Най-бързо растат заплатите в Крумовград и Брезник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11358397 www.24chasa.bg
Адриан Николов, Институт за пазарна икономика

От общините в топ 10 по доходи 9 са малки. Край София, Пловдив и Варна се образува индустриалната периферия с добро заплащане

Пандемията не се е отразила толкова зле на доходите, колкото се очакваше

Най-бързо растат заплатите в Крумовград и Брезник (Обзор)

Къде са най-високите заплати в страната в годината на пандемията? Нека уточним, че под “доходи” не разбираме само заплати на наетите, а и пенсии и помощи. Тук обаче гледаме само заплатите на наетите.

Данните показват средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в 265-те общини в страната – това включва наетите в частния и в обществения сектор. Имаме и по-дълъг ред данни – за периода 2016-2020 г.

Най-общият извод е, че има продължение на тенденциите в заплащането и доходите по общини, които повтарят предишни години.

Динамиката не се е променила кой знае колко много, но за първи път от 5 г. регистрираме свиване на заплатите в по-големи общини като Своге, Лъки, Суворово. Повечето общини обаче продължават позитивния тренд отпреди пандемията. Най-бързо растящата средна брутна месечна заплата в България за 2020 г. е

в общините с нови

инвестиции в

минната индустрия - Брезник и Крумовград. Инвеститорите в този отрасъл обикновено се насочват към населени места, които преди това са били относително бедни. Затова и в Крумовград наблюдаваме почти стопроцентово увеличаване на заплатите в рамките на 5 г. Заплатите преди пандемията и инвестициите там започваха от 680 лв. месечно, в момента са стигнали 1250 лв.

Първото място по брутна работна заплата в страната е Челопеч - 2628 лв. На второ място е община Козлодуй (2336 лв.), следвана от Пирдоп (1936 лв.) и Раднево (1913 лв.). Столичната община е на 5-а позиция (1913 лв.).

Всеки би се запитал защо столицата е назад? Обяснението е, че Столична община е много голяма, докато традиционно високите заплати се получават в относително

малки общини, в

които има голямо

предприятие

В Пирдоп например това очевидно е “Аурубис” - водещ световен доставчик на цветни метали и един от най-големите преработватели на мед в света.

Докато в София имаме много голям пазар - годишно между 700 и 750 хиляди наети, разхвърляни в много различни икономически дейности. Разбира се, няма как да няма и по-ниски заплати - например в търговията на дребно, в хотелите и ресторантите и др. Обратното - в малки населени места с много силно предприятие, обикновено мина, преработващо металургично или пък енергиен комплекс като в Козлодуй, Раднево или Гълъбово, заплатите много бързо се вдигат. Неслучайно и Гълъбово е в топ 10 на най-високите доходи с 1830 лв. средна заплата. В топ 10 са и Девня (1745 лв.), Елин Пелин (1638 лв.), Панагюрище (1528 лв.) и Божурище (1540 лв.). Така за поредна година най-високите заплати в страната се оказаха в малки общини с големи работодатели начело на малка, силна индустрия с висока добавена стойност, като водещи са общините в Средногорието.

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат: 1) общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Обяснението на този модел е просто - представете си какво място има за индустриални предприятия в рамките на самата Столична община. Тук мислим в понятието на по-широк икономически център, тъй като няма как една община с отделна икономика да се оцени без онова, което я заобикаля.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от

бурния растеж в

дигиталната сфера и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати. Такива са още Велико Търново, Габрово, Севлиево, Русе.

Като цяло положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2020 г. Средната заплата на наетите лица в 182 общини в страната бележи ръст между 40% и 60% за 5 г. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влизат Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 88% и 83% за периода 2016-2020 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството. Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 40-45%, принос за което има и динамиката в дигиталната сфера.

В седем общини заплатите на наетите намаляват през 2020 г., като спадове има например в Своге (-3% спрямо 2019 г.) и Лъки (-9%). Въпреки това редица малки общини отбелязват значителен ръст на заплащането на фона на общото забавяне, в това число вече споменатите Брезник (38%) и Крумовград (20%). В Столичната община повишението е с 9%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя

Велико Търново

с 14% ръст в

годината на

пандемията

Оказа се, че тя е донесла по-малко негативи в зоната на доходите, отколкото сме очаквали. Влияние върху такава представа вероятно са оказали и самите работодатели, които имаха намерения да забавят заплащането, но през 2021-2022 г. това не се е случило почти никъде.

Това е любопитен елемент за нас, икономистите, защото видяхме едно много бързо връщане от високата безработица към много голямо търсене на труд и недостиг на работна ръка, което от своя страна, естествено, натиска нагоре и заплатите. В този смисъл прогнозата е, че през 2021 г. година може би ще регистрираме по-бърз ръст на доходите в сравнение с 2020 г.

Данните са от инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) “265 истории за икономика”

  • Дошло е време да се вдигат заплатите

    Дошло е време да се вдигат заплатите

    Безработицата - вероятно за изненада на мнозина заради пандемията и кризата от войната в Украйна, се оказа рекордно малка. През април у нас се е стопила до 4,6%, което е най-ниското ниво, регистрирано през последните 32 години.  Което идва да покаже, че е дошло време за вдигане на заплатите. Защото при ниска безработица вероятността работодателите
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо