Димитър Дъбов: Безсмислен ход на Първанов - ще вземе максимум 30 хил. гласа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/2914309 www.24chasa.bg

С Димитър Дъбов разговаря Елица Гилтяй 

- Не бих казал. Имаше симптоми от доста време. А и след Нова година тази масирана медийна атака на всички, които гравитират около АБВ и официално са с различна позиция спрямо ръководстото на парията, показваше, че нещо предстои. Като добавим и изявлението на Бойко Борисов, че България има нужда от левоцентристка партия, нещата се наместват.Така че имаше ясни сигнали какво ще се случи, затова не сме особено изненадани. Нито пък сме особено притеснени.

- Просто се изчакваше в какъв точно вариант ще се проявят нещата.

- Откровено казано, нямам точен отговор. Защото всичко това е безсмислено! Повече от ясно е, че листата, която АБВ ще издигне, няма да събере 150 хиляди гласа, колкото са приблизително необходими за един депутатски мандат в Европейския парламент. Ще са многократно по-малко.

- Поне по моите лични изчисления ще са някъде между 25 и 30 хиляди гласа. И между 7 и 8 хиляди за движението на Татяна Дончева

- Не знам, говоря за общия ресурс, който евентуално може да се събере. Виждам колко голям е отливът на хората, които са поканени и на срещата в НДК сега, а и на петъчната среща.

- Много са, едва ли е необходимо да изброяваме. Канени са много хора. А знакови имена всъщност не видях. Ако някой от вас е видял, ще съм му благодарен да ме подсети.

- Не мога да си представя каква точно е тя, защото, ако имаше такава, проектът АБВ би трябвало да се състои още преди 3 г. Той беше отложен след остра реакция в партията. Още от понеделник в БСП тази реакция отново започна - на “Позитано” сме залети от областните, общински партийни структури и основни партийни организации.

- Не, спонтанна е, както беше спонтанна и преди 3 г. БСП има своя инстинкт за оцеляване, неслучайно е партия на 123 години. Сега той отново сработва и това, което се случва, действа мобилизиращо на членовете и симпатизантите ни. Всяка заплаха за бъдещето на партията, за нейното статукво и състояние води до тотална мобилизация в нея.

- Не е ли ретро и наивистична тезата, че БСП и ГЕРБ могат да управляват заедно - подобен проект разчитат някои зад акцията на Първанов и одобрението на Бойко Борисов?

- Това е абсурдно. Дори някой да развива подобна теза, АБВ просто няма нищо общо с БСП, така че какво смята да прави тази гражданска инициатива в бъдеще, си е техен въпрос. Е, възможно е, ако ГЕРБ започне да залязва и някаква друга формация влезе в неговата ниша... Но БСП няма отношение към това.

- В ръководстото на БСП темата за подреждане на листата наистина още не е актуална. Сега са на ход партийните конференции, вървят номинациите в страната, обобщаването тепърва предстои.

- Известно ми е от председателя на БСП, че в последния месец с Калфин са имали 3 или 4 срещи. Така че нито е имало елемент на изолация, нито е ставало дума за отстраняването му. С най-много номинации за водач на листата безспорно е Сергей Станишев, но и Калфин има. Ние сме подсказали на хората, че поощряваме предложения за него, защото реализира един нелош мандат в Европарламента. Илияна Йотова също е с много номинациии, Петър Курумбашев, Деница Златева, Кристиан Вигенин, Георги Пирински е предложен от много събрания и конференции. След петък, когато медиите започнаха да пишат, че ще има листа на АБВ начело с Калфин, много конференции обаче оттеглиха името му.

- В устава на БСП има запис за самонапускането на партията - когато някой се кандидатира в листата на друга партия или работи за листата на друга партия, престава да бъде член на БСП.

- Според точния запис в устава това се отнася само за участие в друга листа, не пише, че се самоизключва и ако само работи за такава. Освен това пише, че става дума за листа на друга пратия или движение със статут на партия, а АБВ засега не декларира подобен.

- Засега е гражданска инициатива, но тя ще бъде регистрирана по начин, който да й позволи да издига листа. А листи се издигат от партиите, така че няма голяма разлика.

- Хората, които започнат да агитират за тази листа, безспорно поставят себе си в ситуацията на въпросния запис от устава на БСП, т.е. сами преустановяват членството си.

- Тя потвърждава факта, че еди-кой си е самонапуснал. Така беше на местните избори, когато имаше хора, работили за други листи или кандидатирали се от други формации. В такива случаи комисията не се произнася пряко, просто констатира фактите.

- Не казвам, че точно това ще се случи, нека изчакаме как ще се развият нещата. Но уставът е категоричен.

- В БСП няма разцепление.

- Не.

- Не допускам такава възможност. Нямам усещане, че депутати могат да напуснат парламентарната група.

- Ако и двете групи не се регистрират, заседание не може да има, това е ясно. Само че напомням, че всички народни представители са избрани да заседават. Първото им и основно задължение е да се явят на работното си място и да се регистрират.

- Не знам какво смятат да правят.

Визитка:

Роден на 14 април 1948 г. в Шумен

Има висше икономическо образование.

Бил е регионален директор на “ПИМ Банка” АД

Бивш организационен секретар на БСП, както и областен лидер на социалистите в Шумен

Зам.-председател на БСП

Депутат за четвърти пореден мандат

в 42-ото НС е председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и прилагането на специалните разузнавателни средства и член на вътрешната комисия

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо