Да върнем емигрантите? Почнете с Братя Галеви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3647289 www.24chasa.bg

БЪЛГАРИТЕ емигрират не заради бедност, а заради беззаконие. Това написа английският вестник "Гардиън" покрай изкуствено раздуханата истерия за наплива от емигранти, които уж заплашвали Великобритания, ако отвори работния си пазар за българи и румънци.


Ако бяха прочели по-внимателно този извод, организаторите на поредната инициатива да връщат българите от чужбина у дома щяха да се откажат от идеята си. Не че е лоша, не че не би било хубаво, че направо и прекрасно стотиците хиляди умни, работливи, способни, образовани българи да си дойдат тук и да работят за България.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS


Би било хубаво, но няма да стане. Нито с инициативи, нито с проекти, нито с кръгли маси и дискусии, нито с кампании. Впрочем такива кампании като сегашната са правени и преди. И сегашните инициатори, които за двайсетина дни са обиколили няколко западни държави с едничката цел да убеждават сънародниците колко е хубаво тук, в България, просто вървят в утъпкания вече коловоз.

Става въпрос за инициативата на Българската агенция за инвестиции за срещи с български емигранти по света, на които да ги убеждава да се върнат в родината. Веднага щом нейните организатори се отчетоха, се изсипа порой от думи, че ей на - пак се харчат едни пари на вятъра. Че са на вятъра, е ясно, ясно е и защо... Но не тук трябва да пада ударението. Както се казва, за какво не са похарчили въпросните 150 хиляди лева.

Въпросът е в сбърканата концепция, а тя прилича на нещо дълбоко остаряло като призива от социалистическите времена: дайде да дадем, другари! Да дадем, ама какво ще вземем, може би се питат българските емигранти по света, за да станат утрешни потенциални работници в държавата България. И тук стигаме до основния проблем - че няма какво да вземат, нито можем кой знае какво да им предложим.

Всеки българин днес познава емигранти, има свои по-близки или по-далечни роднини, съученици, състуденти, съседи, колеги, които в последните 25 години избраха да не живеят, да не работят и да не раждат деца в България. Всеки от тези хора има своята емигрантска история на успеха или на неуспеха и никой няма право да ги съди за техния избор. Който също е бил продиктуван по различни причини - липса на добра (или каквато и да е) работа в България, мизерно и често дори обидно заплащане на труда, лошо здравеопазване, недобре работеща администрация, слаба (в смисъл некачествена) образователна система, корупция, неработеща съдебна система, ширеща се престъпност...

По която и от тези причини да е побегнал българинът в друга държава, той е търсел своето спасение. И ако много го тегли обратно към родината, няма какво да се лъжем - то е главно заради близките и приятелите тук. Когато и тях ги няма, причините да се върнат обратно съвсем изтъняват. Въпреки онези "предимства", които един шегаджия е събрал и пуснал във фейсбук: "В България живеят най-хубавите жени. (Ако не в света, то поне в сравнение с жените в любимите на българина за емигриране САЩ, Германия, Англия, Гърция). Алкохолът е в пъти по-евтин от този на Запад.

В България се говори на български и проблемът с езиковата бариера отпада. Не те третират като чужденец от Третия свят (макар понякога да си мислим обратното). Можеш да станеш тв звезда, дори да нямаш качествата за това. Имаме си всичките четири сезона!
Неповторимите манджи на баба ти и майка ти можеш да ядеш само тук. При това всеки ден.
За разлика от чужбина в България повечето хранителни магазини нямат почивен ден. В България 80% от хората живеят в собствено жилище. В чужбина 80% от хората живеят под наем.
Повечето ти приятели и семейството ти са тук!
От центъра на София до центъра на Варна те делят някакви си 30 минути. Все още повечето неща са доста по-евтини в сравнение с тези на Запад."
Е, разбира се, този шегаджия обещава да пусне в мрежата и кои са лошите страни да се живее в България. Ето една гледна точка, която може да му помогне: лошо е да живееш в държавата на Братя Галеви, която с много зор ги осъди, но ги "изпусна" и сега ги издирва по света, за да ги върне тук, където трябва да си изтърпят наложеното им от съда наказание.

Само преди два дни при сбиване в Дупница смъртоносно бе ранен Николай Радев - Отвертката. За него вестниците вчера съобщават, че той бил връзката на Братя Галеви с България. Дори ходел по два пъти в месеца заедно с личния охранител на Галеви до Дубай, където според градската легенда се крият издирваните Пламен Галев и Ангел Христов. А дали се крият, или никой не ги търси, е друга история...

Впрочем българската държава ще даде един много символичен знак към емигрантите и на Запад, и на Изток, че тук нещата вървят на оправяне, ако върне по-бързо Братя Галеви в България. Въобще, ако искаме да си върнем емигрантите, първо да започнем с Братя Галеви. После с други като тях. След това обикновените емигранти сами ще започнат да се завръщат. Защото тук е техният дом, нали? А те просто искат той да е подреден, както това е станало из онези държави, в които учат, работят, гледат болни баби и дядовци, мият чинии, търпят всякакви неволи, само да не се връщат обратно.

Както казва една българска емигрантка: "България е последната, черна възможност. Ако не си намеря повече работа в Гърция заради кризата, ще търся в Испания, в Германия, много от нашите дори в Южна Африка отидоха. Но не се върнаха в България."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.