Вигенин показа европейски рефлекс

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3528541 www.24chasa.bg

България, която е малка страна, в повечето случаи на международни конфликти обичайно изчаква какво ще кажат големите на картата - Европа, Русия, САЩ. Този път обаче изпреварващата визита на външния министър Кристиан Вигенин в Киев, а след това и в Одеса показа без никакво колебание европейски рефлекс.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

От посещението му в Украйна може да се направят няколко важни извода. Първо, че България се държи наистина като еманципирана европейска държава и зачита амбициите за демокрация и европейско бъдеще на Украйна. Показа го вчера с изявлението си и премиерът Орешарски в парламента.

Второ, когато министър Вигенин поднесе цветя в памет на жертвите на Майдана, той отправи красноречив жест не само към Европа, но и към Русия, че волята за свобода на един народ трябва да се зачита.

Трето, щом сегашното правителство на Киев кани експерти от България да помогнат за нов езиков закон, това означава, че Украйна обещава да пази правата на българската общност там.

Четвъртият извод от визитата на Вигенин е, че България може да бъде един добър посредник при усилията за решаването на кризата между Киев и Москва. На фона на тези изводи нелепо звучат нападките от страна на "Атака", както и недоволството на други депутати, че Вигенин е направил голяма грешка с визитата си. Напротив - така правителството показа, че България е европейска държава и се държи като такава.

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си