Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена - не полагаш ли грижи, вехне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3778048 www.24chasa.bg

- Г-н Тотев, за втора поредна година Пловдив е удостоен с престижен приз от класацията на в. “24 часа” и “Дарик”. Макар да получихте награда за “Най-красив град в България”, не изпитахте ли “бяла завист” към колегите си от Бургас и Търново, чиито градове са най-добри за живот?

- В този мандат има амбициозни кметове, които действително полагат усилия за градовете си. В приятелски отношения сме и аз им честитя още веднъж. Но мисля, че наградата на Пловдив е най-заслужена, защото наистина няма по-красив град в България. Тя е сериозна оценка за нашето управление. Миналата година бяхме удостоени за най-културен град, което е безспорно. Тези призове са резултат от работата и на администрацията. Красотата на един град е като тази на една жена. Ако не полагаш непрестанни грижи за външния  вид, то нейната хубост ще започне да вехне. А Пловдив е прекрасен и става все по-красив.

- Ласкаят ли ви думите на директорката на Националната художествена галерия Бисера Йосифова? Тя ви изпрати с думите, че за нея има два града в света - Лондон и Пловдив.

- Пловдив е съизмерим с най-красивите световни градове. Неслучайно големият художник Димитър Киров казваше, че за него има само три града - Истанбул, където е роден, Париж, в който твори, и Пловдив, в който живее. Нашият град е запомнящ се. За разлика от други, които не оставят дълготрайни спомени у туристите, защото са строени по един и същи модел и са безлични.

- На церемонията цитирахте античния автор Лукиян от Самосата, който през II век пише за Пловдив: “Наистина, Херакле, това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалече блести красотата му”. Не разчитате ли прекомерно на даденостите, които Пловдив е получил още в древността?

- Разбира се, че няма друг град у нас с по-богато антично наследство.
Неслучайно наричат Пловдив втори Рим. Но в историята на града има и други периоди, които оставят отпечатък в днешния ден. Те също дават тежест и блясък. Сградите по главната улица са в стил необарок и сецесион, дело на прочутия архитект Йосиф Шнитер.

- А вие какви усилия полагате за поддръжката им?

- Премахнахме шарените тенти и задължихме собствениците на заведения да поставят сенници само в един цвят - светлобежов. Това въздейства върху възприятието. Накарахме търговците да променят рекламите на магазините - да не се натрапват, за да изпъква архитектурата. Подготвяме подробен устройствен план, който премахва външните тела на климатиците от старинните къщи.

- Защо поискахте съдействие от регионалния министър Десислава Терзиева във връзка с ремонта на сгради, които не са общинска собственост?

- Това е голям проблем. Да вземем Стария Пловдив. Там почти всички общински сгради са ремонтирани. А в резервата повечето имоти са частни. Безсилни сме да задължим собствениците им да ги стегнат. Говорил съм и с колеги, които се сблъскват със същото. Трябва чрез законодателни промени да ни бъдат развързани ръцете - общината да ремонтира частни запуснати къщи, но срещу ипотека. Такава практика съществува на Запад, а при нас е невъзможна. Тук е мястото на държавата да реши този проблем.

- Какво предстои да се случи т.г. в Пловдив?

- Античният театър вече е с невероятно художествено осветление и блести нощем като Акропола в Атина. Тепетата също са осветени и се виждат още от магистралата. Продължаваме с инвестиции в културно-историческото наследство. Един от големите проекти т.г. е разширяването на пешеходните зони и оформянето на кв. “Капана” в най-големия артквартал.

Тази година приключват разкопките на централния площад, където вече са разкрити западните пропилеи на Римския форум. Антиките ще бъдат експонирани в съвременна градска среда и пловдивчани и туристите ще се разхождат по старини на повече от 2000 години. Тръгват проучвания и на Небет тепе - единствения паметник на Балканите, чиито пластове започват от 6000 г. преди Христа и стигат до Османския париод.

- Има ли резултат от срещата ви с Пламен Орешарски, от когото поискахте пари за довършване на многофункционалната зала, която пловдивчани чакат 40 г.?

- Хубаво е, че има диалог с правителството. Проведохме среща с премиера, на която присъстваха и пловдивски депутати от ГЕРБ и БСП. Орешарски ни изслуша, разбра колко е важно Пловдив да има зала. Тя е готова 80%. Нужни са 12 млн. лева за окончателното  довършване, а работата е за не повече от 3 месеца. Министър-председателят се убеди, че за този важен обект нямаме партийно делене.

- Какво е да си кмет на Пловдив?

- Невероятно, това е по-високо ниво отколкото да си министър. Оставаш в историята на този хилядолетен град.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,