Константин Димитров: Имаме заподозрян за убийството на свекървата на Нели Куцкова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3002641 www.24chasa.bg

С  Константин Димитров разговаря Сима Радкова

- Г-н Димитров, защо зачестиха въоръжените грабежи в страната?
- Може би оставате с такова впечатление, защото в края на м. г. и в началото на тази се натрупаха такива престъпления. Според числата обаче няма увеличение. Общият брой на грабежите за 2013 г. е 2934, като 1107 са разкрити.
Наблюдава се лек ръст на уличните грабежи, които са предимно от типа издърпване на бижута, чанти, телефони или лични вещи. Обикновено те стават на места, където няма видеонаблюдение.

- Какъв е броят на въоръжените грабежи?
- За цялата година са регистрирани 147, разкритите са 51. За сравнение през 2012 г. тези престъпления са били 183.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева

- Има ли задържан за убийството на свекървата на съдия Нели Куцкова?
- Работи се усилено, имаме заподозрян, на когото се проверява алибито. Още сме в етап на събиране на годни доказателства.

- Имате ли оперативни данни колко въоръжени банди вилнеят у нас?
- Оперативни данни винаги има, но число не мога да кажа. На практика има преливане в криминалния контингент в тяхната специализация.

Реално част от тези престъпници започват като обикновени крадци на касетофончета от коли, а след това в "развитието си" стигат до взломни кражби, някои от тях стават добри касоразбивачи. Вече опитни, част от тях се "специализират" в извършването на грабежи. Преквалифицират се, защото, вместо да ходят с техниката за взломяване на врата, за заглушаване на СОТ, да наливат пари за допълнителни средства за информация, стигат до извода, че икономически за тях е по-изгодно да ограбват.

При грабежите обаче човек трябва да има сърце, за да нападне своята жертва или въоръжен охранител в офис. Въпреки че използват елемента на изненадата, нападателите имат винаги предварителна информация. За неутрализираната група на Вальо Бореца например може да се говори за преливане на контингент от кражби към грабежи, а останалите членове в нея са хладнокръвни убийци. Така в банда като тази всеки има своите отговорности и задължения.

- Използват ли вътрешни хора?
- Имали сме случаи, при които сме установявали гардове от охранителни фирми да подават информация на престъпниците Такъв е примерът при въоръжен грабеж в столицата през м. г.

За да се сдобият с важна за готвения от тях удар информация, извършителите търсят начини да получат данните или от охранител, или от хора от самата фирма. Възможно е също и от служители от фирма за сигналноохранителна дейност, които познават добре помещението. При всички положения информацията за сериозните удари се получава и от вътрешни хора. Имало е дори случаи, при които обектите се проучват с години.
Няколко са групите в България, които се занимават със сериозни удари. Те могат да проучат един обект днес, а чак след година-две да го атакуват.

- Групите помежду си имат ли обмен на информация, или са конкуренти, има ли разделение по територии?
- Сега съществуващите групи тръгват от една, която преди десетина години започва да се рои, защото се сменят лидерите и се получава конкуренция помежду им. Една част от хората, които са работили заедно, са останали недоволни от лидерите и заплащането. Някои се отделят, а в други случаи бандата ги изолира. Когато останат сами, те обикновено продължават да се занимават с това, което могат. Не е тайна, че основното ядро е групата на Джиджи и роенето става през годините.

- С колко регистрации са членовете на тези банди?
- С доста, но това е без значение, въпреки че е показателно. За да нямат осъдителни присъди обаче има много фактори и причини. От гледна точка на полицията това е работата с веществените доказателства - как те се събират. Когато не успеем да съберем годни доказателства и разчитаме само на разпити на очевидци и писмени сведения, нещата не се получават. Това, че ние знаем кои са в бандите, не е достатъчно, за да получат те възмездие с цялата строгост на закона. Има много случаи на повдигнати обвинения, които обаче не издържат в съда. Показателен пример е групата на Крокодилите. За да задържим Емил Димитров, имахме информация къде се крие и кои са му ятаците. Трябваше да подберем най-подходящия момент, защото е бягал от капани един-два пъти. Надявам се този път да има осъдителна присъда.

- Хората остават с впечатление, че престъпниците се подиграват с държавността, защото винаги се измъкват.
-Да, сред обществото се създава наистина такова впечатление. Искам да ви уверя обаче, че що се отнася до работата на полицията, ние отделяме максимума от ресурси и сили, за да неутрализираме престъпните групи и да прекратим тяхната дейност. Нашата основна цел, която е изключително трудна, но ние не се отказваме да следваме, е
да вървим с един ход пред престъпниците и да пресичаме навреме техните замисли.

- Миналата година бяха разкрити три групи за поръчкови убийства. Кое бе основното, което ви помогна за залавянето им?
- Целенасочената екипна работа на криминалисти, разследващи полицаи и прокурори е в основата за документирането на дейността и задържането на групите. Резултатът не е случаен, а плод на системен труд по неразкрити тежки престъпления в цялата страна.

- Да очакваме ли разкриването на поредната банда за поръчкови убийства?
- Да, може да се очаква, но не бих искал да влизам в детайли, за да не попреча на разследването.

- Колко групи за разпространение на наркотици бяха задържани през 2013 г.?
- През изминалата година продължава тенденцията за липса на единен наркопазар в
страната.

От данните става ясно, че след отпадането по една или друга причина на основните босове, отделни самостоятелни групи се опитват да се наложат, като се сдобиват с наркотици по свои канали и за по-голяма сигурност сами ги пласират на наркозависимите. През 2013 г. са разкрити общо 3222 престъпления, свързани с наркотици, като са образувани 2866 досъдебни производства. 460 дела пък са образувани срещу дилъри, разпространяващи наркотици. Разкрити са 25 групи.

- Какви са основните тенденции?
- Най-много се разпространяват и употребяват марихуана, амфетамин и метамфетамин. Продължава тенденцията на нарастване на употребата и продажбата на нови психоактивни вещества, така наречените дизайнерски наркотици. Най-големият проблем е, че такива вещества се продават свободно в магазини в София, Слънчев бряг, Банско, Разград и Шумен.

- Какви количества наркотици са открити през миналата година?
- Иззети са 3 тона канабис, над 51 кг хероин, 16 кг амфетамин и над 91 литра прекурсори за производство на синтетични наркотици.

- Има ли някакво териториално разпределение на предлагането и производството на наркотиците?
- Поради благоприятните климатични условия в Благоевградска област обикновено се отглежда канабис. Напоследък новата практика е канабисовите растения да се отглеждат в гористи местности, където има светлина и влажност, защото това е горски фонд, а не нечия частна собственост. Най-голямото иззето количество е точно от такива места.

По Черноморието е характерна употребата на кокаин и дизайнерски наркотици, а районите на Сливен и Ловеч се характеризират с производство на метамфетамин.
В Разград и Шумен се наблюдава употреба на дизайнерски наркотици.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо