Психолог от МВР: През 2012 г. написахме становище, че Петков е опасен и агресивен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3661666 www.24chasa.bg

С психолога Росен Йорданов разговаря Силвия Гурмева 

- Г-н Йорданов, още през 2012 г. в Института към МВР е направен психологичен портрет на Петко Петков от Лясковец, които уби полицай и рани трима негови колеги. Какво наложи това изследване и какви бяха резултатите от него?

- Този мъж има психично заболяване. Обстоятелството, че той е обект на внимание от страна на съгражданите и съседите му, които са давали индикации, че нещо не е наред, подсказва, че има проблемно поведение.

През 2012 г., докато бях зам.-директор на Института по психология, бе направено проучване на базата на общи данни за този мъж във връзка с евентуални действия за неутрализиране на заплахите, които той провокира чрез поведението си. Изготвихме становище, в което изрично бе посочено, че техническите екипи на МВР трябва да се въздържат от прибързани действия.

Профилът на този човек е ясен. Той се е оттеглил от света и има враждебно отношение към него.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Дали в момента е в ремисия, не мога да кажа, но при тактическата подготовка на операцията това е трябвало да бъде изяснено.


Една от препоръките ни през 2012 г. бе да не се предприема атака, докато майка му е в жилището, защото тя би могла да се превърне в заложник.
Трябваше да се съобразят неговата индивидуалност и състояние, както и ред други фактори, за да се предприемат правилни тактически действия при евентуална операция.
Например да се проверят хората, които са влизали в дома му, така че да се проучат ежедневието на този човек, обстановката и разположението на стаите, както и има ли оръжие, да се предприеме евакуация на останалите живеещи в сградата, да се даде сигнал децата да не ходят в училището.

Силно се съмнявам, че всички тези налични данни за профила на Петков са взети предвид, тъй като атаката е извършена рано сутринта. В тези часове от денонощието акциите се правят с друга цел и за различни субекти, които трябва да бъдат задържани.


- Защо близо 2 години МВР нищо не е предприето срещу Петков, след като е установено, че той е изключително опасен?

- Нямам представа за това, но съм убеден, че сегашното ръководство на МВР ще се оправдае с това. Категоричен съм обаче, че при сегашната операция извършените действия са неадекватни и доведоха до смъртта на полицай.


- Не е ли било наложително той да бъде пратен за принудително лечение още тогава?
- Това не е в компетенциите ми, за да мога да отговоря. В тази връзка е много показателен случаят с Даниела Терзийска, която уби собственото си дете. Тогава реакцията на медиите и обществото бе в погрешна посока. Разискваха се какви ли не сложни манипулации в сферата на теорията на конспирацията. В същото време не бе попитан нейният лекуващ лекар защо я е освободил от клинично лечение в болницата и я е пратил вкъщи при травмата и проблемите, които има, както и защо я е насочил към частната си практика.
Трябва да се търси отговорност от хората, които пряко са били ангажирани с лечението на Петков.


- От МВР твърдят, че е трябвало да се действа максимално бързо, тъй като имало сигнал за заплаха срещу децата от близкото училище?


- Доколкото разбрах, тази информация бе опровергана от директора на училището, който заяви, че сигналите са от по-отдавна.

Това изказване цели да се оправдаят изработването и одобрението на тази акция, която коства живота на подготвен служител на МВР и здравето на още трима негови колеги. Моите най-искрени съболезнования към семейството на загиналия колега.

В годините назад е имало много кризи, проблеми и упреци при подобни ситуации, но освен акцията в жк "Белите брези" през 1994 г. не си спомням да е имало толкова опасно проведена операция, застрашаваща живота на служителите на МВР.

Това не е първият случай, в който психично болен човек заплашва живота на други граждани. През годините са отработени много подобни ситуации, част от които дори са останали встрани от общественото внимание, тъй като са проведени безупречно.

Ръководството на МВР парадира за компетентност, а същевременно доказва пълно пренебрежение към експертността.

- Знаете ли дали са участвали психолози в операцията?

- Не мога да отговоря на този въпрос. Дори и да са участвали психолози, е редно да се знае в кой момент те са били включени и до колко ръководителите на акцията са се съобразили с мнението им.

Един от възможните варианти е бил психолози да се опитат да осъществят контакт с мъжа, докато екипите се подготвят, друг включва употребата на ток или вода за неутрализирането на субекта. Има достатъчно варианти и предишен опит, който е трябвало да бъде използван.

- Акцията в Лясковец наподобява тази срещу Чакъра, заради която България бе осъдена от съда в Страсбург?

- Има някои прилики, свързани с поведението на Чакъра и Петков. Действително при акцията от 2003 г. бяха допуснати грешки, но тогава за разлика от сега успяхме да изведем майката и сестрата на Чакъра, за да не бъдат подложени на опасност. Психолозите възпрепятствахме и някои идеи командоси да влизат в обсега на мястото, на което има реална опасност от граната или въздействие от взрив. При тази акция единствено пострада Чакъра, който водеше престрелката с командосите.


Има едно просто правило: действия, които застрашават живота на командоси и хора, участващи в подобни акции, се предприемат само когато има непосредствена опасност за живота и здравето на граждани. Големият въпрос е кое е наложило спешни действия в Лясковец.

Основания за смъртта на един полицай има само тогава, когато той е спасил или се е опитал да спаси друг живот. Когато не е съществувала непосредствена опасност за нечий живот, тогава тези действия са били погрешни.

Добрите служби се учат от грешките си. Този случай доказа не само че сегашното ръководство не е научило този урок, но и че се отнася с високомерие към експертите си.

В новия Закон за МВР Институтът по психология и Националният институт по криминология и криминалистика са поставени на колене. Тези структури, които навсякъде по света извършват основна дейност по разкриване, доказване на престъпления и предотвратяване на кризи, в момента са със занижен статут, извършващи спомагателни дейности.


- Вие защо напуснахте Института към МВР?

- Направих го доброволно, защото не искам да участвам в съсипването на тази структура. Бившият директор обаче, който бе един от най-добрите експерти по преговори в страната, бе отстранен и поставен в отдел "Човешки ресурси" в жандармерията. Ето това е отношението на ръководството на МВР към експертите.

Визитка

Росен Йорданов е роден през 1969 година в София
През 1995 година завършва специалност “Организационна и социална психология” в СУ “Св. Климент Охридски”

От 1996 година работи в системата на МВР, като заема различни длъжности
През 2010 г. става зам.-директор на Института по психология на МВР.
В момента работи като организационен частен психолог
Женен, има две деца

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г