на дъното?

- Зависи какво вземате за база. Едно е да се вземат официалните данни от преброяването, според които сме 6 млн. и половина, там ще е нисък процентът. Друго е, ако от тези хора извадиш лицата, които не подлежат на ваксинация, например малките - тогава ще се повиши процентът. Ако работим с реалното население, тогава процентът скача на 35%. Факт е, че сме най-малко имунизирани в Европа и ще берем много ядове.

В момента Европейският център за контрол на заболяванията преработва критериите за картите, които публикува и които са основа за вземането на решение за всички държави - кого допускат на територията си и кого не. Досега заболяемостта беше единственият показател. Сега оценката ще бъде по-комплексна - ще се отчитат и процентът на положителните проби, капацитетът на една страна - колко проби може да направи, и ваксинационното покритие. Въведе ли се това, отиваме в най-долната категория и скоро няма да излезем от нея, докато не си ускорим процеса на имунизация. Това ще има последици за икономиката, туризма и всичко останало.

- 60% като условие за махане на зеления сертификат посочи премиерът Кирил Петков, това стига ли?

- Напълно съм съгласен с него. Стигнем ли ги, аз ще съм първият човек, който ще каже край на всякакви ограничения.

- Ако ситуацията се нормализира, казвате, че ще стане респираторна инфекция, която да се появява периодично. Може ли да опишете какъв ще е животът ни след COVID?

- Първо ще има избухване на желания при хората - за пътуване, за нощен живот, за посещения без мерки, което е абсолютно разбираемо и човешко.

В началото, когато започнаха споровете има ли го, няма ли го вируса, бях повече ентусиаст. Мислех, че с факти, със статистика можеш да убедиш някого. Тръгнах да организирам една група от песимисти, които изобщо не вярват, че има вирус. В “Пирогов” - в интензивното отделение, добре облечени, така че да няма риск от заразяване, да ги вкараме и да видят за какво става въпрос, че хората се борят за глътка въздух. И когато започнахме да говорим, един от тях ми каза: Няма смисъл, щото ние сме наясно, че сте сложили актьори и статисти и се правят на болни. Тогава казах: “Дотук”. Разбрах, че такъв диалог е безсмислен. Въпросът е тези хора да не започнат да диктуват дневния ред на обществото. Да определят начина на вземане на решения и мерки - това означава, че генерално сме изпуснали нещата.

- А случва ли се това?

- Проблемът е, че поради голямата умора хората започват да действат не рационално, а емоционално. Колкото и убедително да казваме, че трябва да се спазват мерки, че са от особена важност, отказват да го приемат, водещо е емоционалното начало. Други решават, че ще яхнат тази вълна и ще я експлоатират докрай. Може да са 5%, но са шумни за 55% и създават впечатлението, че едва ли не всички хора мислят така. А не остана семейство или род, които да не са загубили свой близък.

- Какви са вашите прогнози за вируса?

- Бях се зарекъл да не правя прогнози. Видяхме колко е подмолен, но все пак мисля, че няма да излезе от еволюционните рамки. Очаквам да свикне с нас и ние с него. Ако това се случи още през пролетния сезон, може да имаме хубаво, свободно лято и да приключим с пандемията. Трябва да започнем да мислим за следващата, защото неминуемо ще дойде нова.

ВИЗИТКА

 Роден е на 19.10.1959 г. в Симеоновград

 Завършва медицина в Пловдив през 1985 г.

 Започва работа в отдела за противоепидемичен контрол в ХЕИ - Хасково

 През 2001 г. започва работа в Министерството на здравеопазването в “Противоепидемичен контрол”

 От 2008 г. става директор на отдел “Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо