Нидал Алгафари: Каузата на АБВ се оказа личността на Георги Първанов, мога да работя за "България без цензура"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3296488 www.24chasa.bg
СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

- Какво се случи, г-н Алгафари - току-що тръгна проектът АБВ и вече се разделяте, при това с тежки думи? Защо?

- Защото мислех, че с АБВ може да имам кауза, която да направи политическото пространство по-различно. Да е различно от това, което беше в БСП - един човек да налага листата, политиката и всичко да е под негов диктат. И изведнъж се оказа, че каузата в АБВ е една-единствена и това е Георги Първанов. На мен не ми е достатъчно.

- "Диктат"? Такива ли са отношенията в движението?

- Поведението, начинът, по който се водят разговорите, са много близки до това.

- Някаква конкретна ситуация ли предизвика реакцията ви?

- По-скоро поредица от случки, но моментът, в който взех своето решение, беше, когато Георги Първанов прецени и дори обяви в едно тв предаване, че моето участие в АБВ е на ниво експертно обслужване или по-скоро техническо. Което означава, че от мен не се очаква да говоря, да обяснявам, да пропагандирам нашите идеи, да заявявам своите мисли, а трябва да нося водичката на някого, като хлъцне, или може би да му подавам палтото. Има едно объркване в това дали съм служител на НСО, или съм пиар на движението.

- Но очевидно това е проект, ситуиран около личността на Първанов, и хората, които го подкрепихте, би трябвало да сте го осъзнавали.

- Освен около личността на Първанов за мен беше по-логично да играем около личността на Ивайло Калфин като човека, който трябва да издърпа евролистата. Защото Първанов има своите плюсове, но има и някои отрицателни нагласи към него. Трябваше да наблягаме върху това, което Калфин прави, около тази основа да водим битката, а след това евентуално проектът да прерасне в нещо повече. Но и около това мое разбиране се оказаха големи различията ни по отношение на обслужването и на креативността...

- Да не би просто да става дума за пари и лична обида, г-н Алгафари?

- Нямам спомен някой да ми е предлагал пари от АБВ. Когато Румен Петков ме покани, дори се оказах в странна ситуация - поканата беше да отида да покрепя листата на Калфин, а се оказа, че сбирката представлява ситуиране на щаб на АБВ. Седях, слушах и до съвсем скоро не можех да разбера моята позиция каква е там.

- Разочарован сте от Станишев и БСП, от Първанов и АБВ - тогава къде ще отидете?

- Разочарован съм от Станишев, и то много. Разочарован съм от Първанов. Много. Но не съм разочарован от БСП като партия, нито от колегите, които се събраха около АБВ, защото там има много читави, много добри хора, които биха могли да направят нещо, стига да решат да играят друга политика. Ако играят на каузата "Георги Първанов", трудно ще пробият.

- Кои ще са хората зад Калфин в листата?

- Ами не ги знаем. Аз като ниво "експертно обслужване", което ми бе посочено, не съм запознат. Но от разговорите си с други, част от политическото ръководство, разбрах, че и те не са запознати.

Аз смятах, че трябваше да направим няколко по-радикални крачки, като например
да напуснем БСП, за да не изпадаме в шизофренното състояние хем така, хем иначе.

Още в самото начало изказах тезата, че ние ще добавяме към ПЕС гласове, а няма да отнемаме, за разлика от ДПС, които ще добавят към либералите, и видях, че тя се възприе. Но досега не знам защо не излязохме от БСП.

- Вие сега ще я напуснете ли?

- Вече не виждам смисъл в това.

- Дни преди да излезете чрез фейсбук с позицията си, че сте огорчен и предаден в АБВ, в някои сайтове вече се бе появила новината, че напускате. Каква е тази интрига?

- Вероятно от щаба е излязло, не съм си го пускал сам - по това време чаках да проведа някакъв разговор с Първанов. Такъв имахме много по-късно, и то по телефона. Каза ми само да се стягам и да влизам в редиците. След това вече се видяхме на живо и общо взето потвърди същата заповед. Не смятам, че начинът да говорим е да ми се заповядва и че вече имам място там.

- Говори се, че ще отидете в проекта на Николай Бареков, където вече е Росен Петров, на път е и Любен Дилов - някакво "Ку-ку" май се заформя.

- Напълно възможно е да се състои подобно нещо. Засега имам само бегла реакция от тяхна страна за разговор, който да проведем. Помолих ги да минат няколко дни, за да осъзная какво бих могъл и какво искам да правя, а и те да преценят какво ще е предложението им към мен, ако ще има такова. Явно с каузи повече няма да се занимавам, а чисто професионално с това, което знам, мога и имам опита.

- Тоест ще се включите в пиара на "България без цензура", а не като участник в политическия проект?

- Би могло да е към "България без цензура", а би могло да е и към някоя друга формация, която смята, че може да се ползва от качествата и уменията ми.

- Но тогава пак се връщаме към това, че трябва да напуснете БСП - нормално ли е като неин член да работите за друга партия на изборите?

- Напълно нормално е, когато става дума да си упражнявам професията. Каузата за мен беше с АБВ да се направи нещо много по-силно в лявото пространство, да се търси някакъв наш вариант на ПАСОК.

За това обаче се изискваше да имаш топки.

- Виждате ли в момента формация с кауза в българската политика?

- Може би Реформаторският блок. Може би дори и ГЕРБ да имат някаква кауза в момента, но останалите - не. Те са персонализирани около личности или около лични войни.

- Какъв срок сте дали за отговор на "България без цензура"?

- Когато и ако се стигне до конкретно предложение какво се очаква от мен, как да го работя и какви са ми параметрите на действие, тогава може да говорим за срокове. Може би и те още не са наясно, може да искат да ползват шумотевицата около излизането ми от АБВ и това да им е повлияло. Искам то да не им влияе, а това мога ли да дам нещо на организацията, за която ще работя.

- Какво се случва с брат ви след спасителната акция по докарването му от Сирия? Много по-малко се говори вече за бежанците. Като човек отвътре виждате ли проблемите им да се разрешават?

- Слава богу брат ми е тук със семейството си, дишат спокойно, не живеят в ужас, че около тях са бомби и автомати. А за бежанците се говори по-малко, защото потокът намаля, но очаквам съвсем скоро да се засили.

- Защо?

- Защото режимът започна да бомбардира с т. нар. варели - изключително опасни бомби, защото в пластмасови варели се слагат ТНТ, пирони и пр. и като гръмнат, свалят две-три сгради и поразяват смъртоносно. Хвърлят се от хеликоптери над Алепу с цел да изгонят хората оттам към Турция, а после те ще продължат през България или Гърция. И какво ще направят нашите граничари и полицаи - няма да стрелят по хората, нали?

Това, което трябваше да направи държавата ни, беше не толкова да се съсредоточава около преградите на границата, а да участва в намирането на политика за спиране на тази ужасяваща война. Някак си сме без позиция, не сме в онези преговори, които се водят за Сирия с участието на 44 държави. България беше една от първите с по-ясна политика, а сега даже не я поканиха на масата.

- Вашата партия БСП смекчи позициите срещу режима на Асад.

- Мисля, че това е грешка. Показаха и чрез посещението на депутата Страхил Ангелов и члена на НС на БСП Захари Захариев, които отидоха да подкрепят режима, може би дори да договарят някакви сделки, че те имат друга политика. С нея се самоизключихме от процеса, в който бихме могли да участваме - както беше навремето с Ирак и участието ни във възстановяването на страната. Станахме шеста глуха.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо