Израелският посланик Шаул Камиса Раз: Санкции за продавачите на фашистки символи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3307192 www.24chasa.bg

- Г-н посланик, онзи ден чистихте свастики от софийските улици, колко такива символа намерихте?
- За щастие в България, за разлика от много други държави по света, антисемитизмът е на много ниско ниво и по тази причина знаците и символите, които могат да се видят, не са толкова много. Но все пак съществуват. А има неща, с които не бива да се примиряваме. Като например с Луковмарш или пък с надписите по улиците, които отразяват ксенофобски идеи и антисемитизъм. Случвало ми се е да видя еврейската звезда задраскана и придружена със съответния грозен надпис. Тук трябва да спомена и различните артефакти, които се продават съвсем свободно на улицата - предмети с фашистка символика,
чаши с портрета
на Хитлер,
предмети с
пречупени
кръстове
или други знаци на нацисткия режим. Затова колкото и да говорим, че нивото на антисемитизъм е ниско в България, напоследък наблюдаваме пробуждане на антисемитските идеи и организации. Появиха се и крайнодесни политически формации. Когато крайните идеи и риторика са във възход, това трябва да притеснява всички, защото е предпоставка за нарушаване на междуетническия диалог и влияе негативно за образа на страната в чужбина.
 

- Смятате ли да предприемете нещо срещу всичко това?
- През последните месеци работим в много тясно сътрудничество с различни институции, включително с президента на републиката, министър-председателя, министъра на вътрешните работи, главния прокурор, министъра на образованието и отделни културни институции, за да можем да преборим тези процеси и да направим така, че в България антисемитизмът да няма такава популярност. Искам да подчертая, че за първи път Луковмарш тази година не бе позволен да се състои и това е резултат от усилията на всички тези фактори. И, разбира се, заради помощта на градоначалника на София, вследствие на което бе изразено това ясно “не” по отношение на Луковмарш. Както стана ясно, кметът на София получи цялата подкрепа и законовата обосновка, за да може да се противопостави на този отрицателен феномен и да откаже провеждането на мероприятието.
 

- Да, но симпатизантите на Луковмарш все пак излязоха на улицата.
- Уви, въпреки положените огромни усилия от страна на редица организации, институции и личности, с които бяхме в непрекъснат контакт и координация и след като бе обявено, че Луковмарш няма да се проведе, за огромно наше съжаление активистите не спазиха разпоредбите. На практиха действаха срещу тях и успяха да проведат марша, макар и в много по-малък мащаб и без обичайния отзвук.
 

- А как ще коментирате протестите в Пловдив срещу връщането на вакъфските имоти?
- Акциите на насилие в Пловдив за нас са изключително обезпокоителни. Съжаляваме, че в един град на толерантност, какъвто е Пловдив, може да има ранени от подобни действия.
 

- Като фашисти ли определяте крайнодесните политически формации, които се появиха у нас?
- Когато говорим за фашизъм и неонацизъм в България, мисля, че става въпрос за определени личности, които участват или подкрепят акции като Луковмарш. Защото това се прави в подкрепа на делото на конкретна историческа личност, която в дейността си е защитавала фашистки идеи в България и е прокарвала такава политика. При националистическите организации и крайнодесните партии като “Атака” и другите политически субекти проблемът е в духа на тяхната доктрина, липсата на уважение към различните, този нарцисизъм и арогантен начин, по който се отчуждават от факта, че в България живеят представители и на други етноси. Това определено напомня за някои от характеристиките на фашистките режими от миналото. Да се отнасяш към чужденеца като към единствен виновник за трудностите и проблемите, е нещо, което не допринася за добруването на нацията и държавата, а
 

само заблуждава
хората относно
проблемите

и евентуалните начини за тяхното решаване. Така цялото общество изостава в развитието си. Концепцията на крайнодесните политически субекти има много общи неща с концепцията на фашизма, такъв, какъвто го познаваме от миналото. Затова не само в България, но и навсякъде такива организации биха представлявали опасност за стабилността и развитието на обществото. Би било опасно, ако такива субекти получат обществена подкрепа и съответно реална власт с влизането си в държавните органи и институции. Държавата не би могла да се развива нормално при това положение, защото проблемите ще бъдат манипулирани. Задължение на всички нас е да се борим срещу такива зловредни процеси, които биха унищожили всичко, което е постигнато в една цивилизована страна. Радостно е все пак, че в България забелязваме как обществото демонстрира сили и способности да се справи с тези проблеми.
 

- Проблемът е, че след “Атака” се появиха още по-десни организации. Именно за тях ви питам, защото не виждам как точно държавата може да се противопостави на този процес.
- Всичко, което казвам, е моя лична гледна точка и позиция и не бих се опитал да влияя на процесите, които се случват на вашата политическа сцена. Но всяка държава носи отговорност за всички процеси, които протичат в нейния двор. Две са възможните реакции на държавата срещу антисемитските прояви. Едната възможност е държавата да примижи и да се отчужди от всичко, което се случва, да остави тези феномени да се развиват. А втората възможност е държавните институции да проявят отговорност и да се конфронтират с тези процеси.
 

- Как практически да се случи това?
- Най-важно е да бъдат изковани съответните закони, защото не би било мъдро и практично да се случи нещо отрицателно и чак тогава законодателите да седнат и да мислят какво трябва да се прави. Веднага след това идва възможността на държавата практически да съумее да наложи изпълнението на тези закони. И за да бъде постигнат успех, трябва да знаем как да приобщим обществото и обикновените граждани към тези усилия. Трябва да се намери начин да се насърчи гражданското общество да поеме своята част от отговорността и да се бори. Например, ако представител на някакво малцинство е станал жертва на ксенофобско отношение, тогава
неговите съседи
 

трябва да се
чувстват
отговорни и да
отидат да
рапортуват

пред властите всеки един инцидент. Но истинският ключ към решаването на тези проблеми е в образованието. Темата за антисемитизма трябва да се изучава в нейния исторически контекст и правилно да се разпознават заплахите, които произтичат от това зло. Трябва да знаем какви са вредите и до какви ужаси може да се стигне. Трябва да знаем как се изгражда здрава обществена тъкан, която има своите защитни механизми, които предпазват както обществото, така и държавата. Ако допуснем грешки в тази област, тогава определено можем да изпаднем в ситуация, при която отчаяни групи могат да предизвикат безредици. В момента, в който атмосферата стане крайна, никой не може да каже докъде ще стигнат нещата и каква ще е вредата, която обществото и държавата ще понесат.
 

- Поискахте ли от властите да се намесят по проблема с чашите с Хитлер?
- Преди дни получихме сигнал от Израел, един от телевизионните канали излъчи материал за тези чаши с нацистки символи, знам, че и вашият вестник публикува такъв материал. Всичко това ме мотивира да напиша официално писмо до българските власти с копие до кметовете на големите български градове, за да видим дали няма наредба, или ако няма, то да се инициира създаването на законова разпоредба, която да санкционира продаването по такъв открит начин на подобни предмети. Тук не говорим за културни артефакти или произведения на изкуството, а за увековечаване на онези хищни убийци, които избиха повече от 6 милиона евреи и безчет предсатвители на други малцинства.Израелските туристи, които обичат да посещават България остават наистина шокирани как подобни предмети се продават посред бял ден. Ще се опитам да променя нещата, а именно ще говоря с градските управи, за да видим дали например градските инспектори могат да съблюдават за неразпространяването на подобни предмети. Надявам се тази молба да бъде чута и уважена, защото определено много фактори в правителството и редица обществени лидери са силно заинтересовани и чувствителни по тази тема.
 

- Казахте, че темата за холокоста трябва да се изучава внимателно...
- Да, и поради тази причина работим по един проект. Смятаме да изпратим тази година учителска делегация, която ще се обучава в областта на преподаването на трудната тема за холокоста. Това е програма, спонсорирана от Израел, по която учители от България отиват на триседмичен курс, след което те ще станат ядрото, което ще обучава другите учители как да преподават темата. Смятаме да включим също училищни инспектори.
 

- Други подобни двустранни инициативи подготвяте ли?
- Израел вижда в България приятелска държава и стратегически партньор. Тези отношения се развиват без значение от правителствата, които се сменят. Затова работим по много проекти. В областта на земеделието например, знаете, че Израел притежава едни от най-напредничавите технологии и опит. В България две от най-големите фирми, които се занимават със земеделска техника, трактори, комбайни и т.н. са израелски. Има и такива, които обработват десетки хиляди декари и произвеждат царевица, жито, овошки...Опитваме се да увеличим дейността. Искаме да въведем нови сортове, които да увеличат селскостопанската продукция и съответно печалбата. Израелски инвеститор започна в русенска област отглеждането на специален сорт царевица по израелска технология и ако нормалния досегашен добив е бил 300-400 кг от декар, той постига 800 кг от декар. Говорим за качествени посеви и модерни технологии. Искаме да запознаем българските производители с представители на израелската индустрия, които се занимават с високотехнологични парникови съоръжения. Опитваме се да намерим инвеститори в животновъдния сектор. В Бургас имаме проект за развъждането на различни видове, както декоративни, така и ядивни риби. Знаете че някои декоративни риби могат да са много скъпи. В областта на медицината имаме много важни поректи. Налице са отделни инвеститори, които изграждат специализирани здравни заведения. Става дума за медицински кабинети оборудвани с най-съвременна техника в областта на онкологията, а също и в инвитро процедурите. Надявам се още преди края на април да поканим медиите и обществеността на откриването на два такива медицински центъра.
Искаме да направим и един специализиран курс за обучение в българските медицински институти и заведения. Това е инициатива на Медицинския институт във Варна и основните елементи по него вече са уточнени. Става дума за обучение свързано с реакцията и медицинските грижи след различни инциденти, най-вече след терористични атаки. Един от изводите, който се наложи през последните години е, че способностите на българските специалисти при подобен тип предизвикателства не е на много добро ниво по простата причина, че на българската медицина не й се е налагало да реагира при такива обстоятелства. Ние обаче имаме богат болезнен опит в тази област и смятаме да го споделим с вас.
Работим и за увеличаване на броя на туристите. Не можем да изпълним всичко, за което говорим наведнъж, но ние сме реалисти и знаем, че всяко нещо ще стане с времето си.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис