Не-новините

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/2078803 www.24chasa.bg

Размирици в Истанбул, протести в Рио де Жанейро и Сао Паулу, демонстрация в Ню Йорк (срещу фракинга). Митингува се и в София, разбира се, макар засега не като за първа страница - за щастие! Ако прегледате дори набързо световните медии, ще намерите информация за всички тези събития. Не знам обаче дали сте забелязали липсата на новини за протести на антиглобалистите покрай срещата на Г-8 в Северна Ирландия.

Вместо това вероятно ще попаднете на ценни клюки от сорта как Барак Обама е резервирал басейна в курорта преди Владимир Путин.

Иначе тази среща на Г-8 ще се помни единствено с липсата на разбирателство по въпроса как да бъде спряно кръвопролитието в Сирия,  но пък отдавна сме навикнали на подобна импотентност сред световните сили, за да бъдем впечатлени.

Не-новините

Единствено неуморният Бил Клинтън даде някакъв хляб на медиите, когато публично подкани Обама да не се вслушва в общественото мнение у дома, а да се прояви като "истински лидер" - което в случая неминуемо означава отваряне на нова война.
Американският президент мълчаливо преглътна това предизвикателство от доайена на партията си и отлетя към Берлин. Той за последно говори там пред възторжени тълпи като кандидат през 2008 г.

Частична причина за тази видима липса на протести бе, че Обединеното кралство похарчи 50 милиона лири за охрана на срещата на Г-8, като мобилизира 8000 полицаи. Закътаният голф-курорт, избран за събитието, също така предостави естествена защита срещу натрапници. Антуражът на световните лидери се е научил как да стерилизира средата около сбирките им след няколкото поредни окървавени демонстрации от периода 1999-2003 г., които грабнаха вниманието на света.

Този път потенциално най-активните организации на протестиращите избраха коренно различен подход, макар и след ожесточени вътрешни спорове. Вместо масирано присъствие около мястото на срещата на Г-8 (демонстрация там имаше, но малобройна), антиглобалистите заложиха на "алтернативни" конференции в Лондон, Дъблин и Белфаст.

Програмите им надълго и нашироко разискваха темата за борбата със световния империализъм. В понеделник в Дъблин дори имаше вечер на революционната песен,
както съобщава ирландският вариант на алтернативния медиен сайт "Индимедия".
Тези мероприятия събраха пряко сили по 2-3 хил. души и не създадоха повече новини от годишна среща на счетоводителския съюз.

Донякъде е разочароващо как някога мощните протести срещу глобализацията през годините първо бяха обсебени от анархистите, което отблъсна доста хора, а сега изпаднаха до рутинността на академични дискусии, на които никой не обръща внимание. Може би пък от тези алтернативни форуми да произлезе нещо, ако не революционно, то поне смислено, макар че прекомерното слушане на доклади убива
креативното мислене . От друга страна, истински важните събития не са непременно онези, които най-много привличат вниманието на медиите.

Например в момента Конгресът на САЩ се занимава с ключова имиграционна реформа, информация за което се появява в новините спорадично. Все още тема номер едно тук са подслушванията на Националната агенция за сигурност, които разбираемо разбуниха духовете.

Имиграционната реформа обаче сега е подхваната сериозно за пръв път от 2005 г. насам, когато Буш-младши се опита да направи нещо разумно по въпроса, но бе саботиран от собствената си партия. Ако този опит излезе успешен, това безспорно ще стане вододел в политиката, икономиката и обществото на САЩ. Да не говорим, че животът на десетина милиона души ще се промени изцяло.

Само че в момента няма митинги и шествия, а само рутинна политическа търговия в кулоарите на Конгреса. От това трудно излизат текущи новини, колкото и да са важни последиците. И най-малкото протестче пред Белия дом ще изпревари тези задкулисни преговори в информационния поток.

Преди 50 години Джон Ф. Кенеди произнесе паметните думи Ich bin ein Berliner на същото място, където Обама говори тази седмица, и така хвърли открито ръкавица на Москва. Подобни театрални моменти се помнят дълго и влизат в учебниците, макар че самата история е съставена от низ доста по-рутинни събития. Със сигурност Обама би искал също да остави такива крилати фрази. Той обаче вече добре е усвоил, че истинската работа се върши встрани от тълпите и далеч от камерите, сред не-новините.

ХРИСТОФОР КАРАДЖОВ

Авторът приема читателски коментари на Chris.Karadjov@csulb.edu

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо