Вигенин показа европейски рефлекс

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3528541 www.24chasa.bg

България, която е малка страна, в повечето случаи на международни конфликти обичайно изчаква какво ще кажат големите на картата - Европа, Русия, САЩ. Този път обаче изпреварващата визита на външния министър Кристиан Вигенин в Киев, а след това и в Одеса показа без никакво колебание европейски рефлекс.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

От посещението му в Украйна може да се направят няколко важни извода. Първо, че България се държи наистина като еманципирана европейска държава и зачита амбициите за демокрация и европейско бъдеще на Украйна. Показа го вчера с изявлението си и премиерът Орешарски в парламента.

Второ, когато министър Вигенин поднесе цветя в памет на жертвите на Майдана, той отправи красноречив жест не само към Европа, но и към Русия, че волята за свобода на един народ трябва да се зачита.

Трето, щом сегашното правителство на Киев кани експерти от България да помогнат за нов езиков закон, това означава, че Украйна обещава да пази правата на българската общност там.

Четвъртият извод от визитата на Вигенин е, че България може да бъде един добър посредник при усилията за решаването на кризата между Киев и Москва. На фона на тези изводи нелепо звучат нападките от страна на "Атака", както и недоволството на други депутати, че Вигенин е направил голяма грешка с визитата си. Напротив - така правителството показа, че България е европейска държава и се държи като такава.

  • 8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    Тежките катастрофи с много жертви зачестяват, само за понеделник осем души загубиха живота си при пътни инциденти. Пътна полиция отчете, че само през юли 50 души са загинали при катастрофи на пътя у нас. Продължават и драстичните нарушения - последният пример е от Пловдив, където 32-годишен мъж от Бургас бе хванат зад волана с рекордните 4
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо