Какво завеща Пушкин на Антония Петрова Бередин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3558725 www.24chasa.bg

“КАКТО казва моят съпруг, средностатистическата българка е малка, злобна, черна, с криви зъби и крив нос, и всички, които не изглеждат като нея, са с пластични операции и трябва да пишем срещу тях. Когато поживееш малко в Русия, виждаш как стоят нещата.”


Прочетох безобразното изказване на Антония Петрова Бередин в навечерието на 3 март, беше се изявила по Тв7 и всички възможни медии я цитираха. Без коментар, за такава простащина няма какво да се каже, просто сменяш канала.


Замислих се обаче за безбройните публични прояви на наглост и дебелокожие, които оставяме без критика, за всички силиконови, ботоксови, хиалуронови, анаболови момичета и момчета, получили телевизионна (някои и политическа) изява единствено заради рейтинга и зрелището, а не заради таланта, уменията или интелекта си. Хора, които сами се загрозяват, плещейки каквото им падне, а после се чудят защо България не ги обича. Колко трябва да си се самозабравил, за да излезеш в национален ефир, на всичкото отгоре точно преди националния празник, и да обиждаш всички български жени, защото от 5 години се мъчиш и не успяваш да убедиш света, че си красива и достойна да носиш короната на красотата? Какво въобще се случва в глави като тази?


Да анализираме посланието на Антония към сънародничките й, щом се е постарала да бъде толкова саркастична и красноречива - олицетворение на цял обществен вид.


Веднага прави впечатление, че се позовава уверено на своя съпруг, при което е напълно логично потребителите на тази информация да се запитаме: “Коя е тая и кой, по дяволите, е мъжът й?” В Уикипедия (още за това семейство не са поместили данни в енциклопедията), пише: “Антония Петрова Бередин е родена на 13.05.1984 г. в град Пазарджик. Родителите й са инженери: Ана и Иван Петрови. На 21.03.2012 г. сключва брак в Москва с дългогодишния си приятел Александър Бередин.”
Дотук добре, значи познава мъжа, когото цитира, има му доверие. В архива на новините обаче се пазят дописки от лятото на 2011 г., че същият човек я отвлякъл с джипа си. "Случаят не е класическо отвличане, - пояснява тогава началникът на СДВР Валентин Йорданов, - Александър Бередин е задържан за едно денонощие и вече е пуснат, тъй като няма опасност да се укрие. По случая се води разследване, на базата на което ще се прецени дали да има обвинение."


Накрая на този естет и ценител на българската красота е присъдена парична гаранция от 1000 лв. Интересен е обаче коментарът на съдия Мими Петрова пред “България Днес”, тя смята, че бащата на Антония умишлено е раздул скандала с отвличането: “Според фактите се касае за тежко престъпление, но според мен с тази история бащата прави съзнателен пиар. Никой не вика медии, ако дъщеря му е отвлечена и наистина е загрижен за сигурността й.” “Съдийката пояснява, че Бередин е постъпил “типично по руски", като зарязал любимата си на пътя: “Просто е искал да се изгаври с нея, което не му прави чест. Не може така да се унижават български граждани.”


В тази връзка е важно и уточнението, което откриваме също със задна дата в Google, че родителите на бившата Мис имат къща в пернишкото село Драгичево, а баща й е член на общинския съвет в града. Така си обясняваме какво прави момичето от Пазарджик в Перник и защо се вдига гюрултия от скандала с гаджето й.


Въпреки очевидното презрение на Антония и нейният съпруг към българските жени и медии подчертавам, че за цялата информация относно произхода и поведението на тези хора са цитирани надеждни източници. Напълно липсват обаче убедителни данни за въпросния Бередин. Пише единствено, че е бизнесмен, но кой не е! Печели явно добри пари, браво, но ако това е основание да наречеш българките грозни, значи на Роман Абрамович жена му трябва по цял ден да кълне англичанките.
Без изобщо да се ровим в кича на жълтите издания, които я наричат “Мис Крокодил”, оспорват титлите й за красота, поместват безумни фотосесии от сватбата и къщата й, в биографията на тази пазарджишка дама и нейният мъж не се открива абсолютно никакво оправдание за високото им самочувствие. Красотата даже да оставим настрана, макар че, колкото и да е субективна тази категория, Антония не може въобще да се мери с “малки и черни” жени като Жени Калканджиева или Диляна Попова примерно, далеч е дори от изяществото на подгласничката си през 2009 г., зеленооката хубавица Елица Любенова от Две могили.


Тук е подходящо да чуем хита на “Ъпсурт”, в който се пее: “България не ме обича, аз съм е...и пича!” Не е ли абсурдно да спориш с някого колко си хубав? Красотата е сияние, пеперудите пърхат около нея, славата идва сама, тя просто върви с Нея, докато я има. Поставя ли някой под съмнение красотата на Клеопатра? На Жулиета? Може да не отговарят на сегашните критерии в модните конкурси, но онези, които са живели заедно с тях, са ги боготворили. Нали не си представяте, че Клеопатра е наричала египтянките “черни и криви”, за да изпъкне на техен фон? За възпитанието и за душата става дума, за културата и поведението в обществото, не за короните!


По този начин би трябвало да анализираме и комплекса на госпожа Бередин по повод някои вулгарни намеци за нейните пластични операции. Наред с безбройните глупости в клюкарски медии, които няма смисъл дори да се споменават, темата за коригирания бюст на Антония се повдига още преди 5 години съвсем сериозно. Има даже кратък обществен дебат защо се допускат кандидатки за Мис България с корекции по тялото. Калканджиева обаче затваря темата, като обяснява, че регламентът на конкурса не забранява пластичните операции. Но в интервю от 2012 г. за Frog News организаторката на престижната надпревара казва още нещо: “Силикон в гърдите може да си позволи единствено момиче, ако е модел на “Плейбой” или въобще на някое еротично списание, винаги ги съветвам да не прибягват до подобен вид интервенции.” Ето тази подробност вечно се изплъзва на хора като Антония.


Когато говорим за тънката, едва видима нишка, която разделя парвенющината от добрите маниери, единствената успокоителна мисъл е, че в крайна сметка новопокръстените и лишени от съдържание “звезди” не оставят дори димна следа след себе си. Жалко, че като е поживяла малко в Русия, Антония Бередин нищо не е прихванала от богатата руска култура и история. Можеше да се вслуша в някой рошав интелектуалец, като Александър Сергеевич Пушкин например, който, въпреки че не е бил особено хубав, е завещал за всички нас и най-вече за породата на семейство Бередин следната мъдрост: “Илюзията, която ни крепи, е по-скъпа за нас, отколкото десет хиляди истини.”


Но той, Пушкин, никога не се е явявал на конкурс за красота, нито се е мяркал в Драгичево - тя откъде да го знае?

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета