Волен Сидеров: Защо се крие този, който ни снима в Куба?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/2837264 www.24chasa.bg

С лидера на „Атака" Волен Сидеров разговаря Любомир Денов

- Г-н Сидеров, как ще коментирате последните атаки срещу вас във вид на снимки от личния ви живот, както и от пътуването до Куба?

- Пътуването ни до Куба бе частно, с наши сили и средства, и затова не сме били тъпана да го обявяваме публично. Отидохме там, за да подготвим една сериозна делегация на "Атака", която да посети Хавана, но през пролетта. В плана ни не влизаха политически срещи, защото в момента в Куба се подготвят сериозни реформи и държавното ръководство е оставило външната политика на втори план. Въпреки това бяхме посрещнати от г-жа Йоланта Ферер - една легендарна личност за Куба, народен представител, отговарящ за международните връзки.

- А случайно ли пътуването съвпадна с рождения ден на колежката ви Деница Гаджева?

- Така се случи. Факт е обаче, че за нея това бе много силен емоционален момент да види родния си град.

Защото тя няма спомен от Куба. Родена е в Хавана и след няколко месеца родителите се връщат в България.

- А вие ходили ли сте друг път в Куба?

- Не. И за мен пътуването бе силна емоция, защото винаги дълбоко съм ценял това, което са направили тези 82-ма революционери, начело с Фидел Кастро. Както и да го наричат днес - диктатор и т.н., той създаде една невиждана за страната социална система. До 1959 г. кубинският народ е бил 90% неграмотен, изцяло потопен в мизерия.

- Бяхте ли на плажа на Варадеро?

- Бях, разбира се. Куба е морска страна, пълна с плажове. Освен това напомням, че не бяхме на официално посещение. Друг е въпросът, че агенцията, която пусна снимките, така и не посочи своя източник. Не мога да разбера от какво се страхува този човек, който ни е снимал. Все си мисля, че се бои него да не попитат с какви пари е пътувал до кубинския курорт?! Защото аз няма от какво да се притеснявам.

Интересното е обаче, че още на другия ден 3 големи телевизии като по даден знак започнаха да разработват темата, като че ли това е най-важното за държавата. Освен това и в трите медии кубинската тема обхвана последователно целия сутрешен праймтайм.

- Какво е вашето обяснение?

- Свързвам истерията с това, че в същите дни излязоха данни на една социологическа агенция, че "Атака" качва 2%, че и повече. Е, няма как да не събера 2 и 2.

- Но все пак това са различни телевизии, до една частни, с различни собственици.

- Тук е големият въпрос - а дали те наистина са с различни собственици? В потвърждение на това ще цитирам питането на моя колега Илиан Тодоров, който в един от тези дни гостува в сутрешен блок на bTV и поне 5 пъти в ефир попита водещите кой е собственикът на телевизията, какви са техните реални доходи. Мълчание. Ето защо смятам, че както политици и висши държавни служители декларират своето имущество и доходи, така и собственици на медии, водещи, та дори и репортери трябва да се отчитат пред обществото.

- Чак пък репортери?

- Да, защото нищо не изключва и те да са в някаква зависимост.

- А снимките от Париж и Венеция?

- Това са стари снимки, някои от тях излизаха преди година в един от жълтите вестници.

- Не са ли моменти от пътувания с бившата ви съпруга?

- Да, тези снимки са от екскурзии с Капка.

- Не е ли логично тогава тя да ги е дала на медиите?

- Не виждам кой друг би могъл да ги извади. Но моля ви, това са лични неща, не ме карайте да навлизам в тях.

- И все пак най-често задаваният въпрос е с пари от държавната субсидия за партията ли са организирани тези пътувания?

- Не, разбира се. Първо, защото това е лесно доказуемо, всичко е проверимо. И второ, защото субсидията не е толкова голяма, че да я пилеем по този начин. Кажете ми коя друга партия издържа цяла телевизия и цял вестник?

Освен това, ако толкова разчитахме на субсидията, нямаше да сме първите, които предложиха да се премахне.

Питам се каква е идеята за тези внушения - че видите ли, Сидеров води луксозен начин на живот? На една снимка съм на маса, на друга с чаша в ръка. Но това не означава, че животът ми е непрекъснат купон. Защото хората, които ме познават, знаят, че
нито съм пияч, нито пушач, макар да съм пробвал пура от дъжд на вятър. Защо обаче не се зададе същия въпрос към Бойко Борисов? Ето ви една художествена фотография в списание "Л Еуропео", където той също е с пура в ръка. Питате ли го него откъде взема пари за пури и за пътувания, като това до Израел наскоро?

А всекидневието ми далеч не е съставено от скъпи хотели и френско шампанско. И затова се питам - не мога ли, след като цяла година съм работил като вол, да отида някъде за няколко дни като бял човек?! Все за толкова ще съм събрал пари. А защо пък и някой приятел да не ме почерпи?!

- А каква е гаранцията, че това с приятеля не е някаква форма на подкуп?

- Не всичко е търговия в живота. Правил съм толкова жестове на приятели, на които знам, че винаги мога да разчитам. За мен е важното, че държавни пари не харча, нито пък съм участвал в ограбването на българския народ. Тези, които участваха и които неимоверно забогатяха, пак остават скрити-покрити, а все аз съм лошият.

- Вярно ли е, че нямате собствено жилище, кола, вила?

- Нямам. Навремето имах фамилно жилище в Ямбол. И предпочитам да е така, защото това ми дава по-осезаемо чувство за свобода. Не е проблем, мога да изтегля заем и да си купя апартамент, но ще се чувствам закован зад неговите стени.

Освен това аз съм от типа хора, които предпочитат една риза да имат, но да е качествена. Това съм го наследил от баща ми. През 50-те години с първата си заплата той си купил мека шапка борсалино. А партийният му секретар го посрещнал с думите: "Другарят Вълко Червенков носи каскет, а ти бомбе?!" Има го това и при мен - последните си пари ще дам за свястна риза или обувки. Не мога да ходя раздърпан или неизгладен. По същия начин съм научен да поддържам и физическата си форма.

- Тези дни Бойко Борисов директно заяви, че вече е уморен от политиката. Как ще го коментирате?

- В чисто човешки план го разбирам, защото това наистина е огромно натоварване. Но в политически план може да се тълкува като признание за неуспех на опита за преврат, който бе инспириран от структури на ГЕРБ и от костовисти. Борисов не успя. Връщането му бързо и скоростно на власт се провали. Бойко е от типа политици, които не понасят да са в опозиция, той иска винаги да е на власт, каквато и да е тя.

Ще ви припомня един исторически факт. През 2005 г. Борисов бе кандидат на партия НДСВ в 2 листи, но се отказа от депутатството и игра за кмет на София. Това можеше да не се случи, ако тройната коалиция бе избрала него, а не Румен Петков за вътрешен министър. Кой знае на каква висока позиция в БСП щеше да е днес Борисов, ако тогава бе успял да измести конкурента си Петков?!

Спомнете си крилатата фраза на самия Борисов:

"Аз щях още да маам по плаца"

Ако Сакскобургготски го бе направил министър, разбира се.

По същото време "Атака" бе набрала скорост, втора бе по рейтинг след БСП и се превръщаше в сериозна заплаха за лидерството . Този факт бе изтълкуван като сериозна заплаха за някои умове и те бързо скалъпиха проекта ГЕРБ.

Но нека не се лъжем, че лидерът на ГЕРБ се е преуморил. Как можа да лети до Израел с болен крак, пък на работа не може да дойде? Изкуствено се поддържаха и легендите колко много е работил като премиер. Служители от МС са споделяли, че най-сетне имали нормално работно време. 3 години и половина там се работело от 12 до 15 и след това - на карти или на мач.

- При това положение ще се радикализират ли протестите, каквито закани имаше тези дни?

- За какви протести можем да говорим, когато тези хора още нямат концепция, идеология, както бе през февруари. Тогава хората излязоха на улицата с конкретни искания - срещу енергийните монополи, срещу приватизационния модел, срещу колониалното робство, за което аз толкова говоря. Днес виждаме само крясъци "Оставка" и "Избори". Но в името на какво? Кои са лидерите, които ще поведат тези хора?

- Те заплашват с нов 10 януари?

- Ама нека не сме толкова късопаметни. Нека не издигаме онзи 10 януари в култ, защото той доведе до грабителската приватизация, до тоталното съсипване на държавата и до ликвидирането на индустрията, до изхвърлянето на милиони зад борда. Такъв 10 януари не ни трябва.

- Как ще коментирате онези социологически изследвания, които отчитат отлив от "Атака" и прогнозират дори, че няма да влезете в следващия парламент?

- Сега не е предизборно време, така че всички изследвания са под въпрос. Но дори и да е имало някакъв отлив, той вече е овладян. И причината за това са куп медийни внушения, че вършим нещо лошо например, като сме осигурили кворума при избора на кабинета "Орешарски".

Няма да сме извън следващия парламент, колкото това да се желае от някого. Премерването на силите ще бъде сега на изборите през май. От резултатите ще се предопредели дали ще има предсрочни избори.

-Трябва ли да се боядисват паметници?

- Не, това е проява на комплексарщина, въпрос на възпитание и отношение към историята и изкуството. Моето мнение е, че не трябваше да се събаря дори мавзолеят на Георги Димитров.

Какво излиза - не ни харесва, че е имало комунистически период и хайде да го замажем. Все едно да си скъсаш страниците с двойки от бележника и да се изкараш отличник. Да, ама в дневника на учителя двойките остават.

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо