"Афис": БСП С 18,9% срещу 18,6% за ГЕРБ, партията на Бареков трета със 7,7%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3512608 www.24chasa.bg

Ако изборите за Европейски парламент бяха тази седмица, битката за първото място би била между БСП (18,9% на затворен въпрос с предварително посочени отговори) и ГЕРБ (18,6% на същия въпрос), а "България без цензура" ще е трета сила със 7,7%. Това показва национално представително проучване на "Афис", проведено между 19 и 25 февруари сред 1340 граждани.

АБВ е на четвърта позиция със 7,3%. Следват ДПС - 5,3%, "Атака" - 3,8%, Реформаторският блок - 3,3%, НФСБ - 2,4%. 28 на сто заявяват, че няма да гласуват. Почти няма разлика между нагласите за избор на евродепутати и тези за евентуален избор на депутати за НС, коментират социолозите.

С най-високо доверие се ползват ЕС (45%), религиозните институции (40%), местната власт (38%), армията (36%). Прокуратурата и НПО са с по 17% доверие, както и парламентът, ДАНС, синдикатите, съдебната власт (с по 14% доверие). С одобрение от 52-56% се ползват идеите за въвеждане на прогресивно данъчно облагане и за свикване на ВНС

Социолозите са тествали отношението към някои знакови български политици. Днес бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов се ползва с одобрението на 40 на сто от българите, а 38% не му симпатизират, показват данните. Симпатизантите на президена Росен Плевнелиев са 37% срещу 41% на обратния полюс.

Премиерът Пламен Орешарски се радва на одобрението на всеки 3-и българин, но 46 на сто са настроени негативно към него.

В проучването 30% харесват лидера на БСП Сергей Станишев, а 52% - не. Сходно съотношение между положителни и отрицателни оценки "Афис" регистрира и за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - 29% го харесват, 53 на сто - не.

Всеки 4-и (24 на сто) симпатизира на Николай Бареков. Лидерът на "България без цензура" събира три пъти повече положителни оценки от вота за формацията, която ръководи. Той събира 3 пункта по-малко одобрение от своя политически противник Борисов, но и по-малко негативни оценки от него - 45%.

Симпатизантите на лидера на "Атака" Волен Сидеров са 7% срещу 78%, които не му симпактизират.

Изследването отчита относително високи стойности на песимистични нагласи и очаквания за развитието на страната. Около 15% са убедени, че страната се развива в правилна посока, но на обратното мнение са над 4 пъти повече - 68%. За още 14% България се движи в неопределена посока.

По-сложна е оценката за личното битие на хората. За половината от пълнолетното население сегашният живот не се различава от този преди година. Близо 13% твърдят, че в момента се справят по-добре, но за 35% животът е по-труден в сравнение с 2013 г

Проучването показва значителен спад сред оптимистите - от 35 през февруари-март м.г. до 28% сега, и сред песимистите - респ. от 26% до 20% днес. “Назад във времето лошите години се балансираха с повишена надежда за бъдещето, но от 4 г. тя се топи. Оптимистите бяха 53% през юни 2009 г., стигнаха до 35% преди изборите и сега, след 8 месеца ново управление, достигат 28%. С други думи, няма усещане за оттласкване от дъното”, коментират от агенцията.

Всеки 3-и твърди, че безработицата е най-важният проблем за него лично. Други 14% определят като значима бедността, а още 14% – икономическата криза,  което показва лошо състояние на домакинствата. По-назад остават корупцията (12%), здравето и здравеопазването (7 на сто), несигурността и пенсиите (с по 6%) и др.

Друга причина за масовия социален скептицизъм социолозите търсят в острото политическо противостоене. Мнозинството - 75%, оценяват политическата обстановка като напрегната срещу едва 3,7%, за които тя е спокойна.

 Негативният нюанс според изследователите се засилва от оценката за действията на правителството. Според данните 55% са разочаровани от него (срещу 46 на сто през септември 2013 г.), а обнадеждени са близо 19% (срещу 27% през септември).

Желаещите строежът на АЕЦ “Белене” да продължи са далеч по-малко в сравнение с преди година - днес обявяващите се “за” строежа са 32%, колкото са и противниците му - 32%, показват още данните на “Афис”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност