Югославски прийом - укоряваш българите и мълчиш за сърбите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10751569 www.24chasa.bg

През Средновековието няма национализъм в днешния му вид

След като Югославия завладява Македония след Първата световна война, тя официално обявява македонците за “южни сърби”. Тоест иска да ги посръбчи. Така отношението към владетелите става част от югославската политика - например спрямо Стефан Душан не може да се говори лошо. Не се говори лошо и за другите сръбски владетели, които завладяват Македония, а това е процес, продължил близо 60 години - от 1280 до 1345 г., когато се завладява Сяр.

Паметникът на цар Самуил в София СНИМКА: “24 ЧАСА”
Паметникът на цар Самуил в София СНИМКА: “24 ЧАСА”

Лошо се говори, когато някой български владетел предяви по-сериозни претенции - като например

Михаил III Шишман,

който иска да спре

сръбското

настъпление

към Македония,

за съжаление, неуспешно.

Михаил от своя страна се жени за сестрата на византийския император Андроник III и сключва с него антисръбски съюз, който има за цел да спре сръбското разширение в Македония, но от него страдат и България, и Византия. И двете войски стигат до входа на полето край Кюстендил, сключват със сърбите еднодневно примирие, в което войските имат задача да съберат припаси. Българите се пръскат да събират и през това време сърбите нарушават примирието, нападат и раняват тежко българския цар.

Да се премълчава сръбското завладяване на Македония и да се преекспонират българските опити да се спре тази експанзия, е остатък от политиката на бивша Югославия. Става въпрос за укоряване на едните и мълчание спрямо другите.

Това е въпрос на политика. След Първата световна война кралство Югославия и кралство Гърция са съюзници. А след време гърците стават и съюзник на Титова Югославия. Този съюз няма как

да се осъществи,

ако не е

на антибългарска

основа

На Балканите действат някакви правила, които си имат своята вътрешна логика. Няма как тази ос Белград - Атина, между която по средата стои и Македония, няма как тази геополитическа схема да не е насочена срещу трета държава - а това е България, естествено.

Думата претенция обаче не е най-уместната. През Средновековието няма исторически претенции. Тогава не присъстват съвременният патриотизъм и национализъм в този вид, в който ние го познаваме. Това е една по-спокойна в това отношение епоха. Трябва да се има предвид, че през 1346 г. Душановото царство е провъзгласено в Скопие не без съдействието на българите. Там присъстват българският синод и българският патриарх. Става въпрос за събор, който провъзгласява сръбския архиепископ за патриарх, а сръбския крал за цар.

Тогава сърбите завладяват цяла Македония и тръгват на юг. Ако погледнете картата, ще видите, че по това време България не е по-малка от Сърбия. Въпреки че владее Македония и територии на Рашка, тя се разширява в южна посока. И до 1348 г. завладява части от Епирия и Тесалия, но това е максималното, което постига.

През това време България, която още не се е разпаднала, е доста голяма държава - владее цяла Северна България и части от Тракия, някои казват и Бесарабия. Сърбия е в процес на разширение. Геополитическата схема като че ли действа от Средновековието до Балканските войни.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо