Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена - не полагаш ли грижи, вехне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3778048 www.24chasa.bg

- Г-н Тотев, за втора поредна година Пловдив е удостоен с престижен приз от класацията на в. “24 часа” и “Дарик”. Макар да получихте награда за “Най-красив град в България”, не изпитахте ли “бяла завист” към колегите си от Бургас и Търново, чиито градове са най-добри за живот?

- В този мандат има амбициозни кметове, които действително полагат усилия за градовете си. В приятелски отношения сме и аз им честитя още веднъж. Но мисля, че наградата на Пловдив е най-заслужена, защото наистина няма по-красив град в България. Тя е сериозна оценка за нашето управление. Миналата година бяхме удостоени за най-културен град, което е безспорно. Тези призове са резултат от работата и на администрацията. Красотата на един град е като тази на една жена. Ако не полагаш непрестанни грижи за външния  вид, то нейната хубост ще започне да вехне. А Пловдив е прекрасен и става все по-красив.

- Ласкаят ли ви думите на директорката на Националната художествена галерия Бисера Йосифова? Тя ви изпрати с думите, че за нея има два града в света - Лондон и Пловдив.

- Пловдив е съизмерим с най-красивите световни градове. Неслучайно големият художник Димитър Киров казваше, че за него има само три града - Истанбул, където е роден, Париж, в който твори, и Пловдив, в който живее. Нашият град е запомнящ се. За разлика от други, които не оставят дълготрайни спомени у туристите, защото са строени по един и същи модел и са безлични.

- На церемонията цитирахте античния автор Лукиян от Самосата, който през II век пише за Пловдив: “Наистина, Херакле, това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалече блести красотата му”. Не разчитате ли прекомерно на даденостите, които Пловдив е получил още в древността?

- Разбира се, че няма друг град у нас с по-богато антично наследство.
Неслучайно наричат Пловдив втори Рим. Но в историята на града има и други периоди, които оставят отпечатък в днешния ден. Те също дават тежест и блясък. Сградите по главната улица са в стил необарок и сецесион, дело на прочутия архитект Йосиф Шнитер.

- А вие какви усилия полагате за поддръжката им?

- Премахнахме шарените тенти и задължихме собствениците на заведения да поставят сенници само в един цвят - светлобежов. Това въздейства върху възприятието. Накарахме търговците да променят рекламите на магазините - да не се натрапват, за да изпъква архитектурата. Подготвяме подробен устройствен план, който премахва външните тела на климатиците от старинните къщи.

- Защо поискахте съдействие от регионалния министър Десислава Терзиева във връзка с ремонта на сгради, които не са общинска собственост?

- Това е голям проблем. Да вземем Стария Пловдив. Там почти всички общински сгради са ремонтирани. А в резервата повечето имоти са частни. Безсилни сме да задължим собствениците им да ги стегнат. Говорил съм и с колеги, които се сблъскват със същото. Трябва чрез законодателни промени да ни бъдат развързани ръцете - общината да ремонтира частни запуснати къщи, но срещу ипотека. Такава практика съществува на Запад, а при нас е невъзможна. Тук е мястото на държавата да реши този проблем.

- Какво предстои да се случи т.г. в Пловдив?

- Античният театър вече е с невероятно художествено осветление и блести нощем като Акропола в Атина. Тепетата също са осветени и се виждат още от магистралата. Продължаваме с инвестиции в културно-историческото наследство. Един от големите проекти т.г. е разширяването на пешеходните зони и оформянето на кв. “Капана” в най-големия артквартал.

Тази година приключват разкопките на централния площад, където вече са разкрити западните пропилеи на Римския форум. Антиките ще бъдат експонирани в съвременна градска среда и пловдивчани и туристите ще се разхождат по старини на повече от 2000 години. Тръгват проучвания и на Небет тепе - единствения паметник на Балканите, чиито пластове започват от 6000 г. преди Христа и стигат до Османския париод.

- Има ли резултат от срещата ви с Пламен Орешарски, от когото поискахте пари за довършване на многофункционалната зала, която пловдивчани чакат 40 г.?

- Хубаво е, че има диалог с правителството. Проведохме среща с премиера, на която присъстваха и пловдивски депутати от ГЕРБ и БСП. Орешарски ни изслуша, разбра колко е важно Пловдив да има зала. Тя е готова 80%. Нужни са 12 млн. лева за окончателното  довършване, а работата е за не повече от 3 месеца. Министър-председателят се убеди, че за този важен обект нямаме партийно делене.

- Какво е да си кмет на Пловдив?

- Невероятно, това е по-високо ниво отколкото да си министър. Оставаш в историята на този хилядолетен град.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Как децата ни да станат добри хора

    Този въпрос - как децата ни да станат добри хора, вероятно е сред най-трудните. И за родителите, и за учителите, и за обществото. И съвсем не са празни приказки усилията в тази посока. Затова е и съвсем естествено най-после българското училище да се обърне отново към възпитанието на качества и ценности, с които едно дете може да стане добър човек.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.