Неподражаемият стил на президента Ердоган - от пинг-понг до външна политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11571411 www.24chasa.bg
В социалните медии напоследък пък тема на обсъждане стана неподражаемият стил на Ердоган в играта на тенис на маса. Снимка: Туитър/Erdogan Dijital Medya

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган несъмнено притежава характерен стил, при това не само в управлението. Неговите карирани сака наложиха собствения му почерк в модата и преди няколко години бяха тема на оживени дискусии на дизайнери и стилисти не само в Турция. Неслучайно през 2010 г. той патентова като собствена марка първите букви на името си - RTE. В социалните медии напоследък пък тема на обсъждане стана неподражаемият му стил в играта на тенис на маса, след като наскоро бе заснет да играе първо със студенти, а после и с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев. Необичайният начин, по който турският лидер държи хилката - откъм широката част вместо при дръжката - не отговаря на захвата нито при европейската, нито при азиатската школа по пинг-понг. Това предизвика коментари в социалните мрежи и дори злостни забележки от политически опоненти.

"Както държи хилката, така и управлява държавата", написа депутатът от опозиционната "Добра партия" Айтун Чърай в туитър. Мнозина в интернет пък определиха този захват като "местен и национален" - закачка със стремежа на Турция в последните години да замени вноса с "местна и национална" продукция в отбранителната промишленост и други сектори на икономиката.

Но да оставим настрана тениса на маса. Курсът, който Турция следва във външната политика под управлението на президента Ердоган, също носи специфичен почерк - движи се в зигзаг. През изминалите години страната се оказа практически в изолация, след като развали отношенията си с повечето регионални сили в Близкия изток и значително обтегна връзките със Запада. Сега обаче Анкара рязко пое в обратна посока и се впусна да топи ледовете на всички фронтове. Умелото лавиране на страната по отношение на конфликта в Украйна ѝ набра точки пред ЕС и САЩ. Отделно в последните месеци тя пристъпи към отваряне на нова страница във връзките си със страни като Израел, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, а напоследък дори се заговори за възможно помирение с Дамаск.

Турция, която в миналото се славеше като "най-близкия съюзник на Израел в мюсюлманския свят", сериозно влоши отношенията си с еврейската държава през последните години въпреки силните търговски връзки помежду им. Двете страни поддържат дипломатическите си отношения в посолствата на ниво шарже д'афер от 2018 г. след поредната криза, довела до задълбочаване на напрежението - решението на САЩ да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим. След месеци на нагнетявано напрежение през май 2018 г. Турция върна посланика си от Израел и изгони израелския посланик от Анкара. Напоследък обаче двете страни направиха стъпки към помирение - израелският президент посети Турция в началото на март, а по-късно този месец, на 25 май, предстои визита на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Израел.

Прагматизмът взе връх над идеологията и в отношенията с Египет. Анкара прекъсна дипломатическите си отношения след военния преврат през 2013 г. срещу президента Мохамед Морси и отказа да признае Абдел Фатах ас-Сиси за лидер на арабската страна.

Впоследствие посланиците на двете страни бяха отзовани за консултации, а след обявяването за персона нон-грата на турския посланик в Кайро последва аналогичен ход от страна на Анкара. Миналата година обаче Ердоган съобщи за започването на контакти между Анкара и Кайро, а наскоро оправда промяната във външнополитическия курс, като подчерта, че Турция няма да спечели нищо, като напълно прекъсне връзките с Египет и Израел.

"Отношенията (на Турция) с Египет трябва да се подобрят. И двете страни са много важни за региона, нормализацията на отношенията е много важна за Източното Средиземноморие", каза наскоро и турският външен министър в интервю за телевизия НТВ и допусна възможността за назначаване на посланици.

Сходни процеси текат и по отношение на връзките със Саудитска Арабия и ОАЕ. Анкара и Рияд демонстрират обща воля за развитие на двустранните отношения на най-високо равнище. Силен тласък на тези намерения даде прехвърлянето в Саудитска Арабия на воденото в Турция съдебно дело по случая за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г. - случай, който охлади отношенията между двете регионални сили и разтърси с бруталността си целия свят. Сърдечните снимки от визитата на турския президент в Рияд миналия месец бяха ясен сигнал, че това "недоразумение" остава в миналото и за двете страни.

"Вярвам, че моето посещение ще сложи началото на нова епоха в отношенията между двете държави. Показахме обща воля да засилим връзките помежду си на базата на взаимно уважение и доверие, най-открито и на най-високо равнище", каза турският лидер след визитата си в края на април.

На заден план Турция оставя и различията с ОАЕ - през февруари Ердоган посети и емирствата, за първи път от близо десет години, загърбвайки борбата за надмощие, разногласията около конфликта в Либия, блокадата на Катар и дори съмненията за роля на ОАЕ в преврата в Турция. Преди това, през ноември м.г., в Турция беше престолонаследникът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, визита, която, както каза Ердоган, възвести "нова ера" в двустранните отношения (както и инвестиции в Турция в размер на 10 млрд. долара).

Поредният завой на турската външна политика Ердоган определи като "процес, в който се правят приятели, а не врагове", и добави, че Турция трябва да подобри отношенията със страни, с които споделя "общи вярвания и мнения". Докъде ще стигне този процес предстои да разберем, но едно изглежда сигурно - турският лидер ще продължи да управлява страната със собствен почерк и стил, поне до изборите догодина...

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо