Частен фалит! Медалът има и обратна страна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3108798 www.24chasa.bg
По идeя на Иванка Георгиева

Спорът да има ли закон за фалит на физическите лица, който се води от повече от година, е на път да бъде решен. До 6 месеца правителството се нагърбва такъв закон да бъде написан и ако мине през парламента, да влезе в сила догодина.

Безспорно е, че гражданинът трябва да е защитен срещу своеволия от страна на кредитора. Стотици българи всяка година остават на улицата заради отнемане на имоти и бизнес, защото не успяват да изплащат кредити с високи лихви.

Но медалът има и обратна страна. Пишещите закона, а и хората, които смятат да се възползват от него, трябва да са наясно, че веднъж обявил фалит, граждадинът Х влиза като голяма черна точка в регистрите.

И след това трудно може да вземе и 100 лв. назаем.

  • Не гласуване по пощата, а по телефона

    Не гласуване по пощата, а по телефона

    Очевидно служебният министър на външните работи е видял зор с организирането на избори с машини в чужбина и сега отново лансира идеята за гласуване по пощата. Дистанционното гласуване е добра идея по принцип и чрез нея ще се актуализират избирателните списъци и ще се спестят разходи. Но гласуването по пощата или онлайн крие рискове от оспорване
  • Диляна Ценова

    В парламента гномове избиват комплекси

    Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът, ще възникнат съмнения относно новоизбрания парламент, “всеки недоволен ще жали”

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо