Внимание, тролове и в телефона!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3729999 www.24chasa.bg

ДИЛЯНА ЦЕНОВА 

В САМОТО начало на 90-те, когато в ефира на единствената българска телевизия се завъртя студентското предаване "Ку-ку", първият сигнал, че обществото ни е живо и нетърпеливо да се интегрира към останалия прогресивен свят, се надигнаха и т.нар. "здрави сили".

По онова време още не ни бяха познати понятия като "политически пиар", "форуми" и фейсбук, но разбирахме, че въпросните радетели за спасяването на социалистическите ценности всъщност са "тролове", пуснати сред хората да манипулират, плашат и провокират.

Разказваш например в някоя шарена компания смешка, която си гледал в "Ку-ку", но на фона на общия смях отнякъде изскача сериозен глас, който с най-добро чувство започва да те съветва: "Остави ги тия глупости, ти си сериозно момиче, студентка, кариера ще правиш тепърва. Не се занимавай с гамени и хъшлаци, дето утре всичките ще ги натоварят на един камион и ще ги пратят да чукат камъни."

Да се чуди човек от позицията на какви тези молекули от мрежата "здрави сил" на Държавна сигурност и БКП си позволяват да дават на някого акъл, че и да заплашват. Сега звучи наивно, но тогава партията и така се отбраняваше срещу настъпващата демокрация и пазарна икономика, не се жалеха средства и нямаха срам.

Доскоро и аз, както повечето българи, си мислех, че времената на строгите забележки от случайни граждани и надписите "Не газете тревата, тя е ваша" са безвъзвратно отминали, но се оказа, че греша. Дали съзнателно ни е вменена тази заблуда, или нацията сама е избрала да погребе спомена за насаждането на вредни внушения, не знам, но се оказва, че днес, 24 години по-късно, ТЕ са още тук.

Онова, което навремето наричахме "клубове по интереси", компаниите, в които се събирахме, за да се веселим, да обменяме мнения и да коментираме живота, който живеем, сега се случва в интернет. Няма нищо странно или греховно, просто сме в ново хилядолетие - стрес, динамика, много работа, малко свободно време, много проблеми, хората са други, затова и общуват на друго място. Фейсбук, най-натоварената съвременна тлака в България, е само метафора на пейките в градинката под старата липа. Свободни малки общества, в които ако искаш, си показваш новите луковици на виолетови астромелии, които си посадил на балкона, или коментираш последните изцепки на властта. Без ангажименти.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Хората се привличат в такива кръгове по единомислие, защото се харесват, споделят общи вкусове и всъщност повечето се познават лично, просто нямат време да се видят очи в очи. По тази причина каузата на "здравите сили" от миналото и на сегашните тролове винаги е обречена на пълен провал. Подривният елемент моментално бива разконспириран и осветен, все едно някой е посадил маруля в леха с ягоди. Но осъзнавайки поражението си във виртуалното пространство, троловете отново са заложили на вербалния контакт. Обаждат се по телефона на хора, за които се знае, че събират много лайкове, и приятелски почват да бърборят: "Ти друга работа нямаш ли си? Само в тоя фейсбук киснеш, не знам някой от писане на постове да е прокопсал. Недей така, излагаш се, ти си сериозен човек, познавам те..." Вече два пъти ми се случва, а научих от членове на моята група, че са ги подкарали и тях. При някои се обажда колежка отпреди, при други познат от стария квартал, уж ей така, да се чуем, че се забравихме, нещо да попита и най-неочаквано да ти нахлузи тоя комплекс.

Опорните точки са еднакви, разбира се. Пускат им ги с есемеси. Подходът е същият, като при всички останали неугодни на статуквото прояви. Приятелка пусна във фейсбук едно такова съобщение, разпратено от "центъра" до депутатите от мнозинството миналата седмица: Aktivisti vnesoha podpiska za referendum v NS. Na shestvieto beshe I Yolo Denev. Приложила беше снимка на екрана на джиесем с есемеса. За обикновения човек прилича на спам, но не е - внушава, че сред вносителите на половин милион граждански подписи за референдум, с който се иска смяна на избирателната система, е имало един човек с леко нестабилна репутация. Разбирай: тоя референдум е на лудите.
По абсолютно същия начин "здравите сили" процедират в моменти, когато зарязват някое величие и започват да се кълнат в друго. Пиар сюжетът на БСП "Първанов се оказа кофти човек" не е по-различен от мантрата на същата партия през 1997 г., че такова нещо от Виденов никой не е очаквал.

Разпространяването на внушения с цел манипулиране на общественото мнение е дейност, в която инвестират не само нашите големци, но и управляващите по целия свят. Да си припомним, че Реджеб Ердоган се засили да спре Facebook и YouTube в Турция, за да смаже революцията.

Добрата новина е, че колкото и голям да е хъсът на "здравите сили", нормалните хора не им обръщат внимание, борбата за демократично общество и свободно слово не се поддава на пиар. Не е лошо да го осъзнаят най-накрая.

 

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си