Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10751641 www.24chasa.bg

Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя.

По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат, поне край ковчега да спрат да се джафкат и да намерят сили за смирение в името на паметта на въпросния човек.

Така повеляват човешките закони дори когато става дума за най-обикновени хора, а когато говорим за общонационални герои, това би трябвало да важи с още по-голяма сила. Иначе е срамота.

Всеки, който е прочел историята на Гоце Делчев, знае кой е той, какви са били родителите му и за какъв сам се е смятал, за какво се е борил и как е загинал. Знае се и къде е погребан, как и къде е пренесен и защо урната с костите му след това е предадена, за да бъде там, където е сега... Всичко това е пределно ясно. А пък ако Гоце Делчев днес можеше да стане от гроба и да каже сам какво иска, сигурно щеше да се върне към идеята си да има една автономна Македоно-Одринска държава. Това ще рече всичко от Охрид до Одрин, барабар с Банско и най-хубавите плажове на Халкидики. Това е романтично красива, но брутално невъзможна утопия. Няма как да има такава държава!

Костите на Гоце Делчев са вече няколко десетилетия в Скопие. Били са и в Пловдив, били са и в София. И в Ксанти са били даже.

Да не забравяме, че нито родното му място, нито лобното му място са на територията на днешна Северна Македония или днешна България.

Мястото, където Гоце Делчев е предал Богу дух, е в днешна Гърция. И мястото, където се е родил, пак е в днешна Гърция.

Затова да спрем да спорим поне за малко от двете страни на ковчега и да викнем и другата част от родата на този помен. Защо да не поканим и гърците на това евентуално общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев?

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо